Βρίσκεστε εδώ:  / FEATURED / ΕΛΛΑΔΑ / Kυβερνητικές παραφωνίες με φόντο τα καμμένα
Kυβερνητικές παραφωνίες με φόντο τα καμμένα

Kυβερνητικές παραφωνίες με φόντο τα καμμένα

Αντιμέτωπη με μία από τις σοβαρότερες κρίσεις –σε επίπεδο καθημερινότητας– που κλήθηκε να διαχειριστεί κατά τη διάρκεια της θητείας της μέχρι τώρα βρίσκεται η κυβέρνηση.

Ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε την κινητοποίηση όλων των διαθέσιμων δυνάμεων και μέσων και, σύμφωνα με συνεργάτες του, βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Νίκο Τόσκα. Η διαχείριση της εξαιρετικά δύσκολης κατάστασης ανέδειξε «παραφωνίες» στο εσωτερικό της κυβέρνησης, καθώς διαφορετική ήταν η προσέγγιση στελεχών του πρωθυπουργικού επιτελείου όσον αφορά τα αίτια της πρωτοφανούς κατάστασης που δημιουργήθηκε, ιδιαίτερα στην Αττική, και διαφορετική η εκτίμηση κυβερνητικών στελεχών.

Ήδη από την Κυριακή και, προφανώς, υπό την πίεση των εξελίξεων, από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη δημοσιοποίησαν, μέσω του Αθηναϊκού Πρακτορείου, την εκτίμηση ότι στην θεωρούν ότι υπάρχει οργανωμένο σχέδιο εμπρηστών σε όλη τη χώρα, με αφορμή το τριήμερο του Δεκαπενταύγουστου. Μάλιστα, προς υποστήριξη της συγκεκριμένης εκτίμησης αναφερόταν το γεγονός ότι… οι εκδηλώνονται σε περιοχές για τις οποίες ο χάρτης της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας προβλέπει πολύ υψηλό κίνδυνο.

Η διατύπωση της συγκεκριμένης εκτίμησης προκάλεσε αντιδράσεις από την πλευρά της αντιπολίτευσης και όχι μόνο, καθώς, ανεξαρτήτως των αιτίων πρόκλησης των πυρκαγιών, διατυπώθηκαν σοβαρές ενστάσεις από κατοίκους και φορείς των περιοχών που επλήγησαν για την ετοιμότητα, την επάρκεια και τον βαθμό απόκρισης του μηχανισμού δασοπυρόσβεσης.

Έτσι, χθες, στελέχη του πρωθυπουργικού περιβάλλοντος έσπευσαν να υποβαθμίσουν ως μη σοβαρές τις αναφορές σε οργανωμένο σχέδιο εμπρησμού. Οι ίδιες πηγές απέδιδαν την κατάσταση που προκλήθηκε αφενός στις εξαιρετικά ευνοϊκές για την εκδήλωση πυρκαγιών καιρικές συνθήκες και στο γεγονός ότι, σε σημαντικό βαθμό, ο εξοπλισμός και τα μέσα δασοπυρόσβεσης είναι γηρασμένα και υπάρχουν οικονομικοί περιορισμοί στην αντικατάστασή τους, ιδιαίτερα των εναέριων μέσων, με άλλα, πιο σύγχρονα. Ενδεικτικά, αναφέρθηκε ότι το απόγευμα της Κυριακής υπήρχε δυσκολία, εξαιτίας των ανέμων, να πετάξουν τα πυροσβεστικά αεροσκάφη, ενώ σε πολλές περιπτώσεις, εξαιτίας των πυκνών καπνών οι ρίψεις νερού γίνονταν στα τυφλά, χωρίς να υπάρχει ακριβής εικόνα για τις εστίες της πυρκαγιάς.

Πάντως, και ενώ το Μαξίμου εμφανιζόταν να εγκαταλείπει την άποψη περί οργανωμένου σχεδίου εμπρηστών, σε αυτό επανήλθε από τη Ζάκυνθο ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος , ο οποίος αναφέρθηκε σε «οργανωμένο σχέδιο για να υπάρξει μια κοινωνικά έκρυθμη κατάσταση στη χώρα».

Μιλώντας στο ΑΠΕ, ο κ. ανέφερε ότι «πρόκειται για οργανωμένο σχέδιο στη Ζάκυνθο, όπως αυτά που ζήσαμε τις προηγούμενες ημέρες σε Αθήνα και Κύθηρα. Μόνο χθες στη Ζάκυνθο είχαμε 15 εστίες συγχρόνως. Αν δεν είναι αυτό οργανωμένο σχέδιο εμπρησμών, τότε τι είναι;». Μάλιστα, μιλώντας στην , έδωσε επιπλέον διάσταση στην εκτίμησή του περί οργανωμένου σχεδίου εμπρησμών, αναφέροντας ότι κάποιοι δυσαρεστούνται από τα θετικά αποτελέσματα της χώρας, από το γεγονός ότι έκλεισε η αξιολόγηση και ο τουρισμός έχει σπάσει κάθε ρεκόρ. Αναφερόμενος, δε, στους εμπρηστές, είπε ότι «αυτοί οι άθλιοι άνθρωποι που προβαίνουν σε αυτές τις ενέργειες δεν υπολογίζουν τίποτα, ούτε τις περιουσίες των ανθρώπων ούτε τις ανθρώπινες ».

Από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη χθες υιοθετούσαν πιο χαμηλούς τόνους, εγκαταλείποντας τις αναφορές σε οργανωμένο σχέδιο εμπρηστών.

Πηγή: k
PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Επιδοτούμενα προγράμματα για ίδρυση νέων επιχειρήσεων ή ενίσχυση υφιστάμενων - https://t.co/oOUD3s6Bix -

  • Δύο σύγχρονα γήπεδα ποδοσφαίρου 5X5 στον Δήμο Ζαγοράς - Μουρεσίου - https://t.co/GxFjCDEFKk -

  • Δεκαπέντε θετικά κρούσματα στα rapid-test σε Βόλο και Αλμυρό - https://t.co/e30cjGeR8N -

"Αλιεύοντας" την είδηση