Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » FEATURED » Λαμπρός ο εορτασμός της Παναγίας στην Μητρόπολη Δημητριάδος
Λαμπρός ο εορτασμός της Παναγίας στην Μητρόπολη Δημητριάδος

Λαμπρός ο εορτασμός της Παναγίας στην Μητρόπολη Δημητριάδος

Δημητριάδος Ιγνάτιος: «Δεν είμαστε για τον θάνατο. Είμαστε πλασμένοι για την ζωή»

Με την συμμετοχή πιστών, η Τοπική Εκκλησία της Δημητριάδος εόρτασε την μεγίστη Θεομητορική εορτή της Κοιμήσεως της Παναγίας, σε πλήθος ιερών σεβασμάτων αφιερωμένων στην Χάρη Της.

Επίκεντρο του εορτασμού ήταν και φέτος ο ς Ιερός αός Ευαγγελιστρίας . Ιωνίας, όπου την παραμονή της εορτής τελέστηκε ο Μέγας Πανηγυρικός ς, χοροστατούντος του μητροπολίτη Δημητριάδος Ιγνατίου, παρουσία του περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστού, εκπροσώπων της Τοπικής Αυτος και των Στρατιωτικών, Λιμενικών, Αστυνομικών και Πυροσβεστικών Αρχών, καθώς και χιλιάδων πιστών, που κατέκλυσαν μέσα και έξω τον ναό.

Κατά την διάρκεια του Εσπερινού, εψάλησαν τα εγκώμια της Παναγίας, ενώπιον ιερού κουβουκλίου και ακολούθως, στο προαύλιο, τελέστηκε η αρτοκλασία και ο επίσκοπος απηύθυνε στα πλήθη τον καθιερωμένο εόρτιο χαιρετισμό.

Ο κ. Ιγνάτιος παρατήρησε ότι «τούτη την χρονιά ο εορτασμός είναι αλλιώτικος, καθώς αυτό το Καλοκαίρι σφραγίζει την ζωή όλων μας. Και ήρθε ο μήνας της Παναγιάς να απαλύνει τον πόνο, να δώσει ελπίδα, να νιώσουμε την ανάγκη της ταπείνωσης και της μετανοίας και την ανάγκη του Θείου ελέους. Αυτή η , ενώ θυμίζει έναν θάνατο, γίνεται λαμπρή, ενώ προσκυνούμε Επιτάφιο, λαμπροφορούμε. Αυτό συμβαίνει, γιατί η Κοίμηση της Παναγίας απεικονίζει την Ανάσταση, είναι ο θάνατος που οδηγεί στην ζωή. Μας φοβίζει ο θάνατος, όταν μάλιστα λαμβάνει τραγικές μορφές.

Η , όμως, αυτή διώχνει κάθε φόβο του θανάτου. Την ώρα που οι άλλοι βλέπουν θάνατο υπάρχει ζωή, γιατί πιστεύουμε στον Αναστάντα Υιό της Παναγίας, που χαρίζει σε όλους μας την Ανάσταση, με την μαζί Του. Η Παναγιά μας είναι η χαρά των ανθρώπων, που διώχνει κάθε θλίψη, γιατί δεν μας εγκαταλείπει ποτέ. Αυτή έφερε την Ελπίδα στον κόσμο, σ' Αυτήν ακουμπάμε με εμπιστοσύνη, Αυτή αντέχει και όσους Την αμφισβητούν και απιστούν, στην εποχή της αμφισβήτησης…».

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του αναφέρθηκε στο κορυφαίο Θεομητορικό χάρισμα, την ταπείνωση: «Ήταν τόσο ταπεινή, που διασώθηκαν παρά ελάχιστα από τα λόγια Της, λες και χάθηκε μετά την Γέννηση στο της Βηθλεέμ. Κι όμως, ήταν πάντοτε εκεί, διακριτική και σιωπηλή, που μίλησε μόνο στον Γάμο της Κανά, για να δώσει χαρά στους ανθρώπους. Πόση ανάγκη έχουμε σήμερα από ταπείνωση. Με πόση αυτάρκεια ζήσαμε και ζούμε. Όμως, έρχονται στιγμές, που η ίδια η ζωή μας διδάσκει, με μαθήματα ταπείνωσης και μετάνοιας…».

Κλείνοντας τον λόγο του ο κ. Ιγνάτιος επεσήμανε ότι «περιμένουμε κάθε χρόνο με λαχτάρα τούτη την γιορτή, γιατί είναι γιορτή χαράς και ανάστασης, αλλά και ενότητας, που ήταν πάντοτε η μεγάλη δύναμη του Γένους μας, στις πιο τραγικές στιγμές του. Δυστυχώς, όμως, σήμερα απεμπολούμε κάθε ιερό, ζητάμε, κάποιες φορές, να φύγει ο απ' την ζωή μας. Αλλά, είμαστε ενωμένοι με τον Χριστό, με την Παναγιά, με τους Αγίους και αυτό δεν αλλάζει με τίποτα. Θα προστρέχουμε πάντα στην Χάρη Της, θα γεμίζουμε τους Ναούς και τα Μοναστήρια Της, θα κοινωνούμε τον Υιό Της… Μην χάσουμε την ελπίδα μας. Δεν είμαστε για τον θάνατο. Είμαστε πλασμένοι για την ζωή».

Ακολούθησε η λιτάνευση του Επιταφίου της Παναγίας στους δρόμους της ενορίας.

Ανήμερα της εορτής λειτούργησε στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό της Παναγίας Λαρίσης, στο πλαίσιο των καθηκόντων του ως Τοποτηρητής της Ιεράς Μητροπόλεως Λαρίσης & Τυρνάβου, παρουσία ευλαβών πιστών.

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση