Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » FEATURED » Λαιμητόμος για το αγροτικό συνεταιριστικό κίνημα
Λαιμητόμος για το αγροτικό συνεταιριστικό κίνημα

Λαιμητόμος για το αγροτικό συνεταιριστικό κίνημα

Τα υπέρογκα ποσά που καλούνται να πληρώσουν ετεροχρονισμένα οι

Λαιμητόμος για το αγροτικό συνεταιριστικό κίνημα αποτελούν τα υπέρογκα ποσά  που  καλούνται να πληρώσουν ετεροχρονισμένα οι , από εκπτώσεις τόκων δανείων που λήφθηκαν τη δεκαετία του ‘80.

Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Βόλου Νικήτας Πρίντζος σε σημερινή συνέντευξη τύπου κατηγόρησε τις κυβερνήσεις και ΠΑΣΟΚ τη δεκαετία του '90 , καθώς και στην σημερινή συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, σημειώνοντας ότι ο Συνεταιρισμός αναμενεται να κληθεί να αποδώσει το ποσό των 7εκ. ευρώ προς το δημόσιο για τις εκπτώσεις σε τόκους που είχαν γίνει για δάνεια που είχε λάβει ο συνεταιρισμός τη δεκαετία του '80 μετά το συμβάν στο Τσερνόμπιλ.

Ο κ. Πρίντζος έκανε λόγο για απίστευτα πράγματα, τονίζοντας ότι ήδη το δημόσιο έχει βεβαιώσει κάποια από τα ποσά αυτά που κυμαίνονται από 1 εκ. ευρώ έως και 50 εκ. ευρώ για κάθε αγροτικό συνεταιρισμό, με αποτέλεσμα οι συνεταιρισμοί και τα μέλη αυτών να κινδυνεύουν ακόμη και με λογαριασμών κι όχι μόνο.

Ο ίδιος είπε ότι τον Απρίλιο του 1986 μετά το πυρηνικό ατύχημα στο Τσερνόμπιλ, η τότε κυβέρνηση παρότρυνε τις συνεταιριστικές οργανώσεις να πάρουν τα προϊόντα των αγροτών γιατί υπήρχε ο φόβος από την ραδιενέργεια και η Πολιτεία υποσχέθηκε ότι θα εξυπηρετούσε τις οργανώσεις με δάνεια.

Το 1992 ψηφίστηκε ο Ν.2008 καθώς επίσης και το 1994 ο Ν.2237 που προέβλεπε ότι επειδή η Πολιτεία ανάγκασε τις 254 συνεταιριστικές οργανώσεις να αγοράσουν τα προϊόντα των αγροτών και να κάνουν κοινωνική πολιτική, θα είχαν 50% έκπτωση στους τόκους τω δανείων που έλαβαν.

Στη συνέχεια, όπως εξήγησε ο πρόεδρος, έγινε ένσταση από ιδιώτες σε βάρος της ΑΓΝΟ ότι δεν υπάρχει σωστός ανταγωνισμός στην Ε.Ε. και κακώς έγινε αυτή η έκπτωση από την κυβέρνηση. Η ένσταση που έγινε στην Ε.Ε. έγινε δεκτή και παρότι η τότε ελληνική κυβέρνηση κυνήγησε το θέμα στα Ευρωπαϊκά Δικαστήρια, εντούτοις το 2004 εκδόθηκε τελεσίδικη απόφαση του ευρωπαϊκού δικαστηρίου, σύμφωνα με την οποία η Ελλάδα θα πρέπει να ανακτήσει τα χρήματα αυτά, με τα οποία επωφελήθηκαν οι συνεταιριστικές οργανώσεις.

«Η απόφαση έμεινε στα συρτάρια μέχρι πέρυσι που η Ε.Ε. έστειλε έγγραφο σύμφωνα με το οποίο, αν δεν γίνει ανάκτηση του ποσού από 1/1/2017 θα πρέπει η Ελλάδα να καταβάλλει κάθε μέρα πρόστιμο ύψους 300.000 ευρώ στην Ε.Ε. Τα ποσά που καλούνται να πληρώσουν οι 130 εναπομείνασες συνεταιριστικές οργανώσεις  κυμαίνονται από 1εκ. ευρώ έως 50εκ. ευρώ» διευκρίνισε ο κ. Πρίντζος.

Να σημειωθεί ότι για τις πέντε συνεταιριστικές οργανώσεις της και ειδικότερα για τις οργανώσεις Αλμυρού, Αγχιάλου, Βόλου, Β. Πηλίου και Ζαγοράς τα ποσά κυμαίνονται από 5εκ. ευρώ έως 10 εκ. ευρώ, ενώ ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Βόλου καλείται να καταβάλλει το ποσό των 7εκ. ευρώ.
Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του «Πρέπει κάποιοι να δώσουν απαντήσεις. Τα ποσά αυτά βεβαιώνονται στο δημόσιο ταμείο κι αν δεν πληρωθούν, θα δεσμευτούν περιουσιακά στοιχεία όχι μόνο των οργανώσεων αλλά και των μελών των Δ.Σ. των συνεταιρισμών. Ήδη σε 30 συνεταιριστικές οργανώσεις, ανάμεσά τους κι αυτή στον Αλμυρό που καλείται να αποδώσει 5.300.000ευρώ, τα ποσά έχουν βεβαιωθεί στο δημόσιο ταμείο» και συνέχισε «Για όλα αυτά κάποιοι φταίνε. Φταίει η κυβέρνηση της , ο υπουργός που ψήφισε το Νόμου, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ που επίσης ψήφισε το Νόμο και δεν ζήτησαν την έγκριση της Ε.Ε. και φυσικά και η τωρινή κυβέρνηση, γιατί στην τελεσίδικη απόφαση αναφέρεται ότι αν αλλάξουν τα πράγματα στη χώρα  κατά την εφαρμογή του Νόμου τότε έχει το δικαίωμα η χώρα να προσφύγει εκ νέου και κάτι τέτοιο δεν το έκανε η σημερινή κυβέρνηση.
Ο κ. Πρίντζος επανέλαβε ότι οι συνεταιριστικές οργανώσεις δεν μπορούν να πληρώσουν για κάτι που ευθύνονται άλλοι.

Ο ίδιος είπε πως συμμετέχει σε πενταμελή που έχει συσταθεί για το θέμα αυτό. Η επιτροπή συναντήθηκε με όλα τα κόμματα, ωστόσο όπως υπογράμμισε ο πρόεδρος «Απ' όλους συμπράξαμε συμπάθεια. Ζητήσαμε και τη γνώμη συνταγματολόγων, οι οποίοι δεν εμφανίστηκαν αισιόδοξοι κι επεσήμαναν ότι η απόφαση του ΕυρωπαΊκου Δικαστηρίου δεν γίνεται να μην εφαρμοστεί».

Μάλιστα διευκρίνισε ότι οι οργανώσεις δεν μπορούν να πουλήσουν περιουσιακά στοιχεία, καθώς τους το απαγορεύει ο τελευταίος Νόμος που ψηφίστηκε περί συνεταιρισμών.

«Η κατάσταση είναι απίθανη. Κάποιοι πρέπει να δώσουν απαντήσεις. Τα δάνεια έχουν εξοφληθεί. Μέσα στις επόμενες ημέρες θα έχουμε συνάντηση για το θέμα αυτό και την ερχόμενη Πέμπτη θα έχουμε πανελλαδική συγκέντρωση στην Αθήνα, ενώ θα επισκεφτούμε και την Ε.Ε.» σημείωσε ο κ. Πρίντζος που ξεκαθάρισε ότι η δεν πρόκειται να κλείσει κι ότι ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Βόλου είναι υγιής.

Υποτροφίες και ξένες αλυσίδες μάρκετ

Αναφορικά με τις 15 υποτροφίες που δεσμεύτηκε ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Βόλου να δώσει σε 15 παιδιά – αγροτών μέλη του Συνεταιρισμού για τις σπουδές τους (400 ευρώ το μήνα για εννέα μήνες), ο κ. Πρίντζος τόνισε ότι η διαδικασία ολοκληρώθηκε και κατατέθηκαν 70 αιτήσεις φοιτητών. Μάλιστα εκτίμησε ότι μέσα στην εβδομάδα, η πρόεδρος της Επιτροπής, αντιπεριφερειάρχης Δωροθέα Κολυνδρίνη θα συγκαλέσει την επιτροπή στην οποία συμμετέχουν, ο κ. Πρίντζος, ο δήμαρχος Ρ. Φεραίου Δημ. Νασίκας, η Ιερά Μητρόπολη Δημητριάδος και η Β' Βάθμια Διεύθυνση , προκειμένου να εξεταστούν οι αιτήσεις και να ανακοινωθούν τα ονόματα.

Τέλος προειδοποίησε τις ξένες αλυσίδες σούπερ μάρκετ που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα και στη Μαγνησία να πάψουν να απαξιώνουν τα τοπικά προϊόντα και να τα τοποθετούν στα ράφια τους.«Δεν νοείται να αποκομίζουν κέρδη και να συμπεριφέρονται έτσι. Θα πρέπει να πάψουν να συμπεριφέρονται αποικιοκρατικά και να έχουν παράλογες απαιτήσεις από τους προμηθευτέ” τόνισε ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμμού Βόλου και της ΕΒΟΛ.

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση