Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » FEATURED » Master plan αξίας 600 εκατ. ευρώ για ναυπηγεία, λιμάνι αποκάλυψε η Cosco
Master plan αξίας 600 εκατ. ευρώ για ναυπηγεία, λιμάνι αποκάλυψε η Cosco

Master plan αξίας 600 εκατ. ευρώ για ναυπηγεία, λιμάνι αποκάλυψε η Cosco

Σε ναυπηγοεπισκευαστικό κόμβο της ανατολικής Μεσογείου σχεδιάζει να αναδείξει τον Πειραιά η , καθώς όπως αποκάλυψε με την ευκαιρία της επίσκεψης του Ελληνα πρωθυπουργού στο πρόκειται να επενδύσει σε βάθος χρόνου περί τα 200 εκατ. ευρώ για τον εξοπλισμό και την αναβάθμιση των υποδομών της ναυπηγοεπισκευαστικής ζώνης.

Μέρος των επενδύσεων αυτών είναι επιπλέον των 350 εκατ. ευρώ που έχει ήδη δεσμευτεί συμβατικά να υλοποιήσει με τη συμφωνία που έγινε στο πλαίσιο της ιδιωτικοποίησης και αφορούν κυρίως στη ναυπήγηση και εγκατάσταση πλωτών ών δεξαμενισμού ικανών να εξυπηρετήσουν τα μεγαλύτερα εν λειτουργία πλοία.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ» έχει ήδη παραγγελθεί σε κινεζικό ναυπηγείο η πρώτη εξ αυτών των δεξαμενών έναντι 50 εκατ. ευρώ περίπου. Το κινεζικό σχέδιο εστιάζεται στην ανάγκη επισκευής των μεγάλων πλοίων μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων (motherships) που θα εκτελούν τις τακτικές γραμμές μεταξύ Ασίας και ς αλλά και στην ύπαρξη υψηλής τεχνογνωσίας των ελληνικών εταιρειών του κλάδου που μπορούν να λειτουργούν ως υπεργολάβοι.

Επιπλέον, η ανακοίνωσε την πρόθεσή της να κατασκευάσει όχι μόνο το πρώτο στάδιο της επέκτασης του λιμένα της κρουαζιέρας, που προβλέπεται στις δεσμευτικές από την ιδιωτικοποίηση επενδύσεις, αλλά και το δεύτερο, δημιουργώντας έτσι συνολικά έξι νέες θέσεις ελλιμενισμού των μεγαλύτερων κρουαζιεροπλοίων διεθνώς. Υπενθυμίζεται ότι ήδη έχει δεσμευτεί για επενδύσεις 136 εκατ. ευρώ για το πρώτο στάδιο, ενώ υπολογίζεται πως μαζί με τη δαπάνη για την ολο του δεύτερου σταδίου οι επενδύσεις αυτές θα είναι της τάξης των 200 εκατ. ευρώ συνολικά.

Επιπλέον επενδύσεις όμως θα γίνουν και στις άλλες δραστηριότητες του λιμανιού και συγκεκριμένα τον σταθμό εμπορευματοκιβωτίων και το car terminal.

Συνολικά οι επιπλέον των δεσμευτικών (350 εκατ. ευρώ) επενδύσεις που ανακοίνωσε ότι προτίθεται να υλοποιήσει ο κινεζικός ανεβάζουν την αξία του συνόλου του επενδυτικού σχεδίου της στα 600 εκατ. ευρώ περίπου, διευκρινίζουν στελέχη της Cosco από την Κίνα με τα οποία συνομίλησε η «Κ». Περιλαμβάνουν δε εκτός από την ναυπηγοεπισκευή και τη β' φάση του νέου λιμένα κρουαζιέρας την αναβάθμιση του car terminal και την λειτουργική αναβάθμιση και μεγέθυνση της σιδηροδρομικής του διασύνδεσης αλλά και σημαντικά έργα αναβάθμισης των υποδομών του επιβατικού λιμανιού. Φιλόδοξα σχέδια διατυπώθηκαν και για τον προβλήτα Ι των εμπορευματοκιβωτίων που μέχρι τώρα διαχειριζόταν ο ΟΛΠ και ο οποίος έχει παρουσιάσει σημαντικά προβλήματα.

Υπενθυμίζεται ότι η δεσμευτική προσφορά της Cosco προβλέπει την καταβολή ποσού της τάξης των 368,5 εκατ. ευρώ για την απόκτηση του 67% της εισηγμένης ΟΛΠ Α.Ε. και συγκεκριμένες υποχρεωτικές επενδύσεις 350 εκατ. ευρώ. Καθίσταται σαφές ότι τα προαναφερθέντα συνολικά 600 εκατ. ευρώ αφορούν το σύνολο των δεσμευτικών και νέων επενδύσεων που αποκάλυψε πως θα κάνει η Cosco στα πλαίσια του του κινεζικού ομίλου για τον Πειραιά.

Ο πρωθυπουργός εξέφρασε την ικανοποίησή του για το επενδυτικό αυτό της Cosco και τόνισε πως πρόκειται για έναν σημαντικό σταθμό στις σχέσεις των δύο χωρών.

 

 

πηγή:kathimerini.gr

 

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση