Βρίσκεστε εδώ:  / FEATURED / ΕΛΛΑΔΑ / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / Μαραθώνιες διαβουλεύσεις χωρίς αποτέλεσμα
Μαραθώνιες διαβουλεύσεις χωρίς αποτέλεσμα

Μαραθώνιες διαβουλεύσεις χωρίς αποτέλεσμα

Για το μεσημέρι της Κυριακής παραπέμπεται η λύση στα «αγκάθια» της διαπραγμάτευσης μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών που είναι το θέμα των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας και της ρύθμισης των «κόκκινων» – και ιδίως των επιχειρηματικών – δανείων.

Οι διαβουλεύσεις που ξεκίνησαν το Σάββατο και ολοκληρώθηκαν τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής δεν οδήγησαν σε επί των παραπάνω ζητημάτων και οι δύο πλευρές ανανέωσαν το ραντεβού για τις 12 το μεσημέρι της Κυριακής. Κυβερνητικά στελέχη ανέφεραν, πάντως, ότι υπήρξε πρόοδος.

Σύμφωνα, όμως, με πληροφορίες, παραμένουν σημαντικές διαφορές τόσο στα κριτήρια βάσει των οποίων θα εξαιρούνται από τους πλειστηριασμούς οι ιδιοκτήτες πρώτης κατοικίας, όσο στη διαχείριση των επιχειρηματικών «κόκκινων» δανείων. Για το τελευταίο, υπό συζήτηση είναι το ποιος θα αναλάβει τη διαχείρισή τους, καθώς και οι όροι μεταφοράς των δανείων στους διαχειριστές.

Η Αθήνα προτείνει τα αυτά να τα εξαγοράζουν επενδυτικά κεφάλαια (funds) που θα συμπράττουν με τράπεζες, ενώ οι φορείς που θα τα αναλαμβάνουν θα έχουν ειδική από την Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ). Επίσης, η ΤτΕ θα εποπτεύει και ολόκληρη την διαδικασία. Παράλληλα, επί τάπητος είναι και οι στις διαδικασίες έκδοσης των δικαστικών αποφάσεων, ώστε να μην υπάρχουν πολυετείς καθυστερήσεις.

Για το ζήτημα των πλειστηριασμών, κυβερνητικά στελέχη ανέφεραν χθες ότι η συζήτηση γινόταν γύρω από την ελληνική πρόταση, η οποία καλύπτει περί το 58-60% των ιδιοκτητών. Κάτι που όπως σημείωναν μεταφράζεται σε εισοδηματικό κριτήριο άνω των 30.000 ευρώ για 4μελη .

Για την στόχος παραμένει η επίτευξη συμφωνίας έως το απόγευμα της Κυριακής, ώστε να συνεδριάσει αμέσως μετά το Euroworking Group () και να ανάψει το πράσινο φως για την εκταμίευση της υποδόσης των 2 δις ευρώ και των 10 δις ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Και αυτό γιατί στο οικονομικό επιτελείο δεν θέλουν να ανοίξουν οι αγορές τη Δευτέρα χωρίς να έχει δοθεί λύση στα θέματα που αφορούν τον τραπεζικό κλάδο. Ωστόσο, η συνεδρίαση του σήμερα δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένη, λαμβάνοντας υπόψη την έως τώρα εξέλιξη των διαπραγματεύσεων.

Πηγή: kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Σύλληψη τριών αλλοδαπών με πέντε κιλά κάνναβης στην Αγιά Λάρισας #κάνναβη - https://t.co/E1HqbMMQ8D -

  • Ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας στην εκδήλωση για την Εθνική Στρατηγική Αγροτικής Ανάπτυξης (Κ.Α.Π. 2021 -2027)… - https://t.co/4v1NlqxXAk -

  • H Λυρική στη Σκιάθο #ΕθνικήΛυρικήΣκηνή - https://t.co/fVAcKKVzkY -

"Αλιεύοντας" την είδηση