Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » ΠΟΛΙΤΙΚΗ » Λήξη συναγερμού για την Σένγκεν
Λήξη συναγερμού για την Σένγκεν

Λήξη συναγερμού για την Σένγκεν

Παράταση μέχρι τον Μάρτιο, όταν το ζήτημα θα επανεξεταστεί, έλαβε το θέμα της πλήρους απομόνωσης ενός κράτους-μέλους από τη Συνθήκη Σένγκεν. Αυτό ήταν το βασικό συμπέρασμα του Συμβουλίου Εσωτερικών Υποθέσεων που εξελίχθηκε χθες στις Βρυξέλλες και αφορούσε την . Στο παρά πέντε φαίνεται να διαφύγαμε τον κίνδυνο να τεθεί ζήτημα εξόδου της ς, καθώς οι δράσεις που έλαβε την Πέμπτη η Αθήνα είχαν θετικό αποτέλεσμα και άλλαξαν το πολύ αρνητικό κλίμα που είχε δημιουργηθεί εναντίον της χώρας.

«Είναι αξιοθαύμαστες οι προσπάθειες που έκανε η Ελλάδα τις τελευταίες ημέρες», δήλωσε ο ΥΠΕΞ του Λουξεμβούργου Ζαν Ασελμπορν κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου. Ο κ. Ασελμπορν που βρέθηκε στην Ελλάδα τη Δευτέρα δήλωσε ότι η χώρα μας ζήτησε την της ομάδας RABIT για να συνδράμει στη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων στα νησιά, την ομάδας Frontex στα σύνορα με την ΠΓΔΜ και την ενεργοποίηση της ς προστασίας για ανθρωπιστική βοήθεια. Ο κ. Ασελμπορν επιβεβαίωσε ότι έχουν αποστείλει 422 άτομα από τον Frontex στην Ελλάδα.

Ο ορίστηκε ως χρονική διορία, καθώς τότε λήγει η εξάμηνη κατ' εξαίρεση επιβολή ελέγχων στα εσωτερικά σύνορα που έχει εφαρμόσει μια σειρά από χώρες, όπως η Γερμανία και η μεταξύ άλλων, και τότε θα επανεξεταστεί το θέμα.

«Την Πέμπτη η Ελλάδα έκανε μεγάλη πρόοδο και τη συγχαίρω», δήλωσε ο αρμόδιος επίτροπος και τόνισε ότι ενώ έχει γίνει εντυπωσιακή πρόοδος, περισσότερα πρέπει να γίνουν. Τα βήματα που αναμένεται να κάνει ακόμα η Ελλάδα είναι να ολοκληρώσει τη λειτουργία των πέντε hotspots που έχει δεσμευτεί να θέσει σε λειτουργία μέχρι το τέλος του έτους, να εντατικοποιήσει τους ελέγχους των δακτυλικών αποτυπωμάτων και να προχωρήσει στην παροχή στέγασης για 50.000 πρόσφυγες που θα πρέπει να φιλοξενήσει η Ελλάδα.

Σύμφωνα με τον κ. Ασελμπορν, δεν θα πρέπει να ξεχάσουμε ότι η Ελλάδα αντιμετωπίζει περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη ευρωπαϊκή χώρα τις μεταναστευτικές ροές, έχει 5 νησιά πολύ κοντά στην Τουρκία και δέχεται πάνω από 10.000 ανθρώπους μέσα σε μία ημέρα, και παρά τις δυσκολίες κάνει μεγάλες προσπάθειες. Για τον Ελληνα επίτροπο, που έπαιξε σημαντικό ρόλο στην αλλαγή του κλίματος, η Συνθήκη Σένγκεν δεν είναι το πρόβλημα, αλλά η λύση. Για τον αναπληρωτή υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα, το χθεσινό συμβούλιο έβαλε τέλος στα περί εξόδου από τη Σένγκεν που χτίζονταν συστηματικά την τελευταία εβδομάδα από κάποιους στο εξωτερικό και τα οποία χρησιμοποιήθηκαν και από το εσωτερικό.

Χθες, επίσης, αποφασίστηκε η πρόσβαση των κρατών-μελών στα στοιχεία των επιβατών αεροπορικών , στο πλαίσιο του αγώνα κατά της τρομοκρατίας. Ο αρμόδιος επίτροπος Δ. Αβραμόπουλος χαρακτήρισε «ισορροπημένη» τη συμφωνία, μεταξύ της «ασφάλειας των πολιτών» και της «προστασίας των προσωπικών δεδομένων». Τέλος, στο περιθώριο του συμβουλίου, συμφωνήθηκαν μέτρα για τη στενότερη συν με παρόχους υπηρεσιών Ιντερνετ με στόχο τη μείωση του υλικού τρομοκρατικής προπαγάνδας στο Διαδίκτυο.

Πηγή: kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση