Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » FEATURED » Μαζική η πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ
Μαζική η πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ

Μαζική η πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ

 

            Με τη μαζική συμμετοχή εργατών και νεολαίας σφραγίστηκε η του ΠΑΜΕ στο Βόλο, ενώ από νωρίς το πρωί δυνάμεις του ΠΑΜΕ για τρίτη μέρα έδωσαν τη μάχη της απεργιακής φρουράς στο λιμάνι. Στη συγκέντρωση την κεντρική έκανε ο Αποστόλης Ριζόπουλος, μέλος της γραμματείας Μαγνησίας του ΠΑΜΕ, ενώ χαιρετισμό απηύθυναν η Γιάννα Παπαδημητρίου πρόεδρος του Σωματείου Υπαλλήλων Πρωτοδικείου Βόλου και ο Μάνθος Κοντάκης εκ μέρους της ΠΑΣΕΒΕ.

            Μετά τις ομιλίες ακολούθησε πορεία στους δρόμους της πόλης και κατάθεση στεφάνων στη διασταύρωση των οδών Δημητριάδος και Αγ. Νικολάου όπου την περίοδο του μεγαλειώδους απεργιακού αγώνα στην πόλη το δίμηνο Μάη και Ιούνη του 1936 και στη μεγάλη απεργιακή μάχη στις 2 Ιούνη χτυπήθηκε βάναυσα η συγκέντρωση από τις δυνάμεις καταστολής με θύμα έναν εργάτη. Ακολούθως τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή και μετά όλη η πορεία με υψωμένες τις γροθιές τραγούδησε τη Διεθνή των Εργατών.

Ο Αποστόλης Ριζόπουλος τόνισε -μεταξύ άλλων-στην του:

130 χρόνια συμπληρώνονται φέτος από την αιματοβαμμένη εξέγερση των εργατών στο Σικάγο το 1886. Τότε, οι εργάτες έδωσαν σκληρή ταξική μάχη, συγκρούστηκαν μετωπικά με την εργοδοσία και το κράτος της, έδωσαν το αίμα τους – τη ζωή τους διεκδικώντας το 8ωρο.

Σήμερα, 130 χρόνια μετά, χιλιάδες εργαζόμενοι δίνουμε τη μάχη – και δεν πρόκειται να υποχωρήσουμε – για να μην χάσουμε αυτά που με θυσίες η τάξη μας κατέκτησε. Διεκδικούμε το δίκιο μας! Τον πλούτο που εμείς παράγουμε.

Γιατί εμείς μπορούμε χωρίς τα αφεντικά! Γιατί χωρίς εμάς γρανάζι δε γυρνά! Γιατί δεν θα επιτρέψουμε σε κανένα να μας ρίξει στην ανέχεια!

Γιατί τα κοινωνικά – εργασιακά δικαιώματα όπως η κοινωνική ασφάλιση κερδήθηκαν με θυσίες!

Δίνουμε υπόσχεση στους νεκρούς της τάξης μας! Συνεχίζουμε μαχητικά και ταξικά! Ορκιζόμαστε να βάλουμε τέλος στην εκμετάλλευση του λαού μας! Έτσι εμείς τιμούμε τους αγώνες τους! Βαδίζουμε τον ίδιο δρόμο που χαράχτηκε από το Σικάγο του 1886 ως τη Θεσσαλονίκη και το Βόλο του 1936 και την Καισαριανή του 1944.

 

Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με την πολιτική κυβέρνησης – ΕΕ – κεφαλαίου, που εξαπολύει ωμή – βίαιη επίθεση στις εργατικές κατακτήσεις.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – με άθλιες μεθοδεύσεις, σαν τον κλέφτη έφερε το λαιμητόμο για το ασφαλιστικό και το φορολογικό. Δεν μας αιφνιδίασαν! Συνεχίζουμε αποφασιστικά! Μπορούμε να αποτρέψουμε το νέο έγκλημα  στην κοινωνική ασφάλιση και τη νέα φοροκαταιγίδα! Δεν ξεγελούν κανέναν πλέον οι προκλητικές προπαγανδιστικές δηλώσεις όλου του κυβερνητικού μηχανισμού, ότι δήθεν τα νέα μέτρα είναι σε θετική κατεύθυνση, ότι δήθεν προστατεύουν τους αδύναμους, ότι αποδίδουν τάχα «κοινωνική δικαιοσύνη»!

Δε μας φοβίζουν οι κατασταλτικοί μηχανισμοί που έβαλε μπροστά η κυβέρνηση, ύστερα από την αποτυχημένη προσπάθεια εξαπάτησης του λαού. Καταγγέλλουμε τις εξόφθαλμα στημένες επιθέσεις και προσαγωγές συνδικαλιστών του Π.Α.ΜΕ., όπως των 30 οικοδόμων στην Αθήνα, την επιχείρηση ποινικοποίησης της απεργίας των ναυτικών στα ρυμουλκά στον Πειραιά και στο Ρίο Αντίριο, την επίθεση των λιμενικών και τη σύλληψη συνδικαλιστή μας, προχτές, στο λιμάνι μας, στο Βόλο, στην περιφρούρηση της απεργίας.

Τώρα έχει φέρει στην Βουλή, τα νέα επαχθέστατα μέτρα του τρίτου μνημονίου, των 9 δισ., που το περασμένο καλοκαίρι ψηφίσθηκαν και από τη ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ, το ΠΜΙ και ΕΝ. ΚΕ, που ουσιαστικά συμφωνούν. Είναι νομοσχέδιο που έχουν συντάξει τα μεγάλα μονοπωλιακά συμφέροντα. Αυτά τα μέτρα αφορούν του πάντες, την εργατική τάξη και όλα τα λαϊκά στρώματα, την νέα γενιά, τους επιστήμονες τους συνταξιούχους.

Το πρώτο που στοχεύει αυτό το έκτρωμα είναι να δώσει την χαριστική βολή στον κοινωνικό χαρακτήρα της ασφάλισης και να παραδώσει μια από τις πιο μεγάλες κατακτήσεις της εργατικής τάξης βορά στα μεγάλα συμφέροντα των κορακιών των ασφαλιστικών εταιριών.

Δεν αφήνουν τίποτε όρθιο στο κοινωνικό ασφαλιστικό σύστημα.

Τσακίζουν τις συντάξεις, κύριες και επικουρικές. Με τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος οι επικουρικές συντάξεις, που ήδη έχουν μειωθεί κατά 65%, σιγά σιγά θα εξαφανιστούν. Το ίδιο θα συμβεί και στις κύριες συντάξεις αφού ουσιαστικά το κράτος σταθερά και σταδιακά απαλλάσσεται από την συμμετοχή του στην Κοινωνική Ασφάλιση. Δε διασφαλίζονται ούτε οι παλιές ούτε οι νέες συντάξεις. Οι κύριες συντάξεις που θα βγαίνουν με το νέο σύστημα θα έχουν μεγάλες περικοπές, αφού τα ποσοστά αναπλήρωσης θα είναι σχεδόν στο μισό από αυτό που είναι σήμερα. Θα είναι ακόμη μικρότερες γιατί θα υπολογίζονται με βάση το μέσο όρο μικρότερων αποδοχών. Συνολικά ο συντάξιμος μισθός αυτών που θα βγαίνουν σήμερα στην σύνταξη θα είναι μειωμένος κατά 30% σε σχέση με τις ήδη σημερινές σφαγιασμένες συντάξεις.

Το θράσος της κυβέρνησης γίνεται απύθμενο όταν ισχυρίζεται ότι προστατεύει του χαμηλοσυνταξιούχους. Μέχρι το 2019, σταδιακά, καταργεί το πού αποτελεί κυριολεκτικά πηγή ζωής για χιλιάδες μικροσυνταξιούχους με αποτέλεσμα να αυξηθεί και η συμμετοχής τους στα φάρμακα.

Καταργεί την κατώτατη σύνταξη των 486 € και δίνει 384 € για τα 20 και 346 € για τα 15 χρόνια. Οι χαμηλοσυνταξιούχοι μόνο απ' αυτό χάνουν πάνω από 140 €. Κι αυτά τα ψίχουλα θα κατακρεουργούνται στις περιπτώσεις ς ανάλογα με το ποσοστό της.

Σφαγιάζει με νέες περικοπές, επιπλέον κατά 30%, το εφάπαξ των δημοσίων υπάλληλων.

Τριπλασιάζει τις ασφαλιστικές των φτωχών αγροτών για να πάρουν σύνταξη. Τσακίζουν τα ασφαλιστικά δικαιώματα όλων των λαϊκών στρωμάτων, αυτοαπασχολούμενων, επιστημόνων, δημοσιογράφων.

Σ' αυτή την λαίλαπα έρχονται να προστεθούν τα νέα φορομπηχτικά –  φοροληστρικά μέτρα. Με νέες μειώσεις στο , με την νέα μόνιμη ειδική εισφορά αλληλεγγύης, με την αύξηση του ΦΠΑ σε 24% σε βασικά είδη λαϊκής κατανάλωσης όπως ρεύμα, νερό, καύσιμα, τηλέφωνα, τέλη κυκλοφορίας.

Η κυβέρνηση λέει ψέματα ότι διαπραγματεύεται σκληρά με το κουαρτέτο για λογαριασμό του λαού, για το μνημόνιο κάβα των 3,5 δισ., αφού στην ουσία έχει συμφωνήσει τον λεγόμενο «αυτόματο κόφτη» και εκείνο που την απασχολεί είναι το σερβίρισμά του.”

pame

περιφρουρηση_λιμάνι

 

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση