Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » FEATURED » Με λαμπρότητα και τιμές η εορτή του Πολιούχου της πόλης Αγίου Νικολάου
Με λαμπρότητα και τιμές η εορτή του Πολιούχου της πόλης Αγίου Νικολάου

Με λαμπρότητα και τιμές η εορτή του Πολιούχου της πόλης Αγίου Νικολάου

Αρνητική η εικόν του Αχ. Μπέου

Με τιμές γιορτάστηκε σήμερ η εορτή του Πολιούχου της πόλης Αγίου Νικολάου, ενώ την τελετή αμαύρωσε ο σε αργία δήμαρχος Αχ. Μπέος που προκάλεσε φραστικό επεισόδιο μέσα στον ναό επιτιθέμενος λεκτικά στον πρόεδρο του δικηγορικού συλλόγου Βόλου, ενώ κατά τη διάρκεια της λιτανείας της Εικόνας εμφανής ήταν η απουσία της δημοτικής αρχής.

Ανήμερα της εορτής τελέστηκε πανηγυρική Πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία, ιερουργούντος του Μητροπολίτου Σμύρνης Βαρθολομαίου, συλλειτουργούντων των Μητροπολιτών Βελεστίνου Δαμασκηνού και Ιγνατίου.

Κατά τη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας φραστικό επεισόδιο προκάλεσε εντός του του Πολιούχου της πόλης Αγίου Νικολάου που πανηγυρίζει σήμερα ο σε αργία δήμαρχος Βόλου Αχ. Μπέος, κατά του προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Βόλου Λάζ. αϊτάνη χαρακτηρίζοντάς τον «λαμόγιο» και απειλώντας τον ότι «δεν θα ξαναβγεί πρόεδρος».

Η λεκτική επίθεση η οποία έγινε αντιληπτή από επισήμους και μη, εντός του ιερού ναού, προκάλεσε δυσαρέσκεια, αφού ο σε αργία δημαρχος δεν σεβάστηκε ούτε τον χώρο ούτε την τελετή,κάτι το οποίο του παρατήρησε ο κ. αϊτάνης λέγοντάς ότι πρέπει να σεβαστεί τον χώρο γιατί δεν είναι κατάστημα της Συγγρού.

Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας, ο κ. Ιγνάτιος απένειμε στον νεοεκλεγέντα Μητροπολίτη Σμύρνης τον Χρυσό Σταυρό μετά Αστέρος του Μητροπολιτικού Ναού κι ακολούθησαν εκφωνήσεις και αντιφωνήσεις.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας έγινε η λιτάνευση της Ιεράς Εικόνος και του Ιερού Λειψάνου του Αγίου Νικολάου στους δρόμους της πόλης, υπό τους ήχους της Φιλαρμονικής του Δήμου Βόλου, με κατεύθυνση την παραλία, όπου τελέστηκε η αρτοκλασία και ο Μητροπολίτης Ιγνάτιος απηύθυνε τον καθιερωμένο εόρτιο χαιρετισμό λέγοντας: « Λαμπροφορεί η πόλη σήμερα. Δώρο Θεού είναι ο λαμπρός ήλιος που αναδεικνύει την ομορφιά τη πόλης, την οποία οι κάτοικοι αγωνίζονται να κρατήσουν ζωντανή».

Ο προκαθήμενος της τοπικής Εκκλησίας είπε ακόμη ότι η περιφορά της εικόνας δεν είναι έθιμο ή υποχρέωση αλλά αποτελεί πορεία προσευχής, και ταυτόχρονα με την περιφορά καθαγιάζεται και η πόλη σε αυτές τις κρίσιμες εποχές.

Επίσης μνημόνευσε τους ναυτικούς και τους λιμενικούς που με την παρουσία τους διατρανώνουν ότι η Ελλάδα είναι τόπος ελευθερίας και ξέρουν να κρατούν και διαφυλάσσουν την ελευθερία της χς μας και την ειρήνη και πρόσθεσε: «αυτός ο λαός είναι αλληλέγγυος. Στάθηκαν ενωμένοι σε αυτές τις δύσκολες εποχές και μπορούμε να καυχώμεθα ότι ο Άγιος εμπνέει τους πολίτες να συντρέχουν τον πλησίον τους».

Μάλιστα προέτρεψε τον κόσμο να προσεύχεται πιο έντονα και ζήτησε από τους κ.κ. Βαρθολομαίο και Δαμασκηνό να μεταφέρουν στον Οικουμενικό Πατριάρχη και στον Αρχιεπίσκοπο κ. Ιερώνυμο ότι ο ορθόδοξος λαός καλείται να φέρεις εις πέρας το έργο της εκκλησίας, που είναι έργο προσφοράς κι αλληλεγγύης.

Επίσης ευχαρίστησε και τους πολιτικούς, τοπικούς και στρατιωτικούς φορείς που κατορθώνουν να φέρνουν επίσης εις πέρας το δύσκολο έργο που ο καθένας έχει αναλάβει λέγοντας: «Ο Άγιος και η Παναγία θα προστατέψουν την πατρίδα και τον τόπο μας» κι ευχήθηκε σε όλους υγεία, δύναμη, ευτυχισμένα Χριστούγεννα και να ανατείλει ο νέος χρόνος με αισιοδοξία κι ελπίδα για μια αληθινή και πραγματικά ελεύθερη πατρίδα.

Στις 6.00 μ.μ. θα τελεστεί στο μητροπολιτικό ναό ο Μεθεόρτιος Εσπερινός, χοροστατούντος του Μητροπολίτου Βελεστίνου Δαμασκηνού.

H Χρυσή Αυγή

Σήμερα 6 Δεκεμβρίου τιμάται ο θαυματουργός , Αρχιεπίσκοπος Μύρων Λυκίας, ενώ η πόλη του Βόλου τιμά την Μνήμη του πολιούχου της.

Τη μνήμη του πανηγυρίζει ο Μητροπολιτικός  Ναός.

 Κάθε χρόνο στις 6 Δεκεμβρίου επίσης το Πολεμικό Ναυτικό γιορτάζει τον προστάτη του. Ο είναι ένας από τους πιο εμβληματικούς Αγίους της χριστιανοσύνης. Στην Πατρίδα μας ο Άη Νικόλας είναι ο προστάτης των ναυτικών, ενώ η επίκλησή του καθίσταται εντονότερη τις επικίνδυνες μέρες του χειμώνα όταν η άγρια θάλασσα λυσσομανά. Το εικόνισμα του Αγ. Νικολάου κοσμεί τις γέφυρες των πλοίων κατά τη ναυτική παράδοση. 

 Ο  Άγιος Νικόλαος Αρχιεπίσκοπος Μύρων Λυκίας, ο θαυματουργός τιμάται στις 6 Δεκεμβρίου. Γεννήθηκε τον 3ο αιώνα μ.Χ. στα Πάταρα της Αρχαίας, καθαρά Ελληνικής, Λυκίας και έδρασε την εποχή των αυτοκρατόρων Διοκλητιανού, Μαξιμιανού και Μεγάλου Κων­σταντίνου. Προερχόταν από εύπορη οικογένεια, έμεινε όμως ορφανός σε μικρή ηλικία. Διέθεσε όλη του τη περιουσία σε φτωχούς και σε ορφανά . Έπειτα φυλακίστηκε, αλλά ελευθερώθηκε αργότερα από τον Μ. Κωνσταντίνο και έμεινε στον Αρχιε­πισκοπικό του θρόνο έως την κοίμησή του, το 330 μ.Χ. Ο τάφος του βρίσκεται στο υπόγειο τμήμα μιας μισοερειπωμένης εκκλησίας του 4ου αιώνα (η πρώτη εκκλησία του Αγίου Νικολάου) στην περιοχή της Αρχαίας Λυκίας, στην πόλη Μύρα.

Στην Πίστη του Ελληνικού Ορθόδοξου Λαού μας, θεωρείται ο Προστάτης των Ναυτικών μας, των ψα­ράδων, του Εμπορικού και Πολεμικού Ναυτικού και της Ακτοπλο­ΐας.

 

niknik4nik5nik2

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση