Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » FEATURED » Κυβερνοπόλεμος προ των πυλών;
Κυβερνοπόλεμος προ των πυλών;

Κυβερνοπόλεμος προ των πυλών;

Στο επίκεντρο του διεθνούς ενδιαφέροντος έχει βρεθεί το ζήτημα των κυβερνοεπιθέσεων, με τον ίδιο τον Ντόναλντ Τραμπ να παραδέχεται για πρώτη φορά, την Τετάρτη, ότι η Ρωσία βρίσκεται πίσω από τις κυβερνοεπιθέσεις με στόχο τις αμερικανικές εκλογές.

Στην πρώτη του συνέντευξη Τύπου μετά τις εκλογές, ο Τραμπ είπε: «Ο κ. Πούτιν δεν έπρεπε να το έχει κάνει αυτό. Πιστεύω ότι η Ρωσία ήταν πίσω από την επίθεση αυτή, αλλά τέτοιες επιθέσεις εναντίον μας εξαπολύουν και άλλες χώρες».

Η αναφορά αυτή του εν αναμονή προέδρου τον εμφανίζει να συμφωνεί με τις εκτιμήσεις των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών, οι οποίες κατήγγειλαν εδώ και λίγους μήνες τη δράση Ρώσων χάκερ με στόχο το Δημοκρατικό Κόμμα, αλλά και σε μικρότερο βαθμό το Ρεπουμπλικανικό.

Την ίδια , σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times, οι Βρυξέλλες έχουν καταγράψει επ' εσχάτων ραγδαία ενίσχυση των «ολοένα και πιο επικίνδυνων» κυβερνοεπιθέσεων με στόχο διακομιστές (servers) της Ευρωπαϊκής Ενωσης, τον τελευταίο χρόνο. Στελέχη ευρωπαϊκών υπηρεσιών ασφαλείας αναφέρουν ότι το καταγράφηκαν 110 επιθέσεις, με στόχο τη διείσδυση σε διακομιστές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής – αριθμός αυξημένος κατά 20% σε σύγκριση με το 2015. Τον Νοέμβριο, οι Βρυξέλλες αποκάλυψαν ότι έπεσαν κυβερνοεπίθεσης μεγάλης κλίμακας.

Φόβος στην

Οι αποκαλύψεις αυτές ενισχύουν το ανησυχητικό ενδεχόμενο ότι η Ρωσία σχεδιάζει να επηρεάσει τις γαλλικές και τις γερμανικές εκλογές την άνοιξη και το φθινόπωρο, αντίστοιχα. Οι ρωσικές υπηρεσίες φέρεται έτσι να έχουν αποκτήσει ιδιαίτερη αυτοπεποίθηση χάρη στις επιτυχημένες επιθέσεις τους με στόχο τους διακομιστές ηλεκτρονικού ταχυδρομείου του Δημοκρατικού Κόμματος των ΗΠΑ, λίγους μήνες πριν από τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου στη χ.

Οι Βρυξέλλες, που διαχειρίζονται ευαίσθητα ηλεκτρονικά δεδομένα των 28 κρατών–μελών της Ενωσης καθώς και τα ηλεκτρονικά συστήματα διοίκησης του ενιαίου νομίσματος, ενίσχυσαν πρόσφατα τις μεθόδους προστασίας των δικτύων τους, σε μια προσπάθεια αντιμετώπισης του κινδύνου διείσδυσής τους από χάκερ. Ανώτατα στελέχη της Ενωσης καλούνται τώρα να χρησιμοποιούν μόνο κρυπτογραφημένα συστήματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου για τις μεταξύ τους επικοινωνίες, ενώ η Κομισιόν διεύρυνε πρόσφατα τη συνεργασία της με τις υπηρεσίες ηλεκτρονικής ασφάλειας του Ο. Η Βορειοατλαντική Συμμαχία, που είχε πέσει και αυτή κυβερνοεπιθέσεων εντός του , έχει καταστήσει τη διασφάλιση των δικτύων της ως κύρια προτεραιότητα.

«Είναι προφανές ότι πολλά θεσμικά όργανα της ς –αλλά και πέρα από αυτήν– στα οποία περιλαμβάνεται η Κομισιόν, δέχονται ολοένα και περισσότερες κυβερνοεπιθέσεις από διάφορες κατευθύνσεις.

Οι απειλές αυτές είναι επίμονες, επιθετικές, ιδιαίτερα επικίνδυνες και δυνητικά καταστροφικές», είπε, μιλώντας στους Financial Times, ο επίτροπος Ασφαλείας της Ε.Ε., σερ Τζούλιαν Κινγκ. Οι πλέον καταστροφικές κυβερνοεπιθέσεις είναι εκείνες οι οποίες επιδιώκουν να υποσκάψουν την εμπιστοσύνη των πολιτών στους δημοκρατικούς θεσμούς, εκτιμά ο σερ Τζούλιαν. Παρότι η Ρωσία βρίσκεται στο επίκεντρο των ευρωπαϊκών ανησυχιών περί ασφαλείας των δικτύων, πηγές της Κομισιόν αρνούνται να κατονομάσουν την πηγή των επιθέσεωναυτών. «Διάφοροι χάκερ μοιράζονται και αξιοποιούν τα ίδια εργαλεία και μεθόδους, για να αποκρύψουν την ταυτότητά τους, αξιοποιώντας ανώνυμους διακομιστές», ανέφερε εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Γερμανοί και Γάλλοι

Την ανησυχία της Γερμανίας για τη δράση αυτή των Ρώσων χάκερ εξέφρασε πρόσφατα η καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ λέγοντας ότι οι κυβερνοεπιθέσεις και η ρωσική εκστρατεία παραπληροφόρησης ενδέχεται να διαδραματίσουν ρόλο στην προεκλογική εκστρατεία της χώρας της. Αντίστοιχες ανησυχίες έχουν εκφράσει και στελέχη της γαλλικής κυβέρνησης. Ο Γάλλος υπουργός Αμυνας, Ζαν-Ιβ Λεντριάν, προειδοποίησε την Τετάρτη πως οι προεδρικές εκλογές του Απριλίου στη Γαλλία αντιμετωπίζουν την απειλή αυτή. «Θα ήταν αφελές να πιστεύουμε ότι η Γαλλία, όπου οι κυβερνοεπιθέσεις διπλασιάστηκαν πέρυσι, διαθέτει ανοσία σε αυτού του είδους τις επιθέσεις», τόνισε ο κ. Λεντριάν.

Μόνοι αποδεδειγμένα κερδισμένοι από την ανησυχία αυτή είναι οι εταιρείες ασφάλισης κατά των ηλεκτρονικών επιβουλών. Μια ολόκληρη γενιά νεοφυών εταιρειών (startups) προσφέρει τις υπηρεσίες της στις ασφαλιστικές, εκτιμώντας το εύρος του κινδύνου και τα ποσά ασφάλισης. «Η κυβερνοασφάλιση είναι πιθανόν η σημαντικότερη εξέλιξη στον τομέα της κυβερνοασφάλειας. Η σημασία της θα είναι ανάλογη με εκείνη της ασφάλισης του αυτοκινήτου», λέει ο Στίβεν Μπόγερ, συνιδρυτής της Bitsight.

Παρότι ο τομέας αυτός απευθύνεται, για την ώρα, σε εταιρικούς πελάτες, οι ακριβείς μελέτες των εταιρειών ασφάλισης γύρω από τις μεθόδους κυβερνοεπιθέσεων και τις επιπτώσεις τους στα δίκτυα των πελατών τους, αφορούν άμεσα και τους μεγάλους κυβερνητικούς «παίκτες».

Προειδοποιούν τον Ντ. Τραμπ

Σημαντικό πλήγμα στην κοσμοθεωρία την οποία ο Ντόναλντ Τραμπ φιλοδοξούσε να εισαγάγει στον Λευκό Οίκο κατάφερε η έκθεση των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών και οι εκτιμήσεις της για ρωσική ανάμειξη στις εκλογές των ΗΠΑ το 2016, σύμφωνα με ανάλυση της Journal.

Η στρατηγική εξίσωση που προωθούσε ο Τραμπ, μια άτυπη συμμαχία ΗΠΑ – Ρωσίας με στόχο την αντιμετώπιση της ανόδου της κινεζικής επιρροής, επλήγη ανεπανόρθωτα από τις πρόσφατες αποκαλύψεις περί ρωσικής ανάμειξης στις εκλογές των ΗΠΑ, τις οποίες ο Τραμπ αναγκάστηκε να αποδεχθεί στη συνέντευξη Τύπου της Τετάρτης.

Η έκθεση, που συνέταξαν από κοινού η CIA, το FBI και η NSA, καταλήγει αναφέροντας: «Εκτιμούμε πως οι ρωσικές υπηρεσίες πληροφοριών θα συνεχίσουν να αξιοποιούν μεθόδους οι οποίες θα προσφέρουν στον πρόεδρο Πούτιν όπλα κατά των ΗΠΑ». Οι αμερικανικές υπηρεσίες προειδοποιούν έτσι τον εν αναμονή πρόεδρο ότι η ηγετική του ομάδα αποτελεί τον επόμενο στόχο των ρωσικών υπηρεσιών.

«Στο παρελθόν, η διπλωματική προσέγγιση προς τη Μόσχα ή το Πεκίνο ήταν εφικτή για την Ουάσιγκτον χάρη στην απέχθεια μεταξύ Κίνας και Ρωσίας. Αυτό δεν ισχύει πλέον», λέει ο Στίβεν Στεφάνοβιτς, πρώην πρέσβης των ΗΠΑ στη Μόσχα.

Απόδειξη των λεγομένων του κ. Στεφάνοβιτς αποτελεί η επιτυχημένη επίσκεψη του προέδρου Πούτιν, τον περασμένο Ιούνιο, στο Πεκίνο, κατά τη διάρκεια της οποίας ο Ρώσος πρόεδρος υπέγραψε με τον Κινέζο ομόλογό του σειρά αμοιβαίως επωφελών συμφωνιών διμερούς συνεργασίας. Μόνη διέξοδος που απομένει στην κυβέρνηση Τραμπ μοιάζει να είναι η ενίσχυση των σημερινών της συμμαχιών σε Ευρώπη και Ασία.

 

πηγή:kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση