Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » FEATURED » Μειώσεις για 600.000 συνταξιούχους
Μειώσεις για 600.000 συνταξιούχους

Μειώσεις για 600.000 συνταξιούχους

Ενας στους τέσσερις συνταξιούχους θα δει εντός του καλοκαιριού τη σύνταξή του μειωμένη, καθώς, μετά την υπογραφή και των τριών τελευταίων υπουργικών αποφάσεων από το υπουργείο Εργασίας, ξεκινά η υλοποίηση του ασφαλιστικού νόμου Κατρούγκαλου, που επιφέρει μειώσεις σε τουλάχιστον 600.000 και παροχές. Σε ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα, όλες ανεξαιρέτως οι καταβαλλόμενες θα «αναπροσαρμοστούν», καθώς σύμφωνα με αλλαγές, κυριολεκτικά της τελευταίας στιγμής, στις υπουργικές αποφάσεις (με νέες αποφάσεις) όπου υπήρχε για «επανυπολογισμό» διορθώθηκε με τη λέξη «αναπροσαρμογή». Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας πρόκειται για τεχνική διόρθωση, όμως, ενισχύονται οι φωνές που θέλουν όλες τις ήδη καταβαλλόμενες συντάξεις και τις προσωπικές διαφορές, να κινδυνεύουν με μελλοντικές περικοπές.

Η αρχή των περικοπών έγινε με την εγκύκλιο για το , η μείωση του οποίου θα γίνει από τον Ιούνιο και θα αγγίξει περίπου 100.000 χαμηλοσυνταξιούχους. Στη συνέχεια, εκδόθηκε η για το μέρισμα των συνταξιούχων του Μετοχικού Ταμείου Πολιτικών Υπαλλήλων, οι οποίοι από την αρχή του χρόνου θα υποστούν μειώσεις μεσοσταθμικά έως 32% (σε ορισμένες περιπτώσεις θα ξεπερνούν και το 40%) στο μέρισμα που λαμβάνουν. Και το βράδυ της Τρίτης δημοσιεύθηκαν οι υπουργικές αποφάσεις για τις αναπροσαρμογές των επικουρικών συντάξεων και των εφάπαξ, δημιουργώντας πλέον ένα νέο τοπίο στο πεδίο των συντάξεων. Η μείωση στα εφάπαξ εκτιμάται σε 20% και θα αφορά όλες τις νέες αιτήσεις αλλά και όλες τις αιτήσεις που έχουν κατατεθεί από τον Σεπτέμβριο του 2013 και μετά. Στις επικουρικές, οι μειώσεις ακουμπούν περίπου 200.000 συνταξιούχους, των οποίων κύρια και επικουρική σύνταξη είναι άνω των 1.300 ευρώ (μεικτά) και οι οποίοι θα υποστούν μειώσεις έως και κατά 40%.

Ειδικά στην περίπτωση των επικουρικών συντάξεων, οι ειδικοί επισημαίνουν ότι στην πρώτη γραμμή των «θυμάτων» βρίσκονται του ΙΚΑ με υψηλούς μισθούς και πάνω από 25 έτη ασφάλισης, των πρώην , συνταξιούχοι Ταμείων με υψηλό ποσοστό αναπλήρωσης, όπως το Ταμείο των ναυτικών πρακτόρων, των υπαλλήλων εμπορικών καταστημάτων, του Δημοσίου, αλλά και των τραπεζών.

Βασική προϋπόθεση για να υποστούν οι συγκεκριμένοι συνταξιούχοι τις περικοπές είναι να λαμβάνουν σήμερα, αθροιστικά, κύρια και επικουρική σύνταξη πάνω από 1.120-1.180 ευρώ στο χέρι (καθαρό ποσό).

Εφόσον το άθροισμα κύριων και επικουρικών στις ήδη καταβαλλόμενες είναι μεγαλύτερο του συγκεκριμένου ποσού και μετά τον επανυπολογισμό των επικουρικών, τότε η επικουρική σύνταξή τους μειώνεται από 5% έως και 40%.

Τις μεγαλύτερες μειώσεις, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις των ειδικών της κοινωνικής ασφάλισης, θα υποστούν αυτοί που κατά την περίοδο της κρίσης και των μνημονίων είχαν δει τις συντάξεις τους να μειώνονται μεν, όχι όμως στο ανώτατο επίπεδο.

09s180906epikoyrsyntaxh-thumb-large

Πηγή: kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση