Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ » Μάχη με τον χρόνο για το ΕΣΠΑ
Μάχη με τον χρόνο για το ΕΣΠΑ

Μάχη με τον χρόνο για το ΕΣΠΑ

Σε σφιχτά χρονικά περιθώρια κινείται το υπουργείο Οικονομίας, προκειμένου να αποφευχθεί ο κίνδυνος απώλειας κοινοτικών πόρων, ύψους 2 δισ. ευρώ περίπου, από το προηγούμενο ΕΣΠΑ της περιόδου 2007-2014, παρά την περικοπή που θα υποστεί ο προϋπολογισμός του προγράμματος μέσα από τη μείωση της εθνικής συμμετοχής.

Ήδη το εμφανίζει υστέρηση πληρωμών στο διάστημα Ιανουαρίου-Ιουλίου κατά 1,4 δισ. ευρώ περίπου σε σχέση με τον στόχο εκταμιεύσεων, ενώ, σύμφωνα με τους κοινοτικούς περιορισμούς, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα χρηματοδοτήσει μόνο τις δαπάνες που θα έχουν γίνει έως το τέλος του χρόνου, παραπέμποντας σε ένα ασφυκτικό τετράμηνο.

Σε συνέντευξη που έδωσε χθες ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος για τον απολογισμό του έργου του υπουργείου, έθεσε ως στόχο τη διασφάλιση των κοινοτικών πόρων, κάτι που θα κριθεί τον Σεπτέμβριο μετά την ολοκλήρωση του σχεδιασμού για το ποια θα μεταφερθούν στο επόμενο ΕΣΠΑ και ποια θα περικοπούν οριστικά.

Όπως εξήγησε ο γενικός γραμματέας Αλέξης , η διαδικασία εξυγίανσης στόχο έχει αφενός να επιβαρύνει κατά το δυνατόν λιγότερο τα προγράμματα του νέου ΕΣΠΑ, ώστε να μη δεσμεύει υπερβάλλοντες πόρους, και αφετέρου να μην επιβαρυνθεί ο από που δεν έχουν πιθανότητα να ολοκληρωθούν έγκαιρα, χάνοντας έτσι την κοινοτική χρηματοδότηση.

 

Παράλληλα με το κλείσιμο του παλιού ΕΣΠΑ, γίνεται προσπάθεια να ενεργοποιηθεί και το νέο, μέσα από τρεις νέες προκηρύξεις για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας.

Η προδημοσίευση των οδηγών που θα περιγράφουν τους όρους και τις προϋποθέσεις αναμένεται στα τέλη Οκτωβρίου και στόχος είναι η ημερομηνία για τις αιτήσεις ένταξης να ανοίξει πριν από το τέλος του 2015.

  • Η πρώτη προκήρυξη αφορά στην ενίσχυση με 30.000 έως 300.000 ευρώ (ποσοστό ενίσχυσης 50%) υφιστάμενων μικρών και πολύ μικρών τουριστικών επιχειρήσεων για τον εκσυγχρονισμό και την ποιοτική αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών, συνολικού προϋπολογισμού 50 εκατ. ευρώ.
  • Η δεύτερη αφορά στην ενίσχυση με 5.000 έως 25.000 ευρώ (% ενίσχυση) πτυχιούχων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης άνω των 25 ετών, άνεργων ή ελεύθερων επαγγελματιών για την άσκηση συναφούς επαγγελματικής δραστηριότητας, συνολικού προϋπολογισμού 50 εκατ. ευρώ.
  • Η τρίτη αφορά στη χρηματοδότηση της νεοφυούς επιχειρηματικότητας έως 50.000 (ενίσχυση %) για τη δημιουργία πολύ μικρών και μικρών νέων επιχειρήσεων, συνολικού προϋπολογισμού 120 εκατ. ευρώ.espa

Οφειλές Δημοσίου σε 5,7 δισ.

«Τρύπα» 5,7 δισ. ευρώ οφειλών του Δημοσίου προς έχει δημιουργηθεί από προηγούμενους αναπτυξιακούς νόμους.

Συνολικά, οι συμβασιοποιημένες οφειλές ανέρχονται στα 5,7 δισ. ευρώ (4 δισ. ευρώ από το ΠΔΕ και 1,7 δισ. ευρώ από το ΕΣΠΑ) και, με δεδομένες τις περιοριστικές δυνατότητες του προγράμματος, ένα μέρος αυτών των οφειλών θα μπορούσε, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομίας, να καλυφθεί με αντικατάσταση των οφειλόμενων επιχορηγήσεων με φοροαπαλλαγές ή με συμψηφισμούς χρεών προς το Δημόσιο.

 

 

πηγή:kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση