Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » FEATURED » Κυρ. Μητσοτάκης: Κάτω από τον πήχυ η κυβέρνηση
Κυρ. Μητσοτάκης: Κάτω από τον πήχυ η κυβέρνηση

Κυρ. Μητσοτάκης: Κάτω από τον πήχυ η κυβέρνηση

Αποδομεί πλήρως η Ν.Δ. τη συμφωνί του Eurogroup, όπως, εξάλλου, είχε ήδη προναγγείλει ο Κυρ. Μητσοτάκης με την του στη το βράδυ της Πέμπτης, όπου σημείωσε ότι καμία άλλη χώρα δεν βγήκε από τα μνημόνια με προνομοθετημένα μέτρα για τη περίοδο («τέταρτο μνημόνιο») και με συνεχιζόμενη σκληρή εποπτεία.

Το επανέλαβε χθες υπογραμμίζοντας ότι η ρύθμιση για το χρέος απέχει πολύ «όχι μόνο από τις προσδοκίες που είχε καλλιεργήσει η κυβέρνηση, αλλά και από τις δεσμεύσεις που είχε εξασφαλίσει η Ελλάδα από τους εταίρους της ήδη από το 2012», ενώ προανήγγειλε ότι η Ν.Δ. θα καταθέσει τη Δευτέρα πρόταση για προ ημερησίας διάταξη συζήτηση στη Βουλή για την οικονομία, ώστε ο να απολογηθεί για τα πεπραγμένα του.

Στη γραπτή δήλωσή του ο κ. Μητσοτάκης αφήνει, μάλιστα, αιχμές για όσα είπε ο ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας και τα οποία επιβεβαιώνουν ότι «με το δημο έπαιξε την Ελλάδα στα ζάρια, χωρίς να τον ενδιαφέρει η έξοδός της από το ευρώ». Σε αιχμηρό ύφος κατηγορεί τον κ. Τσίπρα για «κυνισμό», καθώς δεν μιλά για τις νέες περικοπές που έρχονται, ενώ τον χαρακτηρίζει «θρασύ και αλαζόνα» που «προσβάλλει τη νοημοσύνη των Ελλήνων». «Δεν θα αφήσουμε την αδίστακτη προπαγάνδα των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ να κρύψει τις ολέθριες επιλογές τους με φιέστες και νέα ψέματα», καταλήγει, προαναγγέλλοντας την πρόταση για την προ ημερησίας στη Βουλή, όπου ο πρωθυπουργός, όπως επισημαίνει, «θα απολογηθεί για όσα δεινά έφερε στους , αλλά και για τα δεσμά στα οποία συμφώνησε για την επόμενη μέρα της χώρας».

Αποδομώντας τη συμφωνία κομμάτι κομμάτι, πηγές της Πειραιώς θύμιζαν όσα έλεγε ο πρωθυπουργός το 2012, όταν οι κυβερνήσεις Παπαδήμου και Σαμαρά πέτυχαν αντίστοιχη 10ετή επιμήκυνση: τότε ο κ. Τσίπρας μιλούσε για «ένα μακρύτερο σχοινί για να κρεμαστούμε» και ζητούσε «διαγραφή χρέους», σημείωναν για να καταδείξουν ότι η κυβέρνηση παρουσιάζει ως μεγάλη την ίδια επιμήκυνση που εξασφάλισαν οι δύο τότε κυβερνήσεις και μάλιστα χωρίς του «κούρεμα» χρέους 132 δισ. ευρώ. Η Ν.Δ. φρόντισε, εξάλλου, να θυμίσει με μεγάλη δόση ειρωνείας ότι η συμφωνία έβαλε «ταφόπλακα» στο περίφημο «γαλλικό κλειδί» για το χρέος που διαφήμιζε εδώ και μήνες η κυβέρνηση. «Debt alert! Χάθηκε το γαλλικό κλειδί που θα ξεκλείδωνε την “αριστερή ντουλάπα” για το χρέος… Δύο χρόνια μας μιλούσαν γι' αυτό και σήμερα δεν θα ακούσετε λέξη από την κατά τα άλλα λαλίστατη κυβέρνηση», αναφέρεται.

Ιδιαίτερη έμφαση δίνει η Ν.Δ. στο γεγονός ότι από τα 15 δισ. ευρώ της δόσης, την εκταμίευση της οποίας αποφάσισε το Eurogroup, «ούτε 1 ευρώ δεν πάει στην πραγματική οικονομία». Μιλάει μάλιστα για «ομολογία αποτυχίας» του τρίτου μνημονίου να εξασφαλίσει την απρόσκοπτη πρόσβαση της χώρας στις αγορές, καθώς «προεξοφλείται ότι η Ελλάδα δεν θα μπορεί να δανειστεί με λογικά επιτόκια απ' τις αγορές και δανείζεται προκαταβολικά από τους εταίρους μας».

Τέλος, όπως επανειλημμένως υπογραμμίζει εδώ και μήνες, σημειώνει ότι απλώς επιβεβαιώνονται οι δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η κυβέρνηση για το μέλλον χωρίς χρηματοδότηση. «Κατάφεραν το ακατόρθωτο, αντί “δανείου χωρίς μνημόνιο” που απαιτούσαν, τελικά με την υπερήφανη διαπραγμάτευσή τους να υπογράψουν “μνημόνιο χωρίς δάνειο”», τόνιζαν.

Πηγή: kathimerini.gr
"Αλιεύοντας" την είδηση