Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » FEATURED » Μ. Διομήδους: δεν χρειάζεται πανικός με την εξάπλωση του κοροναϊού  
Μ. Διομήδους: δεν χρειάζεται πανικός με την εξάπλωση του κοροναϊού  

Μ. Διομήδους: δεν χρειάζεται πανικός με την εξάπλωση του κοροναϊού  

Δεν χρειάζεται πανικός με την εξάπλωση του κοροναϊού τόνισε  η  Βολιώτισσα γιατρός επιδημιολόγος, αναπληρώτρια καθηγήτρια Μαριάννα Διομήδους,  που μίλησε σήμερα σε επιστημονική ημερίδα στο Βόλο που διοργάνωσε το Εργαστήριο Κλινικής Επιδημιολογίας και Δημόσιας Υγείας του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, με θέμα “Διατροφή και Υγεία”.

Η ίδια είπε πως ο πανικός δεν είναι καλός σύμβουλος και είναι εν μέρει δικαιολογημένος. Όπως εξήγησε, «ο ιός μεταδίδεται με τα αερογενή σταγονίδια, την απόχρεμψη και το βήχα. Ζει από 14-27 μέρες στους κατώτερους αεραγωγούς όπου και αναπτύσσεται στα ενδοπνευμονικά, ενδοεπιθηλιακά κύτταρα. Προέρχεται από τον ιό SARS με μετάλλαξη, έχει δηλαδή το ίδιο γονιδίομα κατά 80% και το υιπο 20% του γονιδιόματος είναι αυτό που δεν γνωρίζουμε και τώρα το μελετάμε. Ο νέος ιός Covid-19, επειδή ζει εκεί και μπορεί να ζήσει μέχρι και 27 μέρες πάνω στο δέρμα, σε διάφορες επιφάνειες, στο χαρτί, είναι πολύ μεταδοτικός. Η λοιμογόνος δύναμή του όμως δεν είναι πολύ μεγάλη. Γι' αυτό βλέπετε από τα 82.000 κρούσματα παγκοσμίως σε 40 χώρες οι 32950 αυτοθεραπεύτηκαν ή βγήκαν από το νοσοκομείο μετά τη θεραπεία τους υγιείς. Οπότε έχουμε ένα πολύ μεγάλο ποσοστό ατόμων που ιάθηκαν. Οι θάνατοι έχουν φθάσει τους 2.900, όμως  το ποσοστό αύξησης των κρουσμάστων στην επαρχία Γουχάν της ς, μειώνεται παρά αυξάνεται, εν αντιθέσει με τη Ν. Κορέα που βρίσκεται σε έξαρση».

Η ίδια  πρόσθεσε πως όλοι θα πρέπει να μάθουμε να ζούμε με τον ιό Covid-19, όπως μάθαμε και με τον ιό της γρίπης. Θα πρέπει όμως να λαμβάνουμε τις απαραίτητες προφυλάξεις, κυρίως γιατί ο ιός μεταδίδεται εύκολα και εξαπλώνεται τάχιστα, είναι ανθεκτικός και τον γνωρίζουμε μόνο κατά 80% ενώ το 20% μελετάται. Ήδη πάντως η Ρωσία κάνει κλινικές δοκιμές δύο εμβολίων ενώ αυστριακή φαρμακευτική εταιρεία πειραματίζεται με την αποτελεσματικότητα ίασης, μίας φαρμακευτικής ουσίας.

Οδηγίες προφύλαξης

Η κ. Διομήδους επισήμανε ότι οι πολίτες θα πρέπει να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες του υπουργείου Υγείας που ακολουθεί αυτές του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

«Θα πρέπει να πλένουμε τα χέρια μας με σαπούνι για να φύγουν τα νεκρά κύτταρα και από πάνω να ρίχνουμε οινόπνευμα, που είναι απολυμαντικό. Μόνο του το οινόπνευμα δεν κάνει κάτι.  Οι μάσκες που έχουν σχεδόν εξαντληθεί πρέπει να έχουν το σήμα πιστοποίησης CE, καθώς χωρίς αυτό η μάσκα είναι ακατάλληλη. Έχουμε δει στην Ιταλία ειδικά μεγάλη επιρρέπεια σε αισχροκέρδεια αναφορικά με τις μάσκες και το απολυμαντικό τζελ. Επιπλέον διαδικτυακά μέσω amazon και ebay είδαμε να πωλούνται μάσκες, έναντι 300 ευρώ η μία και 240 ευρώ το απολυμαντικό, πράγματα τρελά».

Οι  μάσκες

Τις μάσκες χρειάζονται τα ευπαθή άτομα και έχουν συνοδά νοσήματα. Για παράδειγμα όσα έχουν καρκίνο στον πνεύμονα, βρογχικό και αλλεργικό άσθμα, όλοι με αναπνευστικά προβλήματα κ.ά. Οι υιποι δεν την χρειάζονται. Εάν υπάρχει όμως φορέας της οικογένειας  ή είναι σε θέση εστίασης καλό θα είναι να φοράει γάντια και μάσκα. Κυκλοφορούν βέβαια και πολλές κατάλληλες.

Η θνησιμότητα είναι στο 3% αλλά επειδή ο ιός είναι ανθεκτικός και ο χρόνος επώασης είναι πολύ μεγάλος. Η θνησιμότητα εξαρτάται από την κατάσταση υγείας του ανθρώπου. Παιδιά και ενήλικες που είναι βασικά υγιείς δεν διατρέχουν κίνδυνο. Μόνο οι σωματικά καταβεβλημένοι και κάποιες ευπαθείς ομάδες και αυτοί που έχουν πολλά συνοδά προβλήματα.

Συμτα

Τα συμτα είναι πυρετός ή πυρέτιο (τα λεγόμενα δέκατα), βήχας, δύσπνοια, καταβολή δυνάμεων, όπως τα της κοινής γρίπης. Κανείς δεν μπορεί να υποψιαστεί ότι μπορεί να είναι φορέας του κορωναϊού. Για παράδειγμα στη Γαλλία, ανέφερε υπήρξαν 18 πολίτες που ασθένησαν από τον ιό, εκ των οποίων οι περισσότεροι δεν ταξίδεψαν ποτέ σε επιμολυσμένη περιοχή.

«Είναι πολύ ευχάριστο το γεγονός ότι στη Βιντσέντζα της Ιταλίας, μία γυναίκα έγκυος που είχε αρρωστήσει από τον κορωναϊό, γέννησε ένα υγιέστατο μωρό στο οποίο δεν είχε περάσει ο ιός. Δεν πέρασε δηλαδή μέσα από τον πλακούντα στο μωρό».

Η Ρωσία έχει κατασκευάσει πέντε πρωτότυπα εμβόλια που τα τεστάρει αυτή τη στιγμή αλλά πρέπει να περάσει τουλάχιστον ένας χρόνος κλινικών δοκιμών για να εγκριθεί από τον ΠΟΥ και ότι δεν έχει σοβαρές αντενδείξεις. Και μία μεγάλη εταιρεία στην έχει κατασκευάσει μία ουσία που τεστάρει σε 29 ασθενείς στην με καλά αποτελέσματα. Αλλά θα πρέπει να περιμένουμε τα αποτελέσματα.

 

Διατροφή και Υγεία 

Για τη σωστή  διατροφή προκειμένου να έχουν υγεία οι άνθρωποι αναφέρθηκε η Βολιώτισσα διαιτολόγος-διατροφολόγος Ευτέρπη Οικονόμου , δίνοντας χρήσιμα στοιχεία  για  τον βασικό πυλώνα της υγείας που είναι η διατροφή.


η διαιτολόγος-διατροφολόγος Ευτέρπη Οικονόμου και δρ. Μαριάννα Διομήδους

Επίσης ο  Κων/νος Χαρδαλιάς RN, MSc & PhD© Δημόσιας Υγείας & Πολιτικής Υγείας, Τμήμα Νοσηλευτικής Πανεπιστημίου Αθηνών μίλησε για τις  «Αναδυόμενες Ασθένειες λόγω Κακής ή Ελλειμματικής Διατροφής στους Επαγγελματίες Υγείας και στον Γενικό Πληθυσμό συγκριτικά».

Η Μαριάννα Ισαακίδου RN, MSc & PhD© Κλινικής Επιδημιολογία, Τμήμα Νοσηλευτικής Πανεπιστημίου Αθηνών αναφέρθηκε στους «Παράγοντες που Επηρεάζουν την Διατροφή των Εφήβων και των Ατόμων Προσχολικής Ηλικίας στην Ελλάδα, στην Ευρώπη και Διεθνώς και σχετική Καθοδήγηση των Γονέων».

Η Ανδριάννα Μαγδαληνού RN, MSc & PhD© Πληροφορική Υγείας, Τμήμα Νοσηλευτικής Πανεπιστημίου Αθηνών  ενημέρωσε για το «Τι Σημαίνει Σωστή Διατροφή στην Ανακουφιστική Φροντίδα στο Τέλος της Ζωής».

Η Ελένη Θεοδοσοπούλου καθηγήτρια Χειρουργικής Νοσηλευτικής μίλησε για τα « Συμπληρώματα Διατροφής στον γενικό πληθυσμό και σε καρκινοπαθείς ».

Ο  Στυλιανός Κατσαραγάκης RN, MSc & PhD©, επίκουρος καθηγητής Ανακουφιστικής Φροντίδας  αναφέρθηκε στις «Διατροφικές Ανάγκες Ασθενών με Καρκίνο»

και τέλος  ο Νικόλαος Φώτος RN, MSc, PhD, επίκουρος καθηγητής Παθολογικής Νοσηλευτικής μίλησε για τις «Διαταραχές Θρέψης, Συσχέτιση με Ψυχολογικά Θέματα και Κοινωνική Κατάσταση» .

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση