Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » FEATURED » Η κυβέρνηση δέχεται «κόφτη» μόνο για το 2019
Η κυβέρνηση δέχεται «κόφτη» μόνο για το 2019

Η κυβέρνηση δέχεται «κόφτη» μόνο για το 2019

Διατεθειμένη να αποδεχθεί επέκταση του δημοσιονομικού «κόφτη» μόνο για ένα χρόνο μετά το 2018 εμφανίζεται η κυβέρνηση, η οποία μορφοποιεί και αναπροσαρμόζει τη στρατηγική της ενόψει της επανάληψης των συνομιλιών με τους δανειστές, καλούμενη να διαχειριστεί ταυτόχρονα δύο : αυτό των εταίρων, και ειδικότερα της πίεσης του ΔΤ και του Βερολίνου για ανάληψη δεσμεύσεων πέραν της λήξης του τρέχοντος μνημονίου, και το εσωτερικό μέτωπο, το οποίο διαμορφώνεται τόσο από την αγωνία των βουλευτών έναντι της προοπτικής νέων μέτρων όσο και από την πίεση της βάσης, δεδομένου του αρνητικού συνειρμού οποιασδήποτε αναφοράς σε πρόσθετα μέτρα.

Σύμφωνα με συνεργάτες του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, η όποια συζήτηση για αποδοχή του ενισχυμένη «κόφτη» έχει δύο προϋποθέσεις: 1) ίνεται στο πλαίσιο του ότι τίποτα δεν θεωρείται πως συμφωνήθηκε αν δεν έχουν συμφωνηθεί όλα, δηλαδή η Αθήνα θα συναινέσει μόνο εφόσον εξασφαλίσει τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το και δέσμευση για χαμηλότερους στόχους για πρωτογενή πλεονάσματα. 2) Η διάρκεια του ενισχυμένου «κόφτη» θα είναι μονοετής.

Πάντως, από την ανάλυση της δέσμευσης που η Αθήνα εμφανίζεται διατεθειμένη να αναλάβει, προκύπτει ότι για το 2019 η κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να αποδεχθεί στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% και η όποια μείωση, η οποία εκτιμάται ότι ούτως ή άλλως θα προκύψει και από την υλοποίηση των μεσοπρόθεσμων για το , να αφορά τα έτη από το 2020 και μετά. Μάλιστα, από το κυβερνητικό επιτελείο αναφέρουν ότι η ισχύς του ενισχυμένου «κόφτη» μόνο για το 2019 είναι σχεδόν αυτονόητη, διότι εφόσον μετά το 2018 τα πρωτογενή πλεονάσματα δεν θα αυξάνονται, η παραμετροποίηση των μεγεθών που θα προβλέπεται για το 2019 θα αρκεί για να καλύψει τους στόχους των επόμενων ετών. Με βάση αυτό το σκεπτικό, στην κυβέρνηση επιμένουν ότι και τα όποια μέτρα συμπεριληφθούν στον ενισχυμένο «κόφτη» θα προβλεφθούν μόνο και μόνο για να κατευνασθούν οι απαιτήσεις του ΔΤ και δεν πρόκειται ποτέ να υλοποιηθούν, καθώς, παρά τις περί του αντιθέτου εκτιμήσεις του Ταμείου, ο στόχος για 3,5% πρωτογενές πλεόνασμα θα επιτευχθεί ήδη από το 2018.

Το πρωθυπουργικό επιτελείο περιμένει τ την αντίδραση των δανειστών στην επιστολή του υπουργού Οικονομικών Ευκλ.Τσακαλώτου, στην οποία, όπως αναφέρεται, δεν παρουσιάζονται οι προτάσεις της ελληνικής πλευράς ως προς τα σημεία στα οποία είναι διατεθειμένη να υποχωρήσει, απλώς ζητείται από τους εταίρους να τοποθετηθούν επί της διαδικασίας με βάση την οποία θα επαναληφθούν οι διαπραγματεύσεις. Η κυβέρνηση αποφεύγει να δημοσιοποιήσει συγκεκριμένες δεσμεύσεις πριν λάβει διαβεβαιώσεις από την άλλη πλευρά ότι θα συζητηθούν «πακέτο» τα με τα μεσοπρόθεσμα για το χρέος και τους στόχους για πρωτογενή πλεονάσματα. Πρόκειται για χειρισμό που γίνεται και με την προσοχή στραμμένη στο εσωτερικό και στην ανησυχία που έχει αρχίσει να εκδηλώνεται από βουλευτές και στελέχη για το ενδεχόμενο να εμφανιστεί η κυβέρνηση να συμφωνεί σε επιπλέον μέτρα χωρίς ικανοποιητικό αντιστάθμισμα.

Η εκκρεμότητα στην επανάληψη των διαπραγματεύσεων και η προοπτική ενός συμβιβασμού σε επιπλέον μέτρα, αλλά και η επανεμφάνιση των τρακτέρ στους δρόμους, άζουν τον πανηγυρικό χαρακτήρα που η κυβέρνηση επιθυμεί να δώσει στην αυριανή επέτειο δύο ετών από την ανάληψη της εξουσίας από τους ΣΥΡΙΖΑ-. Παρά ταύτα, για το Σαββατοκύριακο προγραμματίζεται μαζική έξοδος υπουργών και στελεχών στην περιφέρεια, καθώς θα πραγματοποιηθούν εκδηλώσεις σε όλους τους νομούς της χώρας.

 

πηγή:kathimerini.gr

 

 

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση