Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΚΟΙΝΩΝΙΑ » ΑΓΡΟΤΙΚΑ » Ματαιώθηκαν τα εγκαίνια της Agrotica λόγω των επεισοδίων
Ματαιώθηκαν τα εγκαίνια της Agrotica λόγω των επεισοδίων

Ματαιώθηκαν τα εγκαίνια της Agrotica λόγω των επεισοδίων

Δυναμικό “παρών” έδωσαν χθες αγρότες, κτηνοτρόφοι και αλιείς από 75 μπλόκα, στο που έγινε στην καρδιά της Θεσσαλονίκης, με αφορμή την προγραμματισμένη εγκαινίων της 26ης , που τελικά ματαιώθηκε. Τα εγκαίνια είχαν προγραμματιστεί να τελεστούν από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Ευάγγελο , με περισσότερους από χίλιους προσκεκλημένους στο συνεδριακό κέντρο Ιωάννης Βελλίδης, στο οποίο υπάρχει από τρεις πλευρές.

Το μενού της κινητοποίησης ήταν πλούσιο και περιελάμβανε από ευρηματικά πανό και ταμπέλες, περισσότερα από 150 τρακτέρ, και πάνω από 100 καΐκια, που έδεσαν νωρίς το μεσημέρι στον Θερμαϊκό κόλπο. Ομιλίες και συγκίνηση από τους περισσοτέρους συμμετέχοντες, από τον Έβρο μέχρι και την Κρήτη, κρατώντας μαύρες σημαίες μερικοί και άλλοι την ελληνική , μαντινάδες, αλλά και τραγούδι. Δεν έλειψαν οι – περιορισμένες – ρίψεις χημικών, αλλά και η “τακτική” ορισμένων να πετούν νερά και άλλα διάφορα αντικείμενα στις δυνάμεις των ΜΑΤ που περιφρουρούσαν το συνεδριακό κέντρο.

Τονίζεται ότι στην κινητοποίηση-, συμμετείχαν και τα μπλόκα “των Τεμπών, του Προμαχώνα και της Νίκαιας”, όπως τόνισε ο επικεφαλής της Πανελλήνιας Συντονιστικής Επιτροπής Αγροτών και Κτηνοτρόφων, Χρήστος Γκόντιας, προσθέτοντας χαρακτηριστικά: “Δεν μας διασπά τίποτα. Αυτά που μας ενώνουν είναι πολύ περισσότερα από αυτά που μπορεί να μας χωρίζουν”. Παράλληλα, ιδιαίτερη αναφορά έγινε και στη συμμετοχή της δύναμης “Πρωτοβουλία Αγροτών”, που μέχρι πρόσφατα δεν συμμετείχαν στις κοινές δράσεις που διοργανώνονταν.

Σημειώνεται, ότι από νωρίς είχε στηθεί εξέδρα μπροστά στην είσοδο της , με τους ανθρώπους του πρωτογενούς τομέα να εξασφαλίζουν την ελεύθερη είσοδο σε αυτούς που θέλησαν να περάσουν τις πύλες της Διεθνούς Έκθεσης και να περιηγηθούν. Επισημαίνεται ότι το ντεκόρ της εξέδρας, πέραν αυτών που συντόνιζαν την κινητοποίηση και των ομιλητών, συμπλήρωνε ένας αγρότης “σταυρωμένος” σε ένα ξύλο, στο λαιμό του οποίου αναγραφόταν “Δεν θα γίνουμε σκιάχτρα στην γη μας”, αλλά και πολλά πανό διαφόρων μπλόκων της Ελλάδας.

Έντονη ήταν η ανησυχία των συμμετεχόντων στην κινητοποίηση-συλλαλητήριο ότι η των εγκαινίων θα αλλάξει αιφνίδια και δεν θα κατορθώσουν να κάνουν οι ίδιοι την τελετή, όπως ήταν και ο αρχικός σχεδιασμός.

Για παν ενδεχόμενο ωστόσο, οι αφίξεις ξεκίνησαν από τις 12 το μεσημέρι και μέχρι τις 15.30 γίνονταν ομιλίες από τους παρευρισκόμενους μεταξύ άλλων, αγρότες, αλιείς, κτηνοτρόφους, μελισσοκόμους, παραγωγούς λαϊκών αγορών, καθηγητές, φοιτητές, εμποροϋπαλλήλους, συνταξιούχους, ανέργους, τον επικεφαλής του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης αμπελουργούς και ανθοπαραγωγούς. Από τις 12 το μεσημέρι το κέντρο της Θεσσαλονίκης ήταν κλειστό, ενώ στις 15.30 το μεσημέρι επάνω στην εξέδρα τοποθετήθηκε μια κόκκινη κορδέλα την οποία και έκοψε ένας συμμετέχοντας, εγκαινιάζοντας την έκθεση Agrotica. Αντίστοιχη κίνηση πραγματοποιήθηκε στις 18.45 το απόγευμα στην είσοδο του Ιωάννης Βελλίδης, όπου και μπροστά από τις δυνάμεις των ΜΑΤ, έγινε μια δεύτερη τελετή.

Στο διάστημα αυτό οι συμμετέχοντες στο συλλαλητήριο, έδιναν συνεχόμενα έντονο “αγωνιστικό παλμό”, ενώ στις ιδιαίτερες στιγμές συγκαταλέγονται όταν τραγούδησαν όλοι μαζί τον Εθνικό Ύμνο, την Μακεδονία Ξακουστή, αλλά και μαντινάδα αγροτών από την Κρήτη.
Τα επεισόδια, τα χημικά και η ένταση

Ήταν λίγο πριν τις 16.00 το μεσημέρι που οι συμμετέχοντες στην κινητοποίηση-συλλαλητήριο, δεδομένου ότι ήταν “φραγμένη” με περισσότερα από πέντε λεωφορεία των ΜΑΤ η είσοδος στο συνεδριακό κέντρο επί της Λεωφόρου Στρατού, εισήλθαν στους χώρους της 26ης Agrotica και πρώτα επιχείρησαν να εισέλθουν στο χώρο από την πλαϊνή είσοδο, δίπλα στον Πύργο του και στη συνέχεια, λόγω της αστυνομικής δύναμης που δεν τους το επέτρεπε, κατευθύνθηκαν λίγο πιο πάνω, για να μπουν στο Ιωάννης Βελλίδης από την πίσω είσοδο . Επικράτησε ένταση, ορισμένοι πέταξαν πίσω από τις δυνάμεις των ΜΑΤ, κροτίδες λάμψης και αφού ζητήθηκε από συμμετέχοντες στην κινητοποίηση να “ηρεμήσουν τα πνεύματα”, ξεκίνησε ένας διάλογος με την αστυνομία.

Τελικά δεν κατέστη εφικτό να γίνει πραγματικότητα αυτό που ζητούσαν οι συμμετέχοντες στο συλλαλητήριο-κινητοποίηση, να μπει αντιπροσωπεία τους μέσα στο χώρο όπου θα γίνονταν τα εγκαίνια της έκθεσης και αφού έγινε ενημέρωση ότι ο υπουργός δεν θα έρθει αποφασίστηκε να αποχωρήσουν .

Πηγή: kathimerini.gr

"Αλιεύοντας" την είδηση