Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » ΠΟΛΙΤΙΚΗ » Μαξίμου: «Τρακτέρ δεν θα φθάσουν στο Σύνταγμα»
Μαξίμου: «Τρακτέρ δεν θα φθάσουν στο Σύνταγμα»

Μαξίμου: «Τρακτέρ δεν θα φθάσουν στο Σύνταγμα»

Χρκτηριστικά ακραίας μετωπικής σύγκρουσης τείνει να λάβει η αντιπαράθεση της κυβέρνησης με τους , με επίκεντρο την ασφαλιστική και . Η κυβέρνηση εμφανίζεται έτοιμη να σηκώσει το γάντι και να απαντήσει αποφασιστικά στα σχέδια των αγροτών να οδηγήσουν τα τρακτέρ τους στο κέντρο της Αθήνας την προσεχή Παρασκευή και να προχωρήσουν σε τριήμερο αποκλεισμό.

«Οι μπορούν να έρθουν με πούλμαν και να διαδηλώσουν στο Σύνταγμα. Οσοι θέλουν, για όσο θέλουν. Δεν θα επιτραπεί, όμως, να φτάσουν τα τρακτέρ στο Σύνταγμα» δηλώνει ανώτερη κυβερνητική πηγή, απαντώντας σε ερώτημα για το πώς θα τοποθετηθεί η κυβέρνηση στην κλιμάκωση των αγροτικών κινητοποιήσεων. Οπως όλα δείχνουν, στην κυβέρνηση φαίνεται να εγκαταλείπουν οποιεσδήποτε σκέψεις για προσπάθεια κατευνασμού των αντιδράσεων του αγροτικού κόσμου. Είναι ενδεικτική του κλίματος αυτού η άποψη που διατυπώθηκε από την πρωθυπουργική αντιπροσωπεία στην Τεχεράνη, όπου ο κ. Αλέξης βρισκόταν χθες.

«Είναι εξαιρετικά εγωιστικό αυτό που κάνουν οι αγρότες, ενώ τους λέμε ελάτε σε δι να μην έρχονται» δήλωνε ανώτατη κυβερνητική πηγή, για να προσθέσει ότι «η πρόταση νόμου δεν αφορά μόνο αυτούς, αλλά όλη την κοινωνία, τον άνεργο, τον χαμηλοσυνταξιούχο, δεν έχουν φωνή αυτοί;». Η ίδια πηγή, μάλιστα, κατέληξε με τη διαπίστωση ότι «οι αγρότες ευνοούνται από αυτό» και ότι «δεν υπάρχει τίποτα να δώσουμε». Εφόσον, βεβαίως, αυτή η τελευταία διαπίστωση αποτελεί τη θέση της κυβέρνησης, προκύπτει ευλόγως το ερώτημα προς τι η επίμονη πρόσκληση προς τους αγρότες για δι.

Οι κινητοποιήσεις κατά του ασφαλιστικού είναι μία από τις «συμπληγάδες» ανάμεσα στις οποίες καλείται να βαδίσει η κυβέρνηση, με το προσφυγικό – μεταναστευτικό να λαμβάνουν, επίσης, διαστάσεις έξω από τα προβλεπόμενα και τη διαπραγμάτευση για την πρώτη αξιολόγηση να εκκρεμεί. Το δύσκολο, σχεδόν ασφυκτικό που διαμορφώνεται, τροφοδοτεί σενάρια αναμόρφωσης του πολιτικού σκηνικού, ακόμη και πρόωρων εκλογών, τα οποία, πάντως, η κυβέρνηση κεντρικά θέλησε να αποδομήσει. Δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητο, πάντως, το γεγονός ότι τροφή στα σενάρια αυτά έδωσε ο κ. Πάνος Καμμένος, ο μικρός κυβερνητικός εταίρος, ο οποίος, αναφερόμενος στη διαπραγμάτευση, δήλωσε (Real) ότι «αν υπάρχουν παράλογες απαιτήσεις που δεν μπορούν να γίνουν δεκτές, ο ελληνικός λαός θα έχει πάλι τον λόγο».

«Είστε με τα καλά σας, κάθε τρεις μήνες εκλογές;» ήταν το εκ Τεχεράνης σχόλιο ανώτατου κυβερνητικού παράγοντα για τη συζήτηση που έχει ανοίξει στην Αθήνα, σε μια προσπάθεια να κλείσει το θέμα. Στην κυβέρνηση προφανώς ανησυχούν για την επίπτωση που μπορεί να έχει η διαμόρφωση κλίματος πολιτικής ρευστότητας και στη διαπραγμάτευση, αλλά και στην εύθραυστη οικονομία, η οποία, όπως φάνηκε από τις αντιδράσεις του χρηματιστηρίου και τις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων, παραμένει εξαιρετικά ευάλωτη έναντι τέτοιων συζητήσεων.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης, αμέσως μετά τη δημοσιοποίηση των δηλώσεων Καμμένου, έσπευσε (ΑΘΗΝΑ 9,84) να αποκλείσει κατηγορηματικά το ενδεχόμενο προσφυγής στις κάλπες, παραπέμποντας στη νωπή λαϊκή εντολή που έχει η κυβέρνηση. Και ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, θέλησε να διασκεδάσει τη φημολογία που προκλήθηκε, αναφέροντας χθες, σε συν του με δημοσιογράφους ότι «δεν είμαστε χομπίστες εκλογών» και ότι ισχύει ο οδικός χάρτης που η κυβέρνηση έχει παρουσιάσει.

Πηγή: kathimerini.gr

"Αλιεύοντας" την είδηση