Βρίσκεστε εδώ:  / FEATURED / ΜΑΓΝΗΣΙΑ / Μαγνησία: Περισσότεροι θάνατοι από εγκεφαλικό, και καρκίνο του ήπατος σε σχέση με την υπόλοιπη χώρα
Μαγνησία: Περισσότεροι θάνατοι από εγκεφαλικό, και καρκίνο του ήπατος σε σχέση με την υπόλοιπη χώρα

Μαγνησία: Περισσότεροι θάνατοι από εγκεφαλικό, και καρκίνο του ήπατος σε σχέση με την υπόλοιπη χώρα

Τρείς φορές περισσότερα σε σχέση με την υπόλοιπη Ελλάδα εμφανίζονται τα περιστατικά καρκίνου του ήπατος στη Μαγνησία, ενώ τα εγκεφαλικά επεισόδια είναι τέσσερις φορές πάνω στο νομό σε σχέση με την υπόλοιπη χώρα, σύμφωνα με την επιδημιολογική μελέτη που παρουσιάστηκε σήμερα στις 6 το απόγευμα στο αμφιθέατρο “Γ. Κορδάτος” του Θεσσαλίας.

Ωστόσο οι επιστήμονες ήταν και καθησυχαστικοί, τονίζοντας ότι η εικόνα της έρευνας για τη Μαγνησία είναι γενικά καλή, ενώ δεν βρέθηκε κάτι ανησυχητικό σχετικά με τα υπόλοιπα νοσήματα.

Ο Χρήστος Χατζηχριστοδούλου καθηγητής υγιεινής και επιδημιολογίας, αναπληρωτής πρόεδρος του Ιατρικού Τμήματος του Π.Θ., που εκπόνησε τη μελέτη, υπογράμμισε ότι διαπιστώθηκε αύξηση των καρκίνων του ήπατος στη Μαγνησία, που είναι σημαντική σε σχέση με την υπόλοιπη Ελλάδα στη νοσηρότητα και στη θνησιμότητα, ενώ στη μεγαλύτερη κατανάλωση του αλκοόλ στην περιοχή, που μπορεί να συνδέεται.

«Ο καρκίνος του ήπατος στη είναι τρεις φορές πιο πάνω απ’ ότι στην υπόλοιπη Ελλάδα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Επιπλέον παρατηρήθηκε μια αύξηση των εγκεφαλικών επεισοδίων, περίπου τέσσερις φορές παραπάνω από την υπόλοιπη Ελλάδα, σύμφωνα με τον καθηγητή.

Ο κ. Χατζηχριστοδούλου εξήγησε ότι δεν μπορούμε να μιλήσουμε αιτιολογικά, διότι βρισκόμαστε σε φάση αποτύπωσης, που εξετάζει τις διαφορές.

Όπως ανέφερε, σε επόμενη φάση, θα αναζητηθεί η αιτία της μεγαλύτερης θνησιμότητας και νοσηρότητας.

Στην έρευνα περιλαμβάνονται άτομα όλων των ηλικιών όπως και , με τον καθηγητή να εκτιμά ότι γενικά η εικόνα της έρευνας για τη Μαγνησία είναι καλή, καθώς δεν βρέθηκε κάτι ανησυχητικό αναφορικά με τα υπόλοιπα νοσήματα.

Σημειώνεται πως οι φορείς που συνεργάστηκαν για τη μελέτη είναι το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, ο Ιατρικός Σύλλογος το «» Νοσοκομείο και η , που τη χρηματοδότησε, ενώ η των αποτελεσμάτων έγινε παρουσία των πολιτικών αρχών, της επιστημονικής κοινότητας και λιγοστού κόσμου.

Ο καθηγητής υπογράμμισε ότι στόχος της μελέτης ήταν να γίνει μια αποτύπωση της νοσηρότητας και της θνησιμότητας σε όλη τη Θεσσαλία, ενώ έγινε σύγκριση με την υπόλοιπη Ελλάδα, για να διαπιστωθεί που έχουμε υψηλότερη θνησιμότητα, ή νοσηρότητα.

Ακόμα συμπλήρωσε ότι στο πλαίσιο της μελέτης συγκρίθηκε και η διαχρονική τάση, αν από το 1999 ως το 2015 υπάρχει αύξηση ή πτώση.

Παράλληλα διερευνήθηκε αν υπάρχει συγκέντρωση κρουσμάτων σε μια συγκεκριμένη γεωγραφικά περιοχή, όπως και αν υπάρχει αύξηση της νοσηρότητας και θνησιμότητας από το 2010 και μετά, λόγω και της οικονομικής κρίσης.

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Ομαλά οι Πανελλαδικές Εξετάσεις Επαγγελματικών Λυκείων #πανελλαδικέςεξετάσεις - https://t.co/95u9EGwtWq -

  • Εξάμηνη παράταση προθεσμιών υποβολής αντιρρήσεων για τους δασικούς χάρτες #δασικοίχάρτες - https://t.co/mt7SRqdHDL -

  • Il turismo ellenico riparte, Fiavet in missione in Grecia #FiavetInGrecia - https://t.co/RtzCYz6ffe -

"Αλιεύοντας" την είδηση