Βρίσκεστε εδώ:  / FEATURED / Α'-Β' ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ / ΥΓΕΙΑ / Μάθημα σε καθηγητές για την καρδιοπνευμονική αναζωογόνηση
Μάθημα σε καθηγητές για την καρδιοπνευμονική αναζωογόνηση

Μάθημα σε καθηγητές για την καρδιοπνευμονική αναζωογόνηση

 

 

Στα θρανία κάθισαν σήμερα καθηγητές της ΔΕΕ Μαγνησίας για την καρδιοπνευμονική αναζωογόνηση .Ογδόντα καθηγητές Γυμνασίων και Λυκείων εκπαιδεύτηκαν  από κλιμάκιο γιατρών του 404 Στρατιωτικού Νοσοκομείου Λάρισας.

Σύμφωνα με την υπεύθυνη σχολικών δραστηριοτήτων της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαρία Κανταράκη,  στην Αμερική και στην Ιαπωνία, κάθε διαθέτει έναν απινιδωτή, κάτι βεβαίως που δεν συμβαίνει στην Ελλάδα. «Θεωρούμε πολύ σημαντικό η τοπική κοινωνία να συμβάλει, ώστε κάθε να έχει απινιδωτή και να έχουν εκπαιδευτεί ο Σύλλογος Διδασκόντων, ώστε οι καθηγητές να είναι έτοιμοι να αντιμετωπίσουν καταστάσεις που αφορούν καρδιακά επεισόδια», ανέφερε και πρόσθεσε: “Σύμφωνα με την κα. Κανταράκη, υπάρχουν πολλά περιστατικά τελευταία με εκπαιδευτικούς και μαθητές, ενώ οι ζητούν να εκπαιδευτούν και δείχνουν μεγάλη ανταπόκριση”.

Οι καθηγητές που εκπαιδεύτηκαν θα λειτουργήσουν πολλαπλασιαστικά στα , ώστε αν συμβεί ένα καρδιακό σε να μπορούν να το αντιμετωπίσουν.

 Η διευθύντρια του 9ου Γυμνασίου Χατζηκυριάκου  τόνισε ότι τα σεμινάρια αυτά είναι από τα σημαντικότερα που γίνονται και εκτίμησε ότι πρέπει να γίνονται πολύ συχνά και κυρίως στα . Η ίδια τόνισε ότι στα υπάρχουν παιδιά που αντιμετωπίζουν καρδιολογικά προβλήματα και οι πρέπει να έχουν την εμπειρία να τα βοηθήσουν, όπως τον συνάνθρωπο και τους δικούς τους ανθρώπους.

Η διευθύντρια ζήτησε να γίνει καμπάνια και τα σχολεία να αποκτήσουν απινιδωτές, αλλά και σε περισσότερα σημεία στην πόλη του , ώστε να σωθούν περισσότερες ζωές.

  Kids Save Lifes

Ο επίατρος διευθυντής του Καρδιολογικού Τμήματος του 404 Στρατιωτικού Νοσοκομείου Λάρισας, Χαράλαμπος Παρίσης, είπε ότι οι καθηγητές έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το σεμινάριο και συμπλήρωσε: “είναι μια ιδιαίτερη ομάδα ανθρώπων τους θέλουμε κοντά μας στο πρόγραμμα που τρέχουμε εδώ και 2,5 χρόνια, με την έγκριση του υπουργείου Παιδείας και του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής στην εκπαίδευση των μικρών μαθητών στην καρδιοπνευμονική αναζωογόνηση με το πρόγραμμα Kids Save Lifes».

Σύμφωνα με τον στρατιωτικό γιατρό, οι εκπαιδευτικοί  πρέπει να έχουν ενεργό ρόλο στο πρόγραμμα, διότι οι γιατροί και οι νοσηλευτές ναι μεν γνωρίζουν τι να κάνουν, αλλά ο ρόλος τους είναι επικουρικός και συμβουλευτικός. Τον βασικό ρόλο τον έχουν οι εκπαιδευτικοί, που ξέρουν να προσεγγίζουν καλύτερα τον μικρότερο μαθητή, ξέρουν τις ιδιαιτερότητες του κάθε μαθητή.

Ο κ. Παρίσης επισήμανε ότι το ιδανικό θα ήταν να πιστοποιηθούν οι εκπαιδευτικοί και το πιστοποιημένο σεμινάριο διαρκεί 5,5-6 ώρες, στο 404 Σ.Ν. Λάρισας γίνονται τακτικά τέτοια σεμινάρια και οι εκπαιδευόμενοι μαθαίνουν μέσα από πρακτική εξάσκηση και λίγη θεωρία, πως αντιμετωπίζουν ιδανικά έναν άνθρωπο που εκδηλώνει καρδιακή ανακοπή.

«Τα αποτελέσματα σε χώρους που γίνονται τέτοια σεμινάρια και κυρίως που οι μαθητές εκπαιδεύονται στα σχολεία είναι εντυπωσιακά. Δυστυχώς η χώρα μας είναι η τελευταία χώρα, από τις 27 Ευρωπαϊκές, στην επιβίωση μετά από καρδιακή ανακοπή. Σημαντικό ρόλο σ’ αυτό έχουν και οι γιατροί που δεν βοηθούν όσο πρέπει και ο καθένας ατομικά. Ν θέλουμε να αλλάξουμε κάποια πράγματα σ’ αυτή τη χώρα, πρέπει ι καθένας μας να αλλάξει τον εαυτό του και να γίνει καλύτερος για τον συνάνθρωπό του», ήταν η δήλωση του στρατιωτικού γιατρού, που τόνισε ότι το μάθημα ΚΑΡΠΑ είναι μάθημα παιδείας.

Οι θάνατοι από καρδιακή ανακοπή είναι πολύ συχνό φαινόμενο και σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Αναζωογόνησης, μια ανακοπή συμβαίνει κάθε 45 δευτερόλεπτα στην Ευρώπη.

Τέλος, ο γιατρός τόνισε ότι υπάρχει για το επόμενο διάστημα ένα πρόγραμμα επίσκεψης σε Γυμνάσια και Λύκεια της Μαγνησίας.

Το Γυμνάσιο Ευξεινούπολης

Να σημειωθεί ότι τα προηγούμενα 2,5 χρόνια το Στρατιωτικό Λάρισας έχει εκπαιδεύσει πάνω από 4.000 μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων στη Μαγνησία και στη Λάρισα, για την αντιμετώπιση της καρδιακής ανακοπής και πάνω από 300 εκπαιδευτικούς, εφαρμόζοντας αυτό που προτείνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, για την εκπαίδευση των μαθητών στη σχολική ηλικία.

«Είναι μια πρωτοβουλία που ξεκίνησε εδώ και 2,5 από το Καρδιολογικό Τμήμα του 404 Νοσοκομείου, η ανταπόκριση των μαθητών είναι μεγάλη, η Καρδιολογική Εταιρία έχει ενθαρρύνει την προσπάθεια και έχει βραβεύσει το Τμήμα και πρόσφατα το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Αναζωογόνησης σε ανακοίνωσή του συγχαίρει τους μαθητές του Γυμνασίου Ευξεινούπολης Αλμυρού που ήταν το πρώτο σχολείο στην Ελλάδα, που σε αντικατάσταση των σχολικών ωρών μαθήματος, έκανε επίσημο σεμινάριο με Ευρωπαϊκό πιστοποιητικό Καρδιοπνευμονικής Αναζωογόνησης», ανέφερε ο κ. Παρίσης .

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Αναφορά Κ. Παπανάτσιου για την παράταση υποβολής αιτήσεων στο #κτηματολόγιο #κτηματολόγιο - https://t.co/pfaP3bJH7X -

  • Πήρε πιστοποιητικό από την ΕΕΑ η ΠΑΕ Ολυμπιακός Βόλου #ΠΑΕΟλυμπιακόςΒόλου1937 - https://t.co/dp9rCldPn4 -

  • #ΓΣΒΗΝΙΚΗ - https://t.co/BtayFpxZcm -

"Αλιεύοντας" την είδηση