Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » FEATURED » Κυρ. Μητσοτάκης: Μαθητές και εκπαιδευτικοί πέρασαν με άριστα τις εξετάσεις υπευθυνότητας
Κυρ. Μητσοτάκης: Μαθητές και εκπαιδευτικοί πέρασαν με άριστα τις εξετάσεις υπευθυνότητας

Κυρ. Μητσοτάκης: Μαθητές και εκπαιδευτικοί πέρασαν με άριστα τις εξετάσεις υπευθυνότητας

«Η περιπέτεια της πανδημίας ανέδειξε πολλά καλά στοιχεία της χώρας μας. Μέσα σε αυτά ήταν η αφοσίωση των εκπαιδευτικών, το πόσο γρήγορα εναρμονίστηκαν με την και η στάση ευθύνης που κράτησαν όλοι» αναφέρει ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε ανάρτησή του στο twitter.

Ενσωματωμένο βίντεο
«Μαθητές και εκπαιδευτικοί πέρασαν με άριστα τις εξετάσεις υπευθυνότητας» τονίζει ο .

Επίσκεψη Μητσοτάκη – Κεραμέως σε σχολείο στο Παγκράτι

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως επισκέφθηκαν σήμερα σχολικό συγκρότημα στο Παγκράτι, με αφορμή την επιστροφή των μαθητών  της Α' και Β' τάξης των Γυμνασίων και Λυκείων στα θρανία, μετά την μερική άρση των περιοριστικών μέτρων που είχαν επιβληθεί για την εξάπλωση της πανδημίας του κορωνοϊού.

Ο πρωθυπουργός και η υπ. Παιδείας ξεναγήθηκαν στους χώρους του σχολείου – όπου είχαν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα – και συνομίλησαν με τους αλλά και τους μαθητές.

Ο κ.Μητσοτάκης επισήμανε κατά τη διάρκεια συζήτησης με το διδακτικό προσωπικό ότι «θέλει πολλή προσοχή» εφεξής, αλλά όπως είπε «από τη στιγμή που οι ειδικοί μάς έδωσαν το “πράσινο φως” και από τη στιγμή που έχουμε -και πρέπει να το πούμε αυτό- και δείγματα γραφής από άλλες χώρες που δεν τα είχαν καταφέρει τόσο καλά όσο τα καταφέραμε εμείς, που άνοιξαν τα σχολεία τους νωρίτερα, χωρίς αυτή τη στιγμή να έχει παρατηρηθεί καμία έξαρση είτε στο μαθητικό πληθυσμό είτε στους διδάσκοντες, και δασκάλους, αισθανόμαστε άνετα και εμείς να πάμε στο επόμενο στάδιο».

Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε πολύ σημαντικό για την κυβέρνηση να μπορεί να εξασφαλίσει ότι και με τις τεχνολογικές διαδικασίες «δεν αφήνουμε πίσω τα πιο αδύναμα παιδιά ή τα παιδιά που μπορεί να μην έχουν την οικονομική δυνατότητα να έχουν σε έναν υπολογιστή ή σε ένα tablet, αν και καταλαβαίνω πια ότι αυτό είναι κάτι το οποίο είναι εξαιρετικά σπάνιο» και τόνισε: «Και δεν πρέπει σε καμία περίπτωση η στην να είναι ευκαιρία για να δημιουργηθούν νέες διακρίσεις».

Τέλος ο κ.Μητσοτάκης εξέφρασε την ελπίδα ότι «δεν θα χρειαστεί ποτέ ξανά να κλείσουμε σχολεία» παρότι υπάρχει πιθανότητα -σύμφωνα με τη δημόσια συζήτηση- για ένα δεύτερο κύμα επιδημίας κορονοϊού. Όμως όπως τόνισε «δεν ξέρουμε αυτή τη στιγμή, αλλά το βέβαιο είναι πως, ό,τι και να γίνει, θα είμαστε πολύ καλύτερα προετοιμασμένοι και υγειονομικά θα είμαστε καλύτερα προετοιμασμένοι. Αυτό σημαίνει ότι θα έχουμε μεγαλύτερη δυνατότητα να αποφεύγουμε οριζόντια μέτρα. Θυμάστε ότι παλιά είχαμε ένα κρούσμα και κλείναμε τα πάντα. Αυτό είναι κάτι πια το οποίο μπορούμε να το διαχειριζόμαστε πολύ καλύτερα, καθώς έχουμε μάθει πολύ περισσότερα πράγματα για το τι σημαίνει να αντιμετωπίζουμε αποτελεσματικά αυτή τη νέα μεγάλη πρόκληση. Οπότε να ευχηθώ καλή συνέχεια και καλό καλοκαίρι βέβαια».

Χωρίς εξετάσεις εισαγωγής στα Πρότυπα Λύκεια

Χωρίς εξετάσεις θα περνούν οι απόφοιτοι των Προτύπων Γυμνασίων στο συνδεδεμένο Πρότυπο Λύκειο.

Ύστερα από τις αντιδράσεις που υπήρξαν, οι οποίες έφτασαν μέχρι το πρωθυπουργικό γραφείο, η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως αποφάσισε να αποσύρει το επίμαχο άρθρο 18 του πολυνομοσχεδίου που βρίσκεται προ των πυλών της Βουλής, και το οποίο προβλέπει εξετάσεις – στα τέλη Ιουνίου – εισαγωγής στα Πρότυπα Λύκεια. Στις εξετάσεις αυτές θα μπορούσαν να πάρουν μέρος και οι απόφοιτοι των Πρότυπων Γυμνασίων αλλά και οι απόφοιτοι των συμβατικών Γυμνασίων. Από την άλλη, παραμένουν  οι εξετάσεις για την εισαγωγή των αποφοίτων Δημοτικού στα Πρότυπα Γυμνάσια.

Ειδικότερα, το άρθρο 18 ορίζει ότι «η εισαγωγή των μαθητών στην Α΄ τάξη του Πρότυπου Γυμνασίου και Πρότυπου Γενικού Λυκείου γίνεται έπειτα από εξετάσεις ή δοκιμασία (τεστ) δεξιοτήτων. Με απόφαση του Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων, η οποία εκδίδεται μετά από εισήγηση της Διοικούσας Επιτροπής των Πρότυπων και Πειραματικών Σχολείων (ΔΕΠΠΣ) και γνώμη του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ) καθορίζεται κάθε ειδικότερο ζήτημα σχετικά με τον τύπο των εξετάσεων ή της δοκιμασίας (τεστ) δεξιοτήτων, τη διαδικασία, τον χρόνο και τα αρμόδια όργανα για τη διενέργεια των εξετάσεων και τη διασφάλιση του αδιάβλητου της διαδικασίας και των αποτελεσμάτων». Το άρθρο αυτό αποσύρεται.

Σήμερα λειτουργούν 24 Πειραματικά Δημοτικά, 27 Πειραματικά Γυμνάσια και Λύκεια και 9 Πρότυπα Γυμνάσια και Λύκεια. Σύμφωνα με απόφαση της υπουργού παιδείας κ. Νίκης Κεραμέως, από το σχολικό έτος 2020-2021 θα λειτουργούν 24 Πειραματικά Δημοτικά Σχολεία, 14 Πειραματικά Σχολεία Γυμνάσια και Λύκεια και 24 Πρότυπα Γυμνάσια και Λύκεια.

Δηλαδή θα αυξηθεί ο συνολικός αριθμός των Προτύπων και Πειραματικών σχολείων από 60 σε 62, και θα υπάρξει εσωτερική ανακατανομή των σχολείων στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Τα Πειραματικά Γυμνάσια και Λύκεια από 27 θα μειωθούν σε 14, και τα Πρότυπα Γυμνάσια και Λύκεια από 9 θα αυξηθούν σε 24.

Η απόφαση ς του αριθμού των Προτύπων συνδυάζεται με τις εξετάσεις διεξαγωγής στα Πρότυπα Γυμνάσια και στα Πρότυπα Λύκεια.

Ωστόσο, το άρθρο 18 προβλέπει εξετάσεις μετάβασης στο Πρότυπο Λύκειο και για τους μαθητές που φοιτούν σήμερα στα Πρότυπα Γυμνάσια. Αυτό προκάλεσε την αντίδραση των γονέων των μαθητών των Πρότυπων Γυμνασίων, οι οποίοι ανέφεραν ότι υπάρχει ενδεχόμενο κάποιος μαθητής να μην καταφέρει να περάσει τις εξετάσεις και να αναγκαστεί να αλλάξει σχολικό περιβάλλον. Επίσης, επιχείρημα των γονέων είναι ότι όταν  εισήχθησαν τα παιδιά στην Α' τάξη του Πρότυπου Γυμνασίου δεν γνώριζαν τα περί εξετάσεων για την μετάβαση στο Πρότυπο Λύκειο.

Στην άλλη πλευρά (υπέρ των εξετάσεων μετάβασης στο Πρότυπο Λύκειο), το επιχείρημα είναι ότι δημιουργείται ένα νέο δίκτυο σχολείων με του αριθμού των Πρότυπων Λυκείων. Ως εκ τούτου η νέα αρχή σηματοδοτεί άνοιγμα των σχολείων αυτών σε όλους τους ενδιαφερόμενους μαθητές. Δηλαδή, με βάση το άρθρο 18 θα μπορούν να δώσουν εξετάσεις για εισαγωγή στην Α' Τάξη του Πρότυπου Λυκείου τον Σεπτέμβριο του 2020 και μαθητές που έχουν αποφοιτήσει από συμβατικά Γυμνάσια.

Τέλος, η απόσυρση του άρθρο 18 οδηγεί και σε απόσυρση της ρύθμισης για αλλαγή ιστορικών Πειραματικών Σχολείων (π.χ. του ΕΚΠΑ στην οδό Σκουφά) σε Πρότυπα και άρα και οι μαθητών των σχολείων αυτών θα μεταβούν στην επόμενη εκπαιδευτική βαθμίδα χωρίς εξετάσεις.

Πηγή: kathimerini.gr
PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση