Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » FEATURED » Μάχη με τις φλόγες σε πολλαπλά μέτωπα
Μάχη με τις φλόγες σε πολλαπλά μέτωπα

Μάχη με τις φλόγες σε πολλαπλά μέτωπα

Λεπτό προς λεπτό οι εξελίξεις

13:29

Εκκένωση δύο ακόμη χωριών στη Ρόδο

Την εκκένωση δύο ακόμα χωριών της Ρόδου, του Μαλώνα και των Μασσάρων ανακοίνωσε πριν από λίγα λεπτά το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, δεδομένου ότι υπάρχει αναζωπύρωση σε μέτωπο φωτιάς κοντά στα δύο χωριά.

Οι κάτοικοι των δυο χωριών καλούνται να κατευθυνθούν προς το χωριό Αρχάγγελος.

Τα ελάφια της Ρόδου της φωτιάς

Αρκετά από τα ελάφια της Ρόδου που βρίσκονταν στη δασική περιοχή όπου εκδηλώθηκε και συνεχίζεται η πυρκαγιά, έχουν χάσει τη ζωή τους, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των πυροσβεστών και των εθελοντών που βρίσκονται στο μέτωπο της φωτιάς.

«Έχουμε απώλειες αλλά δεν έχουμε ακόμα πλήρη εικόνα για το μέγεθος της καταστροφής διότι δεν μπορούμε να πάμε στις περιοχές αφού η φωτιά μαίνεται», δήλωσε στο ΑΜΠΕ ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου και εντεταλμένος σύμβουλος για τον πρωτογενή τομέα, Φιλήμωνας Ζαννετίδης επισημαίνοντας ότι η εικόνα που υπάρχει μέχρι τώρα δεν είναι καθόλου καλή.

Φωτ.: ΑΠΕ

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις που υπάρχουν, αρκετά ελάφια, όπως και αρκετά αιγοπρόβατα, έχουν πέσει της πυρκαγιάς που μαίνεται για έβδομη ημέρα. Η συγκεκριμένη περιοχή από όπου ξεκίνησε η φωτιά, το δάσος Απολλώνων-Λαέρμων, είναι από τους κυρίους βιότοπους των ελαφιών της Ρόδου.

«Ελπίζουμε ότι πολλά από τα ελάφια που βρίσκονταν σε αυτήν τη δασική περιοχή να έχουν καταφέρει να σωθούν διαφεύγοντας σε άλλες διπλανές δασικές περιοχές. Γενικότερα, πάντως, η ζημιά που έχει υποστεί το οικοσύστημα του νησιού από τη συνεχιζόμενη πυρκαγιά είναι πολύ μεγάλη αλλά το μέγεθος της καταστροφής θα διαφανεί μέσα στις επόμενες ημέρες», πρόσθεσε ο κ. Ζαννετίδης.

Συγκλονιστική δορυφορική εικόνα της Ρόδου

Δορυφορική είκονα του Copernicus από τη Ρόδο καταγράφε τον καπνό εκατοντάδων χιλιομέτρων από τις φωτιές που μαίνονται εδώ και επτά ημέρες.

12:56

Βελτιωμένη η εικόνα στην Κέρκυρα

Η εικόνα στα μέτωπα της πυρκαγιάς είναι καλύτερη, σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, μετά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες όλων κατά τη διάρκεια της νύχτας να μην περάσει η φωτιά μέσα στους οικισμούς. Καθοριστική είναι και η συμβολή των εναέριων μέσων.

Επιστρέφουν σταδιακά στα ξενοδοχεία τους με ιδιωτικά λεωφορεία οι περίπου 2.000 τουρίστες, οι οποίοι χθες το βράδυ απομακρύνθηκαν από τις περιοχές Καλάμι, Νησάκι και Μπαρμπάτι και μεταφέρθηκαν στο Δημοτικό Θέατρο της Κέρκυρας για προληπτικούς λόγους.

Σύμφωνα με πληροφορίες από την Πυροσβεστική, υπάρχει μικρή αναζωπύρωση στην περιοχή της Παλιάς Περίθειας, εκεί όπου είχε εκδηλωθεί αρχικά η φωτιά, ενώ σε όλα τα άλλα μέτωπα πυροσβέστες, αστυνομικοί, και κάτοικοι με ό,τι μέσο διαθέτουν κρατούν τις μακριά από τα σπίτια.

12:49

«Προσπαθούμε με νύχια και με δόντια να σώσουμε σπίτια»

Η φωτιά έχει μπει μέσα στον οικισμό Ασκληπιείο της Ρόδου, επιβεβαίωσε στην «Κ» ο πρόεδρος Νικόλαος Κουγκράς.

Παρότι εδώ και ημέρες έχει εκκενωθεί το χωριό, οι λιγοστοί άνθρωποι που βρίσκονται αυτή τη στιγμή εκεί προσπαθούν να σώσουν τα σπίτια.

«Προσπαθούμε να σώσουμε με νύχια και με δόντια τα 2-3 σπίτια που απειλούνται πιο σοβαρά» περιέγραψε ο κ. Κουγκράς.

12:39

Μέτρα για τη στήριξη πολιτών και τουριστών στη Ρόδο

Σύμφωνα με ενημέρωση από την κυβέρνηση σχετικά με μέτρα για την υποστήριξη των πολιτών και των επισκεπτών στη Ρόδο έγιναν γνωστά τα εξής:

 • Εντός των επόμενων 24 ωρών αναμένεται να μεταβούν στο νησί τα κλιμάκια μηχανικών που θα αναλάβουν τις αυτοψίες και πραγματογνώμονες στα πυρόπληκτα κτήρια, ώστε να γίνει η αποτίμηση των ζημιών και να δρομολογηθεί η χορήγηση αποζημιώσεων, με βάση το ολοκληρωμένο πλαίσιο που θεσπίστηκε την προηγούμενη τετραετία.
 • Έως τώρα έχουν παραληφθεί περίπου 2.000 επιπλέον ράντζα -πέραν αυτών που διατέθηκαν από την πρώτη μέρα στους χώρους φιλοξενίας- και 500 υπνόσακοι. Έχουν μεταφερθεί στις μεγαλύτερες δομές, όπου στεγάζονται επισκέπτες που υποχρεώθηκαν να απομακρυνθούν από τα καταλύματα τους, προκειμένου να βελτιωθούν περαιτέρω οι συνθήκες διαβίωσής του.
 • Σήμερα αναμένεται να παραδοθούν ακόμα 1.200 ράντζα και 1.200 sleeping bags. Υπενθυμίζεται ότι τα γήπεδα, τα συνεδριακά κέντρα, οι ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις και οι δημοτικές δομές που έχουν διατεθεί εφοδιάζονται τακτικά με τρόφιμα και νερό και διαθέτουν κλιματισμό.
 • Η πρώτη παραλαβή και διανομή των ράντζων έγινε χθες το απόγευμα υπό τον συντονισμό του υφυπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστου Τριαντόπουλου και της υφυπουργού Τουρισμού Έλενας Ράπτη, η οποία είχε επισκεφτεί νωρίτερα σειρά χώρων φιλοξενίας, ώστε να γίνει μία εκτίμηση των άμεσων αναγκών.
 • Η δεύτερη αποστολή έγινε με C-130 της Πολεμικής Αεροπορίας, η παραλαβή έγινε αργά το βράδυ και η διανομή του υλικού ολοκληρώθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες.
 • Ειδική μέριμνα έχει ληφθεί για τη διευκόλυνση των επισκεπτών που βρίσκονται στο αεροδρόμιο της Ρόδου. Πέραν της ενεργοποίησης ειδικού γραφείου όπου, χάρη στη συνεργασία του ΥΠΕΞ και πρεσβειών, διευκολύνεται η αναχώρηση τουριστών που δεν διαθέτουν ταξιδιωτικά έγγραφα, έχει ήδη δημιουργηθεί ένας ειδικός χώρος με ράντζα όπου φιλοξενούνται οικογένειες με μικρά παιδιά και ΑΜΕΑ. Εντός των επόμενων ωρών θα διατεθεί και δεύτερος ανάλογος χώρος. Παράλληλα, στο αεροδρόμιο διατίθενται δωρεάν τρόφιμα και εμφιαλωμένο νερό.
 • Οι ρυθμοί αναχώρησης, οι οποίοι συμβάλλουν στην αποτελεσματική διαχείριση της κατάστασης καθώς μειώνεται ο αριθμός των ανθρώπων που χρειάζονται προσωρινή στέγαση ή μετακίνηση, χάρη στην προσθήκη περισσότερων πτήσεων από τους μεγάλους tour operators.
 • Από χθες έως τις 6.00 το πρωί σήμερα έχουν αναχωρήσει με αεροσκάφη που ήρθαν προκειμένου να παραλάβουν επιβάτες 1.489 άτομα, με προορισμούς κυρίως την Αγγλία, τη Γερμανία και την Ιταλία.
 • Η κατάσταση στον αερολιμένα έχει βελτιωθεί δραστικά, με αρκετούς χώρους να είναι σχεδόν άδειοι. Σύμφωνα με εκτιμήσεις ανώτερων στελεχών του αεροδρομίου, υπό αυτές τις συνθήκες η κατάσταση θα έχει πλήρως εξομαλυνθεί έως σήμερα το απόγευμα.
12:31

Κι οι ήρωες ξαποσταίνουν

Η κάμερα του Reuters απαθανάτισε πυροσβέστες σε μίνι ανάπαυλα στη Ρόδο όπου τα πολλαπλά μέτωπα φωτιάς μαίνονται για έβδομη ημέρα – REUTERS/Nicolas Economou
REUTERS/Nicolas Economou
REUTERS/Nicolas Economou

 

12:25

Φωτιά στο

Φωτιά ξέσπασε πριν από λίγο σε αγροτοδασική έκταση στο .

Η πυρκαγιά έχει ξεσπάσει στην περιοχή Μηλιές στα Αργυραίικα σε έκταση με ελαιόδεντρα. Στο σημείο επίγειες και εναέριες δυνάμεις.

12:21

Μέτσολα: «Ευγνώμονες στις ελληνικές αρχές»

Την ευγνωμοσύνη της στις ελληνικές αρχές για τις επιχειρήσεις εκκένωσης πολιτών με ασφάλεια εξέφρασε η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μέτσολα σε μήνυμά της στο Twitter πριν από λίγο, εκφράζοντας παράλληλα την αλληλεγγύη της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις δύσκολες στιγμές, που βιώνει η χώρα μας, λόγω των συνεχιζόμενων πυρκαγιών.

«Η Ευρώπη συμπαραστέκεται στην Ελλάδα καθώς οι πυρκαγιές συνεχίζουν να καίνε την Ρόδο» είπε για να προσθέσει ότι «τόσο ακραίες καιρικές συνθήκες δείχνουν την επιτακτική ανάγκη αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής». «Είμαστε ευγνώμονες στις ελληνικές αρχές για την εκκένωση με ασφάλεια των πολιτών» τόνισε η Ρομπέρτα Μέτσολα. «Η Ευρώπη κάνει το καθήκον της, δείχνει στην πράξη την αλληλεγγύη» επεσήμανε χαρακτηριστικά.

12:18

Διαρκείς αναζωπυρώσεις στη Ρόδο

Ισχυρές επίγειες και εναέριες δυνάμεις επιχειρούν στη Ρόδο όπου  πυροσβέστες και εθελοντές αντιμετωπίζουν διαρκείς αναζωπυρώσεις.

Το μεγάλο πρόβλημα εντοπίζεται αυτή τη στιγμή στο Ασκληπιείο και τα παραθαλάσσια χωριά Βατί και Γεννάδι.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική οι ριπές του ανέμου φτάνουν σήμερα και τα 8 μποφόρ. 

 • Στη Ρόδο επιχειρούν αυτή τη στιγμή:
 • 8 αεροσκάφη,
 • 10 ελικόπτερα,
 • 266 πυροσβέστες,
 • 55 ,
 • 16 πεζοπόρες ομάδες.
12:14

Σχετική ύφεση στο Διακοπτό

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, σε σχετική ύφεση βρίσκεται η φωτιά στο Αίγιο με τα εναέρια μέσα να επιχειρούν με διαρκείς ρίψεις στην περιοχή.

12:09

Αίτημα για επιστροφή των εναέριων μέσων στην Κάρυστο

Μιλώντας στην «Κ» ο αντιδήμαρχος Καρύστου, Δημήτρης Ξυπόλυτος, επισήμανε πως η φωτιά που καίει στο μέτωπο προς Λιβάδι και στο μέτωπο προς το χωριό Πλατανιστός αναζωπυρώθηκε μετά την αποχώρηση των περισσότερων εναέριων μέσων, καθώς το πρωί της Δευτέρα η εικόνα στην Κάρυστο ήταν αρκετά βελτιωμένη.

Ο αντιδήμαρχος επισήμανε πως έχει γίνει ήδη αίτημα προκειμένου να επιστρέψουν τα εναέρια μέσα, ενώ τόνισε πως η φωτιά καίει σε δύσβατη περιοχή με αποτέλεσμα να είναι ιδιαίτερη δύσκολη η αποστολή των πεζοπόρων τμημάτων.

Σημειώνεται πως στην περιοχή πνέουν ισχυροί άνεμοι προς διάφορες κατευθύνσεις, κάτι που δυσχεραίνει περαιτέρω το έργο της κατάσβεσης.

Αυτή τη στιγμή στην Κάρυστο επιχειρούν:

 • 102 πυροσβέστες,
 • 32 ,
 • 5 πεζοπόρες ομάδες,
 • 3 εναέρια,
 • 2 ελικόπτερα.

Δύσκολες οι συνθήκες κι εδώ, σύμφωνα με την Πυροσβεστική οι άνεμοι φτάνουν έως και 6 μποφόρ.

12:05

Δραματικές εικόνες από τη Ρόδο

Οι εικόνες που έρχονται από τη Ρόδο είναι αποκαλυπτικές των δραματικών 24ώρων που βιώνουν ντόπιοι και τουρίστες.

11:52

Νέα αναζωπύρωση στην Κάρυστο

Στο μέτωπο της Εύβοιας, παρότι το πρωί σημειώθηκε νέα αναζωπύρωση, πλέον η κατάσταση είναι βελτιωμένη. Τα τρία αεροσκάφη canadair που έκαναν ρίψεις νερού με το πρώτο φως της ημέρας πήραν εντολή να αποχωρήσουν και παραμένει στην επιχείρηση ένα ελικόπτερο Ερικσον.

Ωστόσο, λίγη ώρα μετά, μετά την αποχώρηση των περισσότερων εναέριων, σημειώθηκε νέα αναζωπύρωση στην περιοχή.

11:51

Νέες εκκενώσεις στη Ρόδο

Εκκενώνονται οι περιοχές Γεννάδι και Βατί στη Ρόδο. Οι κάτοικοι ειδοποιήθηκαν με μήνυμα μέσω του ώστε να εκκενώσουν τους παραπάνω οικισμούς και να κατευθυνθούν προς Κιοτάρι.

Συγκεκριμένα το μήνυμα αναφέρει: «Αν βρίσκεστε στις περιοχές Γεννάδι και Βατί εκκενώστε τώρα προς Κιοτάρι. Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας. Ακολουθείτε τις οδηγίες των αρχών».

11:49

«Φωτογραφία της Ημέρας»

Η τεράστια φωτιά των πολλαπλών μετώπων στη Ρόδο, όπως κατέγραψε δορυφορικά το ευρωπαϊκό διαστημικό πρόγραμμα Copernicus.

 

[Fancy_Facebook_Comments language="el_GR"]
"Αλιεύοντας" την είδηση