Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » FEATURED » Μαγνησία: Περισσότεροι θάνατοι από εγκεφαλικό, και καρκίνο του ήπατος σε σχέση με την υπόλοιπη χώρα
Μαγνησία: Περισσότεροι θάνατοι από εγκεφαλικό, και καρκίνο του ήπατος σε σχέση με την υπόλοιπη χώρα

Μαγνησία: Περισσότεροι θάνατοι από εγκεφαλικό, και καρκίνο του ήπατος σε σχέση με την υπόλοιπη χώρα

Τρείς φορές περισσότερα σε σχέση με την υπόλοιπη εμφανίζονται τα περιστατικά καρκίνου του ήπατος στη Μαγνησία, ενώ τα εγκεφαλικά επεισόδια είναι τέσσερις φορές πάνω στο νομό σε σχέση με την υπόλοιπη χώρα, σύμφωνα με την επιδημιολογική μελέτη που παρουσιάστηκε σήμερα στις 6 το απόγευμα στο αμφιθέατρο “. Κορδάτος” του Θεσσαλίας.

Ωστόσο οι επιστήμονες ήταν και καθησυχαστικοί, τονίζοντας ότι η εικόνα της ς για τη Μαγνησία είναι γενικά καλή, ενώ δεν βρέθηκε κάτι ανησυχητικό σχετικά με τα υπόλοιπα νοσήματα.

Ο Χρήστος Χατζηχριστοδούλου καθηγητής υγιεινής και επιδημιολογίας, αναπληρωτής πρόεδρος του Ιατρικού Τμήματος του Π.Θ., που εκπόνησε τη μελέτη, υπογράμμισε ότι διαπιστώθηκε αύξηση των καρκίνων του ήπατος στη Μαγνησία, που είναι σημαντική σε σχέση με την υπόλοιπη στη νοσηρότητα και στη θνησιμότητα, ενώ στη μεγαλύτερη κατανάλωση του αλκοόλ στην περιοχή, που μπορεί να συνδέεται.

«Ο του ήπατος στη Μαγνησίας είναι τρεις φορές πιο πάνω απ' ότι στην υπόλοιπη Ελλάδα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Επιπλέον παρατηρήθηκε μια αύξηση των εγκεφαλικών επεισοδίων, περίπου τέσσερις φορές παραπάνω από την υπόλοιπη Ελλάδα, σύμφωνα με τον καθηγητή.

Ο κ. Χατζηχριστοδούλου εξήγησε ότι δεν μπορούμε να μιλήσουμε αιτιολογικά, διότι βρισκόμαστε σε φάση αποτύπωσης, που εξετάζει τις διαφορές.

Όπως ανέφερε, σε επόμενη φάση, θα αναζητηθεί η αιτία της μεγαλύτερης θνησιμότητας και νοσηρότητας.

Στην περιλαμβάνονται άτομα όλων των ηλικιών όπως και παιδιά, με τον καθηγητή να εκτιμά ότι γενικά η εικόνα της έρευνας για τη Μαγνησία είναι καλή, καθώς δεν βρέθηκε κάτι ανησυχητικό αναφορικά με τα υπόλοιπα νοσήματα.

Σημειώνεται πως οι φορείς που συνεργάστηκαν για τη μελέτη είναι το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, ο το «Αχιλλοπούλειο» Νοσοκομείο και η Περιφέρεια Θεσσαλίας, που τη χρηματοδότησε, ενώ η των αποτελεσμάτων έγινε παρουσία των πολιτικών αρχών, της επιστημονικής κοινότητας και λιγοστού κόσμου.

Ο καθηγητής υπογράμμισε ότι στόχος της μελέτης ήταν να γίνει μια αποτύπωση της νοσηρότητας και της θνησιμότητας σε όλη τη Θεσσαλία, ενώ έγινε σύγκριση με την υπόλοιπη Ελλάδα, για να διαπιστωθεί που έχουμε υψηλότερη θνησιμότητα, ή νοσηρότητα.

Ακόμα συμπλήρωσε ότι στο πλαίσιο της μελέτης συγκρίθηκε και η διαχρονική τάση, αν από το 1999 ως το 2015 υπάρχει αύξηση ή πτώση.

Παράλληλα διερευνήθηκε αν υπάρχει συγκέντρωση κρουσμάτων σε μια συγκεκριμένη γεωγραφικά περιοχή, όπως και αν υπάρχει αύξηση της νοσηρότητας και θνησιμότητας από το 2010 και μετά, λόγω και της οικονομικής ς.

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση