Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » FEATURED » Μαν. Γλέζος: Πρωτοπόροι στους κοινωνικούς αγώνες οι δάσκαλοι
Μαν. Γλέζος: Πρωτοπόροι στους κοινωνικούς αγώνες οι δάσκαλοι

Μαν. Γλέζος: Πρωτοπόροι στους κοινωνικούς αγώνες οι δάσκαλοι

Στη συμβολή των δασκάλων στον αγώνα κατά την διάρκεια της ς και τον σημαντικό ρόλο που έπαιξαν στην Εθνική Αντίσταση, αναφέρθηκε εμφανώς συγκινημένος κατά την διάρκεια της ομιλίας του, ο Μανώλης Γλέζος, με αφορμή την αναγόρευση του ως επίτιμος διδάκτορας του τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του

Πρόσθεσε πως οι πρώτοι που έδωσαν τη τους στον αγώνα ήταν οι δάσκαλοι. Σύμφωνα με τον Άγγελο Ελεφάντη, διανοούμενο της ελληνικής Αριστεράς και εκδότη, το 32% των καπεταναίων του ΕΛΑΣ, ήταν δάσκαλοι, και αυτό οφείλεται στις ριζοσπαστικές ιδέες με τις οποίες είχαν έρθει σε επαφή.

Ο Μανώλης Γλέζος εκφράζοντας την ευαρέσκεια του για την τιμή που του έγινε από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, τόνισε ότι την αποδέχεται γιατί δεν είναι αποτέλεσμα συναλλαγής.

“Δεν υπάρχει δόλος, δεν κατέχω κανένα κυβερνητικό αξίωμα. Σε καμία από τις πέντε αναγορεύσεις μου δεν κατείχα κυβερνητικό αξίωμα. Η απόφαση για την αναγόρευσή μου ήταν ομόφωνη και θα συνεχίσω ανεξαρτήτως όλων, να ασχολούμαι με την παιδαγωγική.
Παθιάζομαι για τις απόψεις μου, αλλά ποτέ δεν ισχυρίζομαι ότι δεν πρέπει να αμφισβητηθούν. Τίθενται προς κρίση όλων” υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

Αφιέρωσε την αναγόρευσή του στη μητέρα του, Ανδρομάχη Ναυπλιώτου και είπε πως στο χωριό του, στη Νάξο, είναι γνωστός ως ο “Νώλης της Μάχης”. Πρόσθεσε ότι η μητέρα του δίδαξε να μη λέει ψέματα, να έχει άποψη, τη δύναμή του να την χρησιμοποιεί όχι μόνο αμυνόμενος αλλά και ως υπερασπιστής των αδυνάτων.

Συμπλήρωσε ότι η παιδαγωγική αποτελεί έναν συστηματικό τρόπο μετάλλαξης της αγέλης σε κοινωνία, μέσω της απόκτησης παιδείας και αναφέρθηκε στην αξία της παιδαγωγικής και απήγγειλε ποίημα που έγραψε ο ίδιος αφιερωμένο στην 28χρονη Κούλα Μητρούση, που εκτελέστηκε από τους Γερμανούς.

Τέλος, μίλησε για τον αδερφό του Νίκο Γλέζο, ο οποίος εκτελέστηκε από τους Γερμανούς, όταν ήταν πρωτοετής φοιτητής της παιδαγωγικής ακαδημίας και δήλωσε πως φτιάχνει μία μεγάλη βιβλιοθήκη στη μνήμη του.
Ακολούθησε συζήτηση με τους φοιτητές του παιδαγωγικού τμήματος.

Στην έναρξη της εκδήλωσης εκπρόσωπος του συλλόγου Καθαριστριών έλαβε το λόγο για να παραθέσει τα αιτήματά τους. Στην αίθουσα παραβρίσκονταν καθαρίστριες του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με πανό, στο οποίο αναγραφόταν: Καμία απόλυση – κανένας εργολάβος. Καθαριότητα στο Πανεπιστήμιο.

Η εκπρόσωπος του Συλλόγου ζήτησε να υπάρξει κατανόηση από τον κ. Γλέζο για την κατάσταση της καθαριότητας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.

Ακολούθησε σύντομος χαιρετισμός του Πρύτανη του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Ζήση Μαμούρη ο οποίος χαρακτήρισε το Παιδαγωγικό Δημοτικής Εκπαίδευσης ως ένα από τα πιο ιστορικά τμήματα του Ιδρύματος που φέτος συμπληρώνει 30 χρόνια προσφοράς και δημιουργίας.

“Η αναγόρευση του Μανώλη Γλέζου σε επίτιμο διδάκτορα του Τμήματος, συνδέει την του Πανεπιστημίου με την ενός ανθρώπου και μιας ολόκληρης γενιάς. Στο πρόσωπό του, τιμούμε τις αρχές της δημοκρατίας, της ενότητας, της ελευθερίας και του αγώνα και τον ευχαριστούμε για την συνολική του προσφορά στον τόπο μας” ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο πρόεδρος του Τμήματος και αναπληρωτής καθηγητής, Παναγιώτης Πολίτης, καλωσόρισε τον Μανώλη Γλέζο, χαρακτηρίζοντας τον ως τον πρώτο παρτιζάνο της Ευρώπης, σύμφωνα με τον Σαρλ ντε Γκολ, τον άνθρωπο που σηματοδότησε έντονα την εθνική Αντίσταση στην Ελλάδα και που έμεινε πιστός στις αρχές και τα ιδανικά του.

“Η τιμή είναι δική μας, που αποδεχτήκατε την πρότασή μας για την αναγόρευση σε επίτιμο διδάκτορα του Τμήματος' ανέφερε.

Η αναπληρώτρια πρόεδρος του Τμήματος, Μαρία Παπαρούση, τον χαρακτήρισε ως το κατ' εξοχήν πρότυπο για τους ανθρώπους της γενιάς της και ανέλυσε για ποιο λόγο ένα παιδαγωγικό τμήμα αποφάσισε να τιμήσει τον ίδιο και όχι κάποιον παιδαγωγό, συνδέοντας την αγωνιστική του δράση με τα παιδαγωγικά μηνύματα για τις νέες γενιές.

Ακολούθησε η ανάγνωση της ομόφωνης απόφασης της ς του Τμήματος και το ψήφισμα που εξέδωσαν για την αναγόρευση του Μαν. Γλέζου, ενώ στην συνέχεια εκείνος ενδύθηκε την τήβεννο και έλαβε τις σχετικές τιμές της θέσης του.

Δυσαρέσκεια και ειρωνεία από τη δημοτική αρχή

Τη δυσαρέσκειά της εξέφρασε, με το γνωστό ειρωνικό της υφάκι, η δημοτική αρχή Μπέου, η οποία στρέφεται κατά του προέδρου του Παιδαγωγικού τμήματος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, αλλά και κατά της πρυτανικής αρχής.

Χαρακτηριστικά αναφέρει: “Αφού είδαμε και τον γνωστό Τάκη Πολίτη πρόεδρο του Παιδαγωγικού τμήματος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, ασφαλώς και δεν ήταν δυνατόν να εκπλαγούμε για την αποστροφή της ομιλίας του που αφορούσε το Δήμαρχο Βόλου και για τους λόγους που θεώρησε ότι δεν έπρεπε να τον καλέσει σε εκδήλωση του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Πάντως τον θαυμάσαμε και με την κεντημένη…ρόμπα, που δεν φορούσε βέβαια στα χρόνια της άγριας επαναστατικότητας όταν απειλούσε συναδέλφους του με βία για να ματαιώσει εκλογές στο Ίδρυμα ή απεργούσε παίρνοντας κανονικά το μισθό του.

Μας προκαλεί, ωστόσο, εντύπωση ότι η απαράδεκτη, θεσμικά, συμπεριφορά του Τάκη, έγινε παρουσία του νέου πρύτανη του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, και το γεγονός ότι ο τελευταίος δεν αισθάνθηκε την ανάγκη να αντιδράσει και να προστατέψει το κύρος του Ιδρύματος που εκπροσωπεί.

Υποθέτοντας λοιπόν ότι ο κ. Πρύτανης συμμερίζεται την άποψη του Τάκη σύμφωνα με την οποία «η δημοτική αρχή δεν συνάδει με ό,τι ήταν, είναι και θα είναι αυτή η πόλη» θεωρούμε πλέον ότι κάθε σχέση μεταξύ Δήμου Βόλου και Π.Θ για το υπόλοιπο αυτής της ς και για την επόμενη, τουλάχιστον, τετραετία μας, όχι απλώς δοκιμάζεται, αλλά κινδυνεύει με πλήρη διακοπή, παρά το γεγονός ότι σε όλο αυτό το διάστημα είχε οικοδομηθεί και διατηρηθεί ένα καλό κλίμα συνεργασίας, όπως άλλωστε όφειλαν να πράξουν και οι δύο πλευρές.

Υπενθυμίζουμε στον κ. Πρύτανη (για τον Τάκη ούτε λόγος να γίνεται) ότι ανεξάρτητα από τις προσωπικές του προτιμήσεις το Πανεπιστήμιο δεν είναι ιδιοκτησία του, ότι το Πανεπιστήμιο λειτουργεί μέσα σε μια κοινωνία που έκανε τις επιλογές εκπροσώπησής της με τον πιο ελεύθερο και δημοκρατικό τρόπο, εκλέγοντας αυτή τη Δημοτική Αρχή, με επικεφαλής τον Αχιλλέα Μπέο και συνεπώς οφείλει να σέβεται και να τιμά τον θεσμό.

Προτιμήσεις και αποκλεισμούς μπορεί να κάνει σε κοσμικά στέκια απολαμβάνοντας το ποτό του χαριεντιζόμενος με τις παρέες που ο ίδιος επιλέγει, ενδεχομένως και με τους Τάκηδες, που ίσως και να φοβάται.

Κάθε άλλη και συμπεριφορά συνιστά, εκ μέρους του Π.Θ, βαρύ θεσμικό ατόπημα και αντιδημοκρατική πράξη, που αντίκειται όχι μόνο στους σκοπούς της λειτουργίας ενός ανώτατου εκπαιδευτικού Ιδρύματος, αλλά ακόμη και στην στοιχειώδη ευπρέπεια και την κοινή λογική.

Οι πολίτες εκφράζουν αβίαστα και ανεπηρέαστα την βούλησή τους και αυτήν οφείλουν να την σέβονται και να την τιμούν ακόμα και εκείνοι που θέλουν να ονομάζονται ακαδημαϊκοί δάσκαλοι, πρώτοι αυτοί μάλιστα… ας το καταλάβουν ότι οι επιθέσεις αυτές, που όλες προέρχονται από ένα συγκεκριμένο χώρο και με συγκεκριμένα και σαφή κίνητρα, δεν θα μας αποτρέψουν από το να επιτελέσουμε το έργο μας. Και παραφράζοντας τη ρήση του λαού μας για τα ράσα και τον παπά, σημειώνουμε. Τους δασκάλους (ακαδημαϊκούς ή μη) δεν τους κάνουν οι…ρόμπες (ακόμα κι αν είναι μεταξωτές).”

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση