Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » FEATURED » Μακρόν: Η Ευρώπη οφείλει να οικοδομήσει την αμυντική αυτονομία της, αντί να αγοράζει αμερικανικά όπλα
Μακρόν: Η Ευρώπη οφείλει να οικοδομήσει την αμυντική αυτονομία της, αντί να αγοράζει αμερικανικά όπλα

Μακρόν: Η Ευρώπη οφείλει να οικοδομήσει την αμυντική αυτονομία της, αντί να αγοράζει αμερικανικά όπλα

Η Ευρώπη οφείλει «να σει την αυτονομία» της άμυνάς της μάλλον, παρά να αποκτά εξοπλισμούς που παράγονται από τις , δήλωσε ο σε συνέντευξή του σήμερα στο CNN.

«Δεν θέλω να δώ τις ευρωπαϊκές χώρες να αυξάνουν τον προϋπολογισμό της άμυνας για να αγοράσουν αμερικανικά ή άλλα όπλα ή υλικά προερχόμενα από τη βιομηχανία σας», λέει στα αγγλικά ο γάλλος πρόεδρος σε απόσπασμα αυτής της συνέντευξης που δόθηκε χθες Σάββατο: «Αν αυξάνουμε τον προϋπολογισμό μας, είναι για να σουμε την αυτονομία μας».

Ο Μακρόν φάνηκε συμφιλιωτικός χθες υποδεχόμενος στο προεδρικό μέγαρο των Ηλυσίων τον Ντόναλντ Τραμπ, την επομένη ενός πολύ επιθετικού μηνύματος του αμερικανού προέδρου στο εναντίον της ευχής που είχε διατυπώσει ο γάλλος πρόεδρος να δει να δημιουργείται ένας «αληθινός ευρωπαϊκός στρατός».

Σήμερα ξαναλέει στο CNN πως συμμερίζεται τη βούληση του αμερικανού ομολόγου του για μια «καλύτερη κατανομή του (οικονομικού) βάρους» του ΝΑΤΟ ανάμεσα στους Αμερικανούς και τους Ευρωπαίους.

«Συμφωνώ μ' αυτό και, για μια καλύτερη κατανομή του βάρους, έχουμε ανάγκη περισσότερη Ευρώπη», εξηγεί

Ο Ντόναλντ Τραμπ καλεί τακτικά τις ευρωπαϊκές χώρες μέλη του ΝΑΤΟ να αυξήσουν τις στρατιωτικές δαπάνες τους, εκτιμώντας πως οι ΗΠΑ πληρώνουν υπερβολικά υψηλό μερίδιο στον προϋπολογισμό της ατλαντικής συμμαχίας.

«Ο πρόεδρος Μακρόν προτείνει να κατασκευάσει η Ευρώπη τον δικό της στρατό για να προστατευθεί από τις , την Κίνα και τη », έγραψε το βράδυ της Παρασκευής στο : «Πολύ προσβλητικό, αλλά ίσως η Ευρώπη θα έπρεπε πρώτα να πληρώσει το μερίδιό της στο ΝΑΤΟ που οι ΗΠΑ επιχορηγούν σε μεγάλο βαθμό!»

«Δεν είναι δικό μου θέμα να σχολιάσω το τουίτ του», δηλώνει ο Μακρόν απαντώντας σε ερώτηση του CNN. Και προσθέτει: «Προτιμώ πάντα να έχω άμεσες συνομιλίες ή να απαντώ σε ερωτήσεις, απ' ό,τι να κάνω τη διπλωματία μου μέσω τουίτ».

Ο πιστεύει, όπως και η γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ, πως η Ευρώπη οφείλει να αναπτύξει την αυτονομία της άμυνάς της καθώς φαίνεται όλο και περισσότερο πως οι ΗΠΑ αποσύρονται.

Δεν υπάρχει ομοφωνία στην Ευρώπη για τη θέση αυτή. Το αποφάσισε πρόσφατα να αγοράσει αμερικανικά μαχητικά αεροπλάνα F-35 αντί για ευρωπαϊκά, πηγαίνοντας «στρατηγικά κόντρα στα συμφέροντα» της Γηραιάς Ηπείρου, τόνισε εκφράζοντας τη λύπη του ο γάλλος πρόεδρος.

Η πλήρης συνέντευξη του Εμανουέλ Μακρόν στο CNN πρόκειται να μεταδοθεί στις 16:00.

 

Πηγή: kathimerini.gr
PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση