Βρίσκεστε εδώ:  / FEATURED / ΕΚΚΛΗΣΙΑ / Λαμπρός ο εορτασμός του Αγίου Νικολάου στον Βόλο
Λαμπρός ο εορτασμός του Αγίου Νικολάου στον Βόλο

Λαμπρός ο εορτασμός του Αγίου Νικολάου στον Βόλο

Δημητριάδος Ιγνάτιος: «Θα υπερασπιστούμε τους ιερείς μας πάση θυσία»

 

 

Πάνδημος ήταν και φέτος ο εορτασμός του Πολιούχου του Βόλου Αγίου Νικολάου, τον οποίο η τοπική Εκκλησία της Δημητριάδος τίμησε μεγαλοπρεπώς, με επίκεντρο τον περικαλλή ομώνυμο Μητροπολιτικό Ναό.

Στον Μέγα Πανηγυρικό Εσπερινό χοροστάτησε ο μητροπολίτης Μάνης Χρυσόστομος, τον οποίο πλαισίωσαν οι  μητροπολίτες Βελεστίνου  Δαμασκηνός και Δημητριάδος Ιγνάτιος και πλήθος ιερέων και διακόνων της Μητροπόλεως , ενώ παρέστη  πλήθος πιστών.

Τους δύο φιλοξενουμένους ιεράρχες προσφώνησε αγαπητικώς ο ποιμενάρχης  Ιγνάτιος, εκφράζοντας την ευγνωμοσύνη της τοπικής Εκκλησίας για την ευλογητή παρουσία τους στην χαρά της πανηγύρεως.

Τον Θείο Λόγο κήρυξε ο μητροπολίτης Μάνης Χρυσόστομος, ο οποίος χαρακτήρισε τον Άγιο Νικόλαο «οικουμενικό, καθώς εορτάζεται παγχριστιανικώς και πανορθοδόξως». Διεξήλθε τον βίο και την προσωπικότητα του τιμωμένου Αγίου των ναυτικών και τόνισε ιδιαίτερα τους πολύμοχθους αγώνες του για την διαφύλαξη ανόθευτης από τις αιρέσεις της ορθοδόξου πίστεως, για την ανάπτυξη δικτύου φιλανθρωπικών δομών, προκειμένου να στηριχτούν τα εμπερίστατα μέλη της Επισκοπής του, αλλά και για το πλήθος των χαρισμάτων και αρετών του, που τον κατέστησαν «κανόνα πίστεως, εικόνα πραότητος και εγκρατείας διδάσκαλον».

Ο κ. Χρυσόστομος τόνισε ότι «ζούμε στην εποχή της παγκοσμιοποίησης, όπου παρατηρείται τάση αποϊεροποιήσεως της κοινωνίας, εκμηδενισμού του Θεού και τοποθέτησής Του εκτός του δημόσιου βίου, των σχολείων, της οικογένειας.

Οι άνθρωποι που εργάζονται για όλα αυτά, τελικά, δεν εκμηδενίζουν τον Θεό, αλλά τον εαυτό τους.

Βρίσκονται σε σύγχυση, γιατί είναι απομακρυσμένοι από τον Θεό, την Εκκλησία και τους Αγίους.

Όσοι επιχειρούν να νομιμοποιήσουν την αμαρτία, όσοι επιχειρούν, ακόμα και συνταγματικώς, να θέσουν εκ ποδών την Εκκλησία και ομιλούν για ουδετεροθρησκεία, που σημαίνει αδιαφορία για τον Θεό, είναι δυστυχείς.

Ωστόσο, ο Άγιος Νικόλαος περιμένει την μετάνοια και την εσωτερική ανακαίνισή τους μέσα στην Εκκλησία».

 

Ανήμερα της εορτής τελέστηκε πανηγυρική Θεία Λειτουργία, προεξάρχοντος του μητροπολίτου Μάνης  Χρυσοστόμου, συνιερουργούντων των  μητροπολιτών Βελεστίνου Δαμασκηνού και Δημητριάδος Ιγνατίου.

Παρέστησαν η υφυπουργός Εσωτερικών Μαρίνα Χρυσοβελώνη, η αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας και Βορείων Σποράδων   Δωροθέα Κολυνδρίνη, ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλίας  Γεώργιος Καλτσογιάννης, ο δήμαρχος Βόλου Αχ. Μπέος, οι επικεφαλής των Στρατιωτικών, Λιμενικών, Πυροσβεστικών και Αστυνομικών Αρχών και πλήθος χριστιανών, που έσπευσαν να προσκυνήσουν τον Προστάτη και Πολιούχο . Τον Θείο Λόγο κήρυξε ο  κ. Δαμασκηνός.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, ακολούθησε η λιτάνευση της Ιεράς Εικόνος και των Ιερών Λειψάνων των Αγίων Νικολάου και Γεωργίου του Καρσλίδου στους δρόμους της πόλης, υπό τους ήχους της φιλαρμονικής του Δήμου Βόλου, με κατάληξη την παραλία, όπου τελέστηκε η αρτοκλασία.

Ακολούθως, ο ποιμενάρχης Ιγνάτιος, στον καθιερωμένο εόρτιο χαιρετισμό του, ευχαρίστησε τον μητροπολίτη Μάνης Χρυσόστομο για την φιλόφρονα ανταπόκρισή του στην πρόσκληση της Τοπικής Εκκλησίας να τιμήσει τον Πολιούχο .

Αναφέρθηκε στο πρόσωπο του «παππού»  Αγίου Νικολάου, «που είναι κανόνας πίστεως, πραότητας, υπόδειγμα εγκρατείας, που προστατεύει τα τέκνα του και τα ευχαριστεί για την αγάπη και την αφοσίωση.

Ο Άγιος Νικόλαος γνωρίζει ότι τα παιδιά του, αυτά τα χρόνια της κρίσης, στάθηκαν φιλάνθρωπα στους εμπερίστατους αδελφούς μας, ακολουθώντας το δικό του παράδειγμα.

Μας ευχαριστεί ο Άγιος για την ενότητα, που σφυρηλατούμε, με επίκεντρο την Ορθόδοξη πίστη μας. Θα μιλούσε τούτες τις μέρες στους ιερείς μας και θα τους στήριζε ηθικά, υπενθυμίζοντας προς πάσα κατεύθυνση ότι όποιοι τα έβαλαν με την Εκκλησία δεν είχαν καλό τέλος, νικήθηκαν όσοι περιφρονούν το έργο των Ιερέων, το έργο της μάνας του λαού, της Εκκλησίας μας.

Θα τους έδινε κουράγιο και δύναμη και θα τους έλεγε ότι, όπως και στην δική του εποχή, μετά τον Θεό, η Σύνοδος των Επισκόπων, που είναι Πατέρες πατέρων, είναι αυτή που στηρίζει και προστατεύει τους ιερείς.

Πατέρες πατέρων είμαστε, αυτούς υπερασπιζόμαστε και αυτούς θα υπερασπιστούμε πάση θυσία, για να μην περιφρονηθούν, να μην νιώσουν ότι σ’ αυτόν τον μαρτυρικό τόπο, στον οποίο εργάζονται θυσιαστικώς, είναι παραγκωνισμένοι. Είθε να φανούμε άξιοι των περιστάσεων».

 

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • ΕΚΒ: Άμεση λήψη υγειονομικών μέτρων για ασφαλείς χώρους δουλειάς - https://t.co/ghJ9emqe6w -

  • Αναφορά Κ. Παπανάτσιου για το ζήτημα υγιεινής και ασφάλειας στα #σχολεία  #σχολεία - https://t.co/YViMoBU5uK -

  • Συνάντηση ΝΤ ΑΔΕΔΥ Μαγνησίας- Συλλόγου Εργαζομένων Περιφέρειας Θεσσαλίας - https://t.co/cgehu5lYxF -

"Αλιεύοντας" την είδηση