Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » FEATURED » «Μαχαίρι» στις προσωρινές συντάξεις
«Μαχαίρι» στις προσωρινές συντάξεις

«Μαχαίρι» στις προσωρινές συντάξεις

Μειωμένες κατά 20% με 38% θα είναι και οι που, σύμφωνα με τον νέο ασφαλιστικό νόμο, θα έπρεπε να καταβάλλονται δύο μήνες έπειτα από την της αίτησης συνταξιοδότησης, όμως ακόμη δεν έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες απονομής τους.

Τις καθυστερήσεις στην απονομή των νέων προσωρινών συντάξεων διαπιστώνει και ο μέχρι πρότινος υπο του ΙΚΑ Γιάννης Δούκας, ο οποίος, γνωρίζοντας εκ των έσω τις διαδικασίες και τη λειτουργία του ταμείου, εκτιμά ότι στην καλύτερη περίπτωση οι πρώτες θα εκδοθούν στο τέλος Σεπτεμβρίου. Μάλιστα, ο νέος τρόπος υπολογισμού που προβλέπεται στον πρόσφατο ασφαλιστικό νόμο οδηγεί σε σημαντικές μειώσεις τις προσωρινές συντάξεις, με τις οποίες θα κληθούν οι νέοι συνταξιούχοι να ζήσουν για αρκετούς μήνες έως ότου λάβουν την οριστική τους σύνταξη. Οι ειδικοί εκτιμούν, μάλιστα, ότι οι νέες προσωρινές συντάξεις ενδέχεται να ξεκινούν από 192 ευρώ σε περιπτώσεις μειωμένης σύνταξης, ενώ σε περίπτωση πλήρους σύνταξης θα κυμαίνονται μεταξύ 384 και 768 ευρώ.

Αναλυτικά, η παράγραφος 8 του άρθρου 29 του νόμου 4387/2016 ορίζει ότι η απόφαση για τη λήψη προσωρινής σύνταξης βγαίνει εντός δύο μηνών από την . Σύμφωνα με τη αυτή, όσοι κατέθεσαν μετά τις 12/5/2016 (ημερομηνία ψήφισης του νόμου) και εντός του Μαΐου πρέπει στο τέλος Ιουλίου, που συμπληρώνονται περίπου τρεις μήνες από την ψήφιση, να λάβουν την προσωρινή σύνταξη.

Σύμφωνα με τον κ . Δούκα, το ΙΚΑ δεν είναι ακόμη έτοιμο κι έτσι η προσωρινή σύνταξη παραπέμπεται για αργότερα. Μάλιστα ο πρώην υπο, που παραιτήθηκε πριν από περίπου δύο μήνες με αιχμές για τον πρόσφατο ασφαλιστικό νόμο, εκτιμά ότι τα λειτουργικά προβλήματα δεν θα λυθούν ούτε τον Αύγουστο, οπότε στην καλύτερη περίπτωση προσωρινές συντάξεις θα δούμε στο τέλος Σεπτεμβρίου.

Μάλιστα, ο κ. Δούκας προχωρεί ένα βήμα παραπέρα και υποστηρίζει πως όταν για τη λήψη προσωρινής σύνταξης απαιτούνται σχεδόν πέντε μήνες, αφενός δεν είναι δυνατόν την 1η Ιανουαρίου του , ημερομηνία κατάργησης όλων των ταμείων που υπάρχουν σήμερα και που λειτουργούν επί δεκαετίες (το ΙΚΑ έχει ζωή 80 χρόνια), να είναι έτοιμος να λειτουργήσει ο Ενιαίος Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ), αφετέρου ότι η οριστική απόφαση συνταξιοδότησης, παράλληλα με τον επανυπολογισμό όλων των χορηγούμενων συντάξεων, θα αυξήσει τον χρόνο αναμονής για την έκδοση της οριστικής απόφασης συνταξιοδότησης.

Σύμφωνα με τον πρώην υπουργό Εργασίας Γιώργο Κουτρουμάνη, ο νέος τρόπος υπολογισμού των προσωρινών συντάξεων, οι οποίες πλέον θα αποτελούν το 50% του μέσου όρου των μηνιαίων αποδοχών, επί των οποίων υπήρχε υποχρέωση καταβολής εισφορών για κύρια σύνταξη κατά τους 12 μήνες ασφάλισης που προηγούνται του μήνα υποβολής της αίτησης συνταξιοδότησης, οδηγεί σε του ποσού της προσωρινής σύνταξης από 20% έως και 38%. Να σημειωθεί ότι ο προηγούμενος νόμος 3996 του 2011 (άρθρο 38) προέβλεπε ότι το ύψος του ποσού της προσωρινής σύνταξης αντιστοιχεί τουλάχιστον στο 80% της εκτιμώμενης σύνταξης που προκύπτει από τον χρόνο ασφάλισης και τις εισφορές ή τις αποδοχές που λαμβάνονται υπόψη κατά περίπτωση για τον υπολογισμό της σύνταξης.

Στην εγκύκλιο που εξέδωσε το ΙΚΑ τις προηγούμενες ημέρες, η χορήγηση της προσωρινής σύνταξης ισχύει για όλες τις κατηγορίες κύριας σύνταξης (γήρατος, αναπηρίας και θανάτου). Το ανώτατο και κατώτατο όριο ισχύει μόνο όταν χορηγείται πλήρης σύνταξη λόγω γήρατος ή αναπηρίας με ποσοστό 80% και άνω. Σε περίπτωση που ο ασφαλισμένος δικαιούται μειωμένη σύνταξη, το ανώτατο και κατώτατο όριο μειώνονται ανάλογα. Οπως εκτιμά μάλιστα η Ενωση για την Υπεράσπιση της Εργασίας και του Κοινωνικού Κράτους (ΕΝΥΠΕΚΚ), σε περίπτωση που ο ασφαλισμένος δικαιούται μειωμένη σύνταξη λόγω γήρατος, το ανώτατο και κατώτατο όριο μειώνεται κατά 1/200 για κάθε μήνα που υπολείπεται για τη συμπλήρωση του ορίου ηλικίας πλήρους συνταξιοδότησης.

 

 

πηγή:kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση