Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » FEATURED » Κυριάκος Μητσοτάκης: Η τριμερής καταδίκασε την τουρκική προκλητικότητα στην Κυπριακή ΑΟΖ (Βίντεο)
Κυριάκος Μητσοτάκης: Η τριμερής καταδίκασε την τουρκική προκλητικότητα στην Κυπριακή ΑΟΖ (Βίντεο)

Κυριάκος Μητσοτάκης: Η τριμερής καταδίκασε την τουρκική προκλητικότητα στην Κυπριακή ΑΟΖ (Βίντεο)

Η περαιτέρω προώθηση των οικονομικών και ενεργειακών σχέσεων Ελλάδας, Κύπρου και Αιγύπτου, συζητήθηκε στην 7η Σύνοδο της τριμερούς συνς, στο Κάιρο, και όπως δήλωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, είναι η απόδειξη της ενίσχυσης των δεσμών των τριών χωρών.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο Έλληνας πρωθυπουργός στο Κυπριακό και την προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας.

Σημείωσε ότι, Ελλάδα και Αίγυπτος εκφράζουν την απόλυτη στήριξή τους για δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού, στο πλαίσιο δικοινωνικής-διζωνικής ομοσπονδίας, σύμφωνα με τις αποφάσεις του ΟΗΕ και χωρίς στρατεύματα και εγγυήσεις.

«Καταδικάσαμε ρητά τις έκνομες ενέργειες της Τουρκίας στην ΑΟΖ της Κύπρου που προσβάλλουν το διεθνές δίκαιο και καταδικάσαμε και την προκλητική συμπεριφορά της στο Αιγαίο», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

Όπως πρόσθεσε, αυτά τα θέματα τα έθεσε και στη συνάντηση που είχε το περασμένο Σάββατο με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, και «αξίζει να καταγραφούν οι δύο σαφείς και επίσημες θέσεις του, τόσο υπέρ της εθνικής ασφάλειας της Ελλάδος, όσο και για τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην ΑΟΖ της Κύπρου».

Σύμφωνα με τον Έλληνα πρωθυπουργό, τους τρεις ηγέτες απασχόλησαν και οι των Τούρκων αξιωματούχων για τα Βαρώσια, αλλά και το ότι η Τουρκία προχωρά σε ακόμη μία έκνομη ενέργεια στο «οικόπεδο 7» της κυπριακής ΑΟΖ. «Βρισκόμαστε σε διαρκή επαφή με τους Ευρωπαίους και διεθνείς συμμάχους», επισήμανε.

«Συνομολογήσαμε μια Συμφωνία Συνς για την καταπολέμηση της παράνομης διακίνησης των πολιτιστικών αγαθών. Κάτι που, όπως αντιλαμβάνεστε, ενδιαφέρει ιδιαίτερα και τις τρεις χώρες», συνέχισε ο κ. Μητσοτάκης και συνέχισε: «Είχα, επίσης, την ευκαιρία να ενημερώσω τους δύο Προέδρους για την πρωτοβουλία που έχει αναλάβει η Ελλάδα -στα πλαίσια του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών- να διοργανώσει μια μεγάλη Διεθνή Διάσκεψη για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην πολιτιστική μας κληρονομιά. Είχα την ευκαιρία να καλέσω τους δύο Προέδρους στην Αθήνα, στα πλαίσια της Διάσκεψης που θα λάβει χώρα το 2020».

«Συνυπογράψαμε όμως κι ένα τριμερές εκτελεστικό πρόγραμμα προώθησης των επενδύσεων. Αυτό, αφού εξετάσαμε τα πολύ σημαντικά κοινά βήματα τα οποία έχουν γίνει στον Τουρισμό, στην επιχειρηματική και τελωνειακή συνεργασία, τη Γεωργία, τη Ναυτιλία, την του Περιβάλλοντος.

Καθώς η χώρα μου, η Ελλάδα, εξέρχεται πια με σταθερά βήματα από την οικονομική κρίση, τα ζητήματα της διεθνούς εξωστρέφειας, της περιφερειακής συνεργασίας, της προώθησης ξένων επενδύσεων από την Ελλάδα προς την Κύπρο και προς την Αίγυπτο, ανεβαίνουν πολύ ψηλά στην ατζέντα των δικών μας πολιτικών προτεραιοτήτων», τόνισε ο Ελληνας Πρωθυπουργός.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε πως συζητήθηκε η μεγάλη επιτυχία του Προγράμματος «Νόστος», «καθώς είμαστε τρεις χώρες που διαθέτουμε ισχυρή διασπορά», όπως τόνισε.

«Καταλήξαμε, επίσης, σε κοινές δράσεις στον τομέα της κρουαζιέρας, αλλά και για το κομβικό ζήτημα της ς από τη θαλάσσια ρύπανση. Γι' αυτό επιμείναμε στην ανάγκη να συσταθεί το συντομότερο δυνατόν Μόνιμη Γραμματεία στη Λευκωσία, ώστε να υποστηρίξει όλες τις πολιτικές πρωτοβουλίες που αναλαμβάνονται σε επίπεδο Κορυφής», είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Νίκος : Εξετάσαμε τρόπους περαιτέρω ενίσχυσης της συνεργασίας υιοθετώντας τη διακήρυξη του Καΐρου

Μετά το τέλος της τριμερούς Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου, στο Κάιρο, ο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, δήλωσε, μεταξύ άλλων, πως αυτή η συνάντηση αποτελεί σημαντικό μηχανισμό περιφερειακής συνεργασίας και καταδεικνύει τη βούληση των τριών χωρών για ειρήνη, ασφάλεια και ευημερία στην ευρύτερη περιοχή.

«Δεδομένης της βούλησης των τριών χωρών για διεύρυνση της συνεργασίας μας, μας δόθηκε η ευκαιρία να εξετάσουμε τρόπους περαιτέρω ενίσχυσής της υιοθετώντας τη διακήρυξη του Καΐρου, που αποτελεί σημείο αναφοράς», τόνισε ο Κύπριος .

Επίσης, αναφέρθηκε στην ενεργό συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στις επενδύσεις μέσω του εκτελεστικού προγράμματος για την εφαρμογή του μνημονίου μεταξύ των οργανισμών προώθησης των επενδύσεων.

Τον συντονισμό σε όλους τους τομείς που αφορούν τη νοτιοανατολική Ευρώπη επιβεβαίωσε ο Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι

«Να συντονίσουμε τις προσπάθειες μας, να αυξήσουμε τις επενδύσεις μεταξύ μας και τις μορφωτικές σχέσεις», δήλωσε ο Πρόεδρος της Αιγύπτου, Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι.

Ο Αιγύπτιος Πρόεδρος ανέφερε ότι οι τρεις ηγέτες επιβεβαίωσαν τον συντονισμό μεταξύ τους σε όλους τους τομείς που αφορούν τη νοτιοανατολική Μεσόγειο.

«Χαιρετίζω τη συμφωνία να μη φορολογηθούν από τις τρεις χώρες οι επενδύσεις μεταξύ μας. Καταδικάζω όλες τις προσπάθειες εναντίον αυτών των χωρών που δημιουργούν καινούργια κρίση στην περιοχή, όπως η τρομοκρατία. Η τρομοκρατία είναι φαινόμενο που δεν πρέπει να συνδέσουμε με τη θρησκεία», πρόσθεσε.

Θερμή υποδοχή στον πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη από την ελληνική παροικία στο Κάιρο

Ιδιαίτερα θερμή ήταν η υποδοχή που επεφύλαξε η ελληνική παροικία στο Κάιρο προς τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, κατά τη συνάντηση που είχε με τους εκπροσώπους της, στην ελληνική πρεσβευτική κατοικία, στην περιοχή Ζαμάλεκ της αιγυπτιακής πρωτεύουσας, αμέσως μετά την Σύνοδο Κορυφής Ελλάδας-Αιγύπτου- Κύπρου στο Κάιρο.

Μέσα στο ιστορικό κτίριο που φιλοξένησε την κυβέρνηση του Καΐρου, ο πρωθυπουργός συνοδευόμενος από τη σύζυγό του Μαρέβα, τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια, τον υπουργό Ενέργειας Κωστή Χατζηδάκη και την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, είχε την ευκαιρία να ακούσει από τον πρόεδρο της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου Χρήστο Καβαλή τα θέματα που απασχολούν την ελληνική παροικία στο Κάιρο.

Το πρώτο από τα θέματα που άκουσε με προσοχή ο κ. Μητσοτάκης ήταν το αίτημα για την ισότιμη χορήγηση υπηκοοτήτων και αδειών παραμονής σε Έλληνες στην Αίγυπτο, αντίστοιχες με αυτές που δίνονται σε Αιγυπτίους στην Ελλάδα.

Παράλληλα, ο κ. Καβαλής αναφέρθηκε στο ελληνικό Νοσοκομείο Καΐρου, που απαιτείται να ευθυγραμμιστεί με το ελληνικό σύστημα υγείας για να μπορέσει να ενταχθεί στον ΕΟΠΥΥ, κάτι που δεν έχει γίνει κατορθωτό μέχρι τώρα παρά τις μέχρι σήμερα προσπάθειες.

Επίσης, αναφορικά με τα ελληνικά σχολεία, η ελληνική Κοινότητα ζήτησε από τον πρωθυπουργό αν είναι δυνατόν να μην επαναληφθεί τα επόμενα χρόνια η καθυστέρηση της αποστολής εκπαιδευτικών, σημειώνοντας πάντως πως φέτος έχουν λυθεί όλα τα προβλήματα με την καθοριστική παρέμβαση της υπουργού Παιδείας Νίκης Κεραμέως και της υφυπουργού Σοφίας Ζαχαράκη.

Άλλο θέμα που τέθηκε στον πρωθυπουργό ήταν τα προξενικά τέλη στα έγγραφα όταν αυτά εκδίδονται από τις προξενικές αρχές, τα οποία έχουν υψηλό κόστος για τους Αιγυπτιώτες παροίκους, ενώ δεν υπάρχει καμία μέριμνα για τους απόρους.

Τέλος, τέθηκε το ζήτημα της άνισης φορολόγησης των συνταξιούχων Αιγυπτιωτών, που υποβάλλονται στο κόστος αυτό καθώς συμπεριλαμβάνονται στη ΔΟΕ των κατοίκων του εξωτερικού.

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός κ. Μητσοτάκης, παρουσία μάλιστα του εδώ και λίγες εβδομάδες Έλληνα Πρέσβη στην Αίγυπτο Νίκου Γαριλίδη που είναι και αυτός Αιγυπτιώτης, δεσμεύθηκε να εξετάσει τα ζητήματα αυτά με τους αρμόδιους υπουργούς και τους αρμοδίους φορείς έτσι ώστε να δοθούν κατά το δυνατόν και το συντομότερο απτές και συγκεκριμένες λύσεις, δίνοντας ιδιαίτερη σημασία στα θέματα της παιδείας και των ιδρυμάτων της Ελληνικής Κοινότητας.

Μάλιστα, έδωσε την υπόσχεσή του ακόμη πιο ξεκάθαρη, τονίζοντας την καταγωγή που έλκει και η σύζυγός του Μαρέβα από τον Αιγυπτιώτη Ελληνισμό.

Αξίζει να σημειωθεί ότι αίσθηση προκάλεσε το γεγονός που ο πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου θύμισε στον πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη, ότι ο πατέρας του Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, ως υπουργός Συντονισμού το 1979, ήταν εκείνος που είχε ξεκινήσει τη διαδικασία των ανταλλαγών υπηκοοτήτων και αποζημιώσεων των Αιγυπτιωτών, γεγονός που είχε θέσει και ως πρωθυπουργός το 1993.

«Δε θα υπήρχε σήμερα Κοινότητα χωρίς τον πατέρα σας», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Καβαλής.

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός θυμήθηκε με συγκίνηση ότι επισκέφθηκε την Αίγυπτο για πρώτη φορά όταν ήταν 12 ετών, συνοδεύοντας τον πατέρα του, το 1982, όταν εκείνος ήταν υπουργός των Εξωτερικών.

Να σημειωθεί ότι στην πρεσβευτική κατοικία είχαν έλθει να μιλήσουν με τον πρωθυπουργό κ. Μητσοτάκη όλοι οι παροικιακοί φορείς στο Κάιρο, με τους οποίους ο κ. Μητσοτάκης συζήτησε για αρκετή ώρα, μην κρύβοντας την πολύ καλή ενημέρωση που είχε για τα θέματα του Ελληνισμού της Χώρα του Νείλου.

Επίσκεψη στην Ιερά Μονή του Αγίου Γεωργίου Παλαιού Καΐρου


Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ξεναγείται στην Ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου, όπου είχε συνάντηση και με τον Επίσκοπο Βαβυλώνος κ. Θεόδωρο, την Τρίτη, στο Κάιρο. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ

Νωρίτερα, ο κ. Μητσοτάκης είχε επισκεφθεί την πολυαιώνια Μονή του Αγίου Γεωργίου στο παλαιό Κάιρο, ένα από τα σπουδαιότερα μνημεία του χριστιανισμού σε ολόκληρη την Αφρική, όπου τον υποδέχτηκε ο Επίσκοπος Βαβυλώνος κ. Θεόδωρος και τον ξενάγησε στη «Ροτόντα» της ς, τον υπέροχο ναό όπου βρίσκεται στην περιοχή όπου σύμφωνα με την παράδοση, έζησε τρία χρόνια η Αγία Οικογένεια με το θείο βρέφος.

Παράλληλα, στον ιερό αυτό χώρο, τον πρωθυπουργό υποδέχτηκε και ο άνθρωπος που ανέλαβε εξ ολοκλήρου την ανακαίνιση της Ιεράς Μονής τα προηγούμενα χρόνια, ο διοικητής του Αγίου Όρους, Γιάννης Μαρτίνος με τη σύζυγό του Μαρίνα, μια ανακαίνιση που έγινε με τη φροντίδα του Πατριάρχου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεοδώρου Β΄.

Ο κ. Μητσοτάκης επισκέφθηκε επίσης το της Ιεράς Μονής καθώς επίσης και τους τάφους των Πατριαρχών Αλεξανδρείας που αναπαύονται στο υπόγειο του ιστορικού αυτού χώρου.

Ο πρωθυπουργός και η συνοδεία του αναχώρησαν το βράδυ για την επιστροφή τους στην Αθήνα.

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση