Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » FEATURED » Μαθητές τριών ΕΠΑΛ έφτιαξαν στο Open Street Map χάρτη του Βόλου
Μαθητές τριών ΕΠΑΛ έφτιαξαν στο Open Street Map χάρτη του Βόλου

Μαθητές τριών ΕΠΑΛ έφτιαξαν στο Open Street Map χάρτη του Βόλου

Έναν χάρτη του Βόλου με  ν πληροφορίες για την πόλη,  έφτιαξαν ές τριών ΕΠΑΛ του Βόλου και της ς, στο πλαίσιο εκπαιδευτικού σεμιναρίου,  για να διερευνηθούν οι δυνατότητες συνεργασίας μεταξύ του Πανεπιστημίου και της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Το σεμινάριο έγινε σε εργαστήριο του ΕΠΑΛ ς στο Φυτόκο και  εστίασε σε ένα on line λογισμικό, το Open Street Map, στο οποίο μπορεί ο οποιοσδήποτε απ' όλη τη γη να περάσει δεδομένα για την περιοχή και για άλλη περιοχή. Στο πλαίσιο του μαθήματος οι ές των ΕΠΑΛ δημιούργησαν έναν χάρτη με δεδομένα για την πόλη του Βόλου.

Ο καθηγητής  στο Τμήμα Μηχανικών Χωροας – Πολεοδομίας του Π.Θ. Παναγιώτης Μανέτος, είπε ότι σε έναν χάρτη μπορούν να ενσωματωθούν δεδομένα που αφορούν σημεία, επιχειρήσεις, καταστήματα, θέματα τουρισμού, ακόμη και κτίρια, α με πληροφορίες για κάθε κτίριο κ.λπ. «Ενώ στην Google οι πληροφορίες αυτές δεν είναι τόσο εύκολο να αλλάξουν ή να μπορεί κάποιος να τις πάρει για να τις αξιοποιήσει, με το Open Street Map, ό,τι πληροφορία περάσουν οι χρήστες είναι δωρεάν διαθέσιμη σε όλους ανά τον πλανήτη, για να την αξιοποιήσει όπως θέλει ο καθένας καλύτερα, αρκεί να υπάρχει μια από που προέρχονται τα δεδομένα» εξήγησε.

Ο ίδιος τόνισε ότι το ότι αυτή η πληροφορία είναι δωρεάν διαθέσιμη, από χρήστες για χρήστες, καθιστά τον χάρτη πιο ισχυρό από το εμπορικό της  Google, που δεν μπορεί κάποιος να αλλάξει εύκολο ή να πάρει τα δεδομένα από την Google, ενώ στο θέμα πόσα αξιόπιστα είναι τα μεν και τα δεδομένα που ανεβάζουν οι χρήστες, είπε ότι είναι ένα ερώτημα που θα απαντηθεί σε βάθος χρόνου.

Σύμφωνα με τον διδάσκοντα στο Π.Θ. το σεμινάριο είναι πιλοτικό, δεν έχει συγκεκριμέ στόχους και γίνεται για να διερευνηθούν οι προθέσεις του σχολείου και των μαθητών, ενώ στη συνέχεια θα μπορούσε να σχεδιαστεί κάτι πιο ολοκληρωμένο, όπως η δημιουργία εφαρμογής app για κινητά τηλέφωνα ή tablet.

Ο διευθυντής του 1ου ΕΠΑΛ Ν. Ιωνίας Δημήτρης Κόκκινος  είπε ότι το σχολείο ανταποκρίθηκε στην ευκαιρία που είχε, να συνεργαστεί με το Πανεπιστήμιο και μετά από πρόσκληση της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, ενώ στο σεμινάριο συμμετείχαν τα τμήματα Δομικών Έργων και Εφαρμοσμένων Τεχνών.

Ο καθηγητής του 4ου Εσπερινού ΕΠΑΛ Αναστάσιος Χριστομάνος, είπε ότι είναι πολλαπλασιαστής της τεχνογνωσίας που παρέχει το Π.Θ. για τους μαθητές και είναι σημαντικό για το μέλλον και εξελίξιμο και πρόσθεσε ότι η εφαρμογή θα δώσει αντικείμενο στους μαθητές, αλλά μπορεί να είναι χρήσιμο για την πόλη και την κοινωνία, καθώς μπορούν να μπουν στοιχεία για τον τουρισμό που θα εξελίσσεται από μας για τον κόσμο.

Ο καθηγητής του 1ου ΕΠΑΛ Ελευθέριος Λαγός,  επισήμανε ότι η εφαρμογή είναι πολύ χρήσιμη διότι καθιστά τους μαθητές υπεύθυ και ώριμους σχετικά με το τι σημαίνει χώρος, πληροφορία και χρήση  και υπευθυνότητα ως πολίτη στην πόλη.

Τους μαθητές εκπροσώπησε ο  Βασίλης Καράγγελος χαρακτηρίζοντας  πρωτόγνωρη την εμπειρία για τον ίδιο, καθώς πρόκειται για κάτι διαδραστικό και πολύ χρήσιμο που βοηθάει τους συνανθρώπους μας, εντελώς δωρεάν να περιηγηθούν στον χάρτη και να κάνουν προσθήκες, προσφέροντας διάφορες επιπλέον πληροφορίες.

 

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση