Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΘΕΣΣΑΛΙΑ » ΜΑΓΝΗΣΙΑ » Ανησυχία οικολόγων και ΚΕΜΕΒΟ για την κατάσταση στην Κάρλα
Ανησυχία οικολόγων και ΚΕΜΕΒΟ για την κατάσταση  στην Κάρλα

Ανησυχία οικολόγων και ΚΕΜΕΒΟ για την κατάσταση στην Κάρλα

Tην ανησυχία τους εκφράζουν για μια ακόμα φορά το Πανελλήνιο Δίκτυο Οικολογικών Οργανώσεων (ΠΑΝ.Δ.ΟΙΚ.Ο), το Κέντρο για τη Μελέτη του Περιβάλλοντος και της Πολιτιστικής Κληρονομιάς στη Λίμνη Κάρλα (ΚΕ.ΜΕ.ΒΟ.) και η Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία Μαγνησίας (), για την κατάσταση που βρίσκεται και σήμερα η λίμνη Κάρλα, με τη δραματική μείωση της στάθμης του νερού, τον μη εμπλουτισμό της με νερά του Πηνειού, το γεγονός ότι το Θυρόφραγμα της Σήραγγας είναι ανοιχτό και διοχετεύει νερά στον Παγασητικό και την έντονη υποβάθμιση της οικολογικής κατάστασης της λίμνης.

Κατά τους επιστήμονες, η λίμνη «είναι ευτροφική», «γεμάτη βαρέα μέταλλα», «με τοξικό φυτοπλακτόν και επικίνδυνους μικροοργανισμούς», «με τοξίνες και κυανοβακτήρια, που περνούν με την άρδευση στα φυτά (ενώ ποτίζονται και ζώα) και μέσα από την τροφική αλυσίδα στον άνθρωπο». Πέραν τούτου, μελέτη του Ι.Γ.Μ.Ε. για τα υπόγεια νερά ήδη από το 2011 και του Τμήματος Γεωλογίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσ/νίκης καταγράφουν «ανησυχητική επιβάρυνση της περιοχής Ριζομύλου-Στεφανοβικείου- Αρμενίου, δίπλα στην Κάρλα, υπόγεια : βαρέα μέταλλα, χλωριόντα, αρσενικό, ακόμη και εξασθενές χρώμιο».

Αποτέλεσμα αυτής της απαράδεκτης οικολογικής κατάστασης της λίμνης, η οποία, δυστυχώς, συνεχίζεται από το 2010, είναι κατά τους επιστήμονες, να έχουμε όλα αυτά τα χρόνια ρήγματα στο έδαφος, συχνό φαινόμενο μαζικών θανάτων ψαριών και τώρα πλέον εκπέμπεται σήμα κινδύνου και για την ανθρώπινη δημόσια υγεία.

Πέρασαν ήδη 15 ολόκληρα χρόνια από το ξεκίνημα του έργου της ανασύστασης της λίμνης, το έργο δεν ολοκληρώθηκε, έχουν ξοδευτεί τεράστια ποσά χρημάτων , τα οποία η χώρα μας απειλείται να επιστρέψει στην

Μετά από τις δυναμικές παρεμβάσεις μας τον Φεβρουάριο του 2015, η Περιφέρεια Θεσσαλίας, που από τον Φεβρουάριο του 2013 έχει την ευθύνη για την πορεία κατασκευής και λειτουργίας του έργου, προσωρινά, και μόλις ως τον Μάιο του 2015, εφάρμοσε τους Περιβαλλοντικούς Όρους του έργου.

Όμως από τον Ιούνιο του 2015 σταμάτησε να εισρέει νερό στη λίμνη από το αντλιοστάσιο Πηνειού, θέση Καραούλι Λάρισας, και αυτό συμβαίνει μέχρι σήμερα, παρά την επιταγή της νομοθεσίας αυτό να έχει αρχίσει από τις 15 Οκτωβρίου του 2015.

Το Θυρόφραγμα δε της Κάρλας είναι ανοικτό εδώ και δύο μήνες, καθώς λειτουργεί περιστασιακά και το αντλιοστάσιο Πέτρας- Στεφανοβικείου, με αποτέλεσμα ρυπογόνο νερό από το Ασμάκι ( Τάφρο Τ1), αφενός μεν να εισέρχεται στον Ταμιευτήρα δια του αντλιοστασίου Πέτρας-Στεφανοβικείου, αφετέρου δε στη συνέχεια διαμέσου της Σήραγγας της Κάρλας να διοχετεύεται αυτό στον Παγασητικό.

Πέραν τούτων μέχρι σήμερα δεν έχουν ληφθεί για τον καθαρισμό της Τάφρου Τ2 και του Συλλεκτήρα Σ4, από υπολείμματα συσκευασιών φυτοφαρμάκων και των «ανεξέλεγκτων» χωματερών, κατά μήκος της άνω τάφρου, ούτε ολοκληρώθηκαν τα για τον εμπλουτισμό της λίμνης από τον χείμαρρο Κερασιώτη, ειδικά τώρα τους χειμερινούς μήνες.

Τα αποτελέσματα αυτής της εγκατάλειψης είναι:

Α) Να μην εμπλουτίζεται η λίμνη από νερό του Πηνειού, όπως το επιβάλλουν οι Περιβαλλοντικοί Όροι του έργου της ΚΥΑ 106453/1998, σε συνδυασμό με την ΚΥΑ 112839/2000. Έτσι, μειώνεται δραματικά η στάθμη της λίμνης αφενός και υποβαθμίζεται η ποιότητα του νερού από τη δραματική μείωση του όγκου και την έλλειψη της ανανέωσής του αφετέρου.

Β) Να τροφοδοτείται η λίμνη με ρυπογόνο νερό από το Ασμάκι ( Τάφρο Τ1) διαμέσου του αντλιοστασίου Πέτρας-Στεφανοβικείου, κατά παράβαση των Περιβαλλοντικών Όρων του έργου και παράλληλα διαμέσου του ανοικτού Θυροφράγματος και της Σήραγγας, κατά παράβαση του Περιβαλλοντικού Όρου 42 της ΚΥΑ 112839/2000, να αποβάλλεται στον Παγασητικό, ρυπαίνοντας και το αυτό.

Γ) Να μην εμπλουτίζεται η λίμνη με νερό ποιοτικό, προερχόμενο από τις απορροές των γύρω βουνών, διαμέσου του χειμάρρου Κερασιώτη, λόγω της μη ολοκλήρωσης των έργων σύνδεσης του άνω χειμάρρου με τον Συλλεκτήρα Σ6. Αποτέλεσμα αυτού είναι να χύνεται το νερό έξω από τα αναχώματα του Ταμιευτήρα και να δημιουργείται μία λίμνη δίπλα στη λίμνη Κάρλα.

Δ) Να μην λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα από τους υπεύθυνους φορείς (Υπουργείο, Περιφέρεια Θεσσαλίας, Φορέα Διαχείρισης Κάρλας, Δήμο Ρ. Φεραίου, Δήμο , Δ/νση Υγείας της Π.Ε. Μαγνησίας της Περιφέρειας Θεσσαλίας) για την αποτελεσματική οικολογική θωράκιση και προστασία της λίμνης Κάρλας και του οικοσυστήματος του Παγασητικού, καθώς και την προστασία της δημόσιας υγείας των ανθρώπων και της πανίδας.

Σημειώνεται ότι από το 2010 η τοπική περιβαλλοντική οργάνωση ΚΕ.ΜΕ.ΒΟ. ΚΑΡΛΑΣ έχει αναδείξει όλα αυτά τα τεράστια οικολογικά θέματα της περιοχής Κάρλας με , αναφορές σε όλους τους αρμόδιους φορείς , καθώς και στους Επιθεωρητές Περιβάλλοντος, αλλά και με μηνυτήριες αναφορές στον κ. Εισαγγελέα Πλημ/κών .

Οι τρεις υπογράφοντες φορείς κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για το φυσικό περιβάλλον της Κάρλας και τη δημόσια υγεία ανθρώπων και πανίδας και ζητούν:

  1. Να κλείσει άμεσα το Θυρόφραγμα και να ανοίγει μόνο τότε που προβλέπουν οι Περιβαλλοντικοί όροι.
  2. Να διοχετευτεί άμεσα ποιοτικό νερό από το αντλιοστάσιο Πηνειού (Καραούλι Λάρισας), αφού καθαριστεί η Τάφρος Τ2-Συλλεκτήρας Σ4.
  3. Να μη διοχετεύεται ρυπογόνο νερό από το Ασμάκι-Τάφρο Τ1 στον Ταμιευτήρα της Κάρλας.
  4. Να ολοκληρωθεί άμεσα το έργο σύνδεσης του χειμάρρου Κερασιώτη με τον Συλλεκτήρα Σ6, έτσι ώστε να εισέρχεται ποιοτικό νερό στη λίμνη.

  5. Να γίνεται τακτικός έλεγχος της ποιότητας των νερών που εισέρχονται στον Ταμιευτήρα.

Το ΠΑΝ.Δ.ΟΙΚ.Ο, το ΚΕ.ΜΕ.ΒΟ. και η , εκφράζουν τη μεγάλη τους αγωνία για την πορεία αυτού του τόσο σημαντικού για το περιβάλλον και τον άνθρωπο έργου επανασύστασης της Κάρλας και ζητούν επιτέλους να εφαρμοστεί η περιβαλλοντική νομοθεσία , γιατί ο « ρυπαίνων» ή αυτός που παραλείπει να πράξει αυτό που υποχρεούται από τον νόμο ή την ιδιότητά του για το περιβάλλον και τον άνθρωπο πρέπει να πληρώσει…

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση