Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » FEATURED » Λαμπρός ο εορτασμός των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στον Βόλο
Λαμπρός ο εορτασμός των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στον Βόλο

Λαμπρός ο εορτασμός των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στον Βόλο

: «Ο Σταυρός ήταν η απάντηση του ουρανού στον Κωνσταντίνο»

 

Με την δέουσα λαμπρότητα και ιεροπρέπεια η  τίμησε και φέτος την μνήμη των Αγίων Θεοστέπτων Βασιλέων και Ισαποστόλων Κωνσταντίνου και Ελένης. Επίκεντρο του εορτασμού ήταν ο περικαλλής ομώνυμος   αός στην του Βόλου, όπου την παραμονή της εορτής τελέστηκε ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός, χοροστατούντος του μητροπολίτου Δημητριάδος  Ιγνατίου.

Στην Ακολουθία συμμετείχε πλήθος κληρικών, η υφυπουργός Εσωτερικών, Δημόσιας Δ/σης & Αποκέντρωσης  Μαρίνα Χρυσοβελώνη, η αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας & Βόρειων Σποράδων Δωροθέα Κολυνδρίνη, οι επικεφαλής των Στρατιωτικών, Αστυνομικών, Λιμενικών και Πυροσβεστικών Αρχών και μέγα πλήθος πιστών.

Στο τέλος του Εσπερινού, πραγματοποιήθηκε η καθιερωμένη λιτάνευση της ιεράς Εικόνος και των Ιερών Λειψάνων των τιμωμένων Αγίων στην , με κατεύθυνση το μνημείο των ων, υπό τους ήχους της Φιλαρμονικής του Δήμου Βόλου και την συμμετοχή μελών παραδοσιακών Συλλόγων της περιοχής μας, ενδεδυμένων τις παραδοσιακές φορεσιές.

Μετά την αρτοκλασία, ο επίσκοπος  απηύθυνε στο πλήθος πατρικό εόρτιο χαιρετισμό και επεσήμανε ότι «οι Άγιοι Κωνσταντίνος και Ελένη φέρνουν και πάλι ενώπιόν μας το σημείο του Σταυρού. Ο Κωνσταντίνος είδε τον Σταυρό στον ουρανό, όταν αναρωτιόταν σε ποιον Θεό ν' απευθυνθεί, όταν αναζητούσε στήριγμα να κρατηθεί και λύσεις, για ν' αντιμετωπίσει τα μεγάλα προβλήματα της αυτοκρατορίας. Και ο ουρανός του απάντησε, ότι Αυτός που αναζητεί είναι ο Χριστός και κατάλαβε πού είναι η δύναμη, η αλήθεια και η ενότητα. Και επέλεξε τον Σταυρό να θέσει ως προμετωπίδα και με το «εν τούτω νίκα» βρήκε το σημείο της ενότητας και στερέωσε την νέα αυτοκρατορία, καθιστώντας την οικουμενική. Ήταν η στιγμή κατά την οποία ο Χριστιανισμός συναντήθηκε με τον Ελληνισμό και προέκυψε αυτός ο μέγιστος και ο Σταυρός έγινε το σύμβολο της δικής μας πατρίδας…».

Ο κ. Ιγνάτιος αναφέρθηκε στο μέγιστο έργο της ευρέσεως του Τιμίου Σταυρού, που επετέλεσε η Αγία Ελένη, «και το προσέφερε ως δώρο Θεού στην ανθρωπότητα, για να υπενθυμίζει το διαχρονικό βίωμα κάθε Χριστιανού, ότι μέσα από τον Γολγοθά πηγάζει η Ανάσταση, από το Πάθος, η αιωνιότητα… Ο Χριστός πάνω από τον Σταυρό συγχώρησε και συγχωρεί μέχρι και σήμερα τους σταυρωτές Του, τους αρνητές Του, αυτούς που Τον περιφρονούν ή και τον πολεμούν… Γι' αυτό και η Εκκλησία του Χριστού είναι η Εκκλησία του Σταυρού και της Αναστάσεως, του Πάθους και της ς, της προσφοράς, της θυσίας και της συγχώρησης. Η δύναμή Της προέρχεται από τον Σταυρωμένο Θεάνθρωπο Ιησού».

Τέλος, διακήρυξε ότι «όσο υπάρχει ο Σταυρός στο Σύμβολο της Πατρίδας, όσο πορευόμαστε σύμφωνα με τις επιταγές της Ελληνορθόδοξης Παράδοσής μας, θα ελπίζουμε και ζούμε την της Αναστάσεως».

 

          Ανήμερα της εορτής τελέστηκε πανηγυρική Θεία Λειτουργία, ιερουργούντος του κ. Ιγνατίου, τον οποίο πλαισίωσε πλειάς κληρικών μας. Παρέστησαν, επίσης, ο βουλευτής Μαγνησίας  Παναγιώτης Ηλιόπουλος, εκπρόσωποι των Αρχών και μεγάλο πλήθος προσκυνητών. Τον Θείο Λόγο κήρυξε ο πρωτοσύγκελλος της  Μητροπόλεως αρχιμ. Κιαμέτης.

 

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση