Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » FEATURED » Κυρ. Μητσοτάκης: Ήμουν ξεκάθαρος στον πρόεδρο Τραμπ για τις κόκκινες γραμμές της Ελλάδας
Κυρ. Μητσοτάκης: Ήμουν ξεκάθαρος στον πρόεδρο Τραμπ για τις κόκκινες γραμμές της Ελλάδας

Κυρ. Μητσοτάκης: Ήμουν ξεκάθαρος στον πρόεδρο Τραμπ για τις κόκκινες γραμμές της Ελλάδας

«Πιστεύω ότι συνολικά η επίσκεψη στις ΗΠΑ επαναβεβαίωσε το γεγονός ότι για τις ΗΠΑ η Ελλάδα είναι ένας σταθερός και αξιόπιστος σύμμαχος σε μια εξαιρετικά ταραγμένη περιοχή» τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας, στο πλαίσιο του επίσημου δείπνου του Ελληνοαμερικάνικου Εμπορικού Επιμελητηρίου.

Για την κριτική ότι η Ελλάδα δεν πρέπει να είναι προβλέψιμη στις επαφές της με τις ΗΠΑ θα αντιτείνω είπε ο πρωθυπουργός ότι ακριβώς αυτή είναι η έννοια μιας στρατηγικής συμμαχίας. Να είσαι σταθερός και αξιόπιστος και ως προς τις βασικές προβλέψεις μιας στρατηγικής σχέσης να είσαι και προβλέψιμος, κάτι που δεν ισχύει για άλλες χώρες στην .

«Ήμουν απολύτως ξεκάθαρος με τον ίδιο τον πρόεδρο Τραμπ σχετικά με τις κόκκινες γραμμές της ελληνικής ς. Η χώρα θα υπερασπιστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα με όποιο τρόπο κρίνει ότι είναι ο πιο πρόσφορος. Ταυτόχρονα εξηγήσαμε ότι δεν είμαστε εμείς που επιδιώκουμε την ένταση στην και θα επιδιώξουμε να επιλύσουμε τις διαφορές μας με την Τουρκία με τρόπο ειρηνικό και γι' αυτό και κρατάμε ανοιχτό το κανάλι του διαλόγου, επιδιώκοντας να μειώσουμε την ένταση. Χαίρομαι διότι οι ΗΠΑ τοποθετήθηκαν ξεκάθαρα και δια του υπουργού Εξωτερικών λέγοντας ότι στηρίζουν και εγγυώνται την ασφάλεια και την ευημερία της χώρας και στηρίζουν τις πρωτοβουλίες που θα δρομολογήσουν την επίλυση των ζητημάτων στην Ανατολική Μεσόγειο με ειρηνικό τρόπο» επισήμανε ο πρωθυπουργός.

Επίσης υπογράμμισε ότι τόσο στο κογκρέσο όσο και στη γερουσία υπάρχει μια διακομματική αντίληψη για τον στρατηγικό ρόλο της Ελλάδας και αυτό αποτυπώθηκε κατά την ψήφιση του EastMed Act που για πρώτη φορά ορίζει την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου ως περιοχή στρατηγικού ενδιαφέροντος για τις ΗΠΑ και καθορίζει ποιοι είναι οι σταθεροί και αξιόπιστοι σύμμαχοι των ΗΠΑ και πως αυτοί πρέπει να στηριχθούν.

«Προκλητικές» χαρακτηρίζει τις μονομερείς τουρκικές ενέργειες ο Τζ. Πάιατ

«Οι μονομερείς ενέργειες που έχει προχωρήσει η Τουρκία, είτε αποστέλλοντας γεωτρήσεων στα χωρικά ύδατα της Κύπρου, είτε προβαίνοντας σε μονομερείς διακηρύξεις με μέρος της λιβυκής ς, δεν βοηθούν και είναι προκλητικές» τόνισε ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Ελλάδα Τζέφρι Πάιατ, προσθέτοντας πως είναι αντίθετες στο πνεύμα των προσπαθειών που έχουν κάνει οι ΗΠΑ και η Ελλάδα να οικοδομήσουν ασφάλεια και αυτοπεποίθηση στην ευρύτερη περιοχή.

Παράλληλα, ο Αμερικανός πρέσβης επισήμανε πως ο σωστός τρόπος να γίνει η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών είναι αυτός στον οποίο έχει προχωρήσει η Ελλάδα, όπως οι συζητήσεις με την Ιταλία για το Ιόνιο, με ένα τρόπο που συνάδει με το Διεθνές Δίκαιο, διαβουλεύεται με όλα τα μέρη που επηρεάζονται και το κάνει με έναν τρόπο που δεν προκαλεί αχρείαστη στην ασφάλεια της περιοχής.

Επίσης, εκτίμησε πως η Τουρκία δεν θέλει να μείνει μόνη με τη Ρωσία και το και σημείωσε πως υπάρχουν σοβαρές διαφορές στις διμερείς αμερικανοτουρκικές σχέσεις, που χρειάζεται δουλειά για να ξεπεραστούν. Σε αυτό το σημείο, ο Τζέφρι Πάιατ επισήμανε πως αυτός είναι τομέας που οι ΗΠΑ και η Ελλάδα δουλεύουν μαζί. Είναι θετικό, προσέθεσε, που για τα μεγάλα ζητήματα που σχετίζονται με την Τουρκία, η Ελλάδα και οι ΗΠΑ μοιράζονται παρόμοια οπτική και σημείωσε πως έχουν κοινό συμφέρον, ότι δεν θέλουν να φύγει από τη Δύση.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Τζέφρι Πάιατ είπε ότι το επίπεδο της αμερικανικής εμπλοκής στην Ανατολική Μεσόγειο έχει μεγαλώσει.

Επανέλαβε σκιαγραφώντας τις σχέσεις Ελλάδας και ΗΠΑ, πως είναι στο καλύτερο δυνατό σημείο.

Καταληκτικά, ο Αμερικανός πρέσβης χαιρέτισε τη βούληση της Ελλάδας να συμμετάσχει στο F-35, ανέφερε ότι ο υπουργός Εθνικής Άμυνας είχε μια καλή συνάντηση για το θέμα με τον βοηθό υπουργό Εξωτερικών, Κλαρκ Κούπερ και επισήμανε πως πρόκειται να διεξαχθεί μακρύς διάλογος. Σημείωσε περαιτέρω πως η προτεραιότητα έχει δοθεί στην αναβάθμιση των F-16, χαρακτηρίζοντάς το μεγάλο εγχείρημα, και προσέθεσε πως η επιτυχία αυτού του προγράμματος θα είναι ένα φυσικό βήμα προς το F-35.

Τζ. Πάιατ: Τα νησιά έχουν πλήρη δικαιώματα στη χάραξη θαλασσίων ζωνών

Σαφές μήνυμα πως η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών πρέπει να επιλυθεί όχι με μονομερή ενέργεια, αλλά με διάλογο μεταξύ των κρατών που επηρεάζονται, με βάση το Διεθνές Δίκαιο, έστειλε ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζέφρι Πάιατ. Σημείωσε πως κατά τις επαφές του στην Ουάσιγκτον, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν πολύ αποτελεσματικός στην παρουσίαση των ελληνικών θέσεων.

Επανέλαβε πως η νομική ερμηνεία του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για το μνημόνιο Τουρκίας και κυβέρνησης της Τρίπολης είναι ότι είναι ασαφές.

Και διαμήνυσε πως τα νησιά, συμπεριλαμβανομένου των μεγάλων νησιών όπως η Κρήτη, έχουν ακριβώς τα ίδια θαλάσσια δικαιώματα με τις ηπειρωτικές περιοχές

Επίσης, κατέστησε σαφές πως οι ΗΠΑ θέλουν η Ανατολική Μεσόγειος να είναι μια ζώνη συνεργασίας και σταθερότητας.

Ερωτηθείς σχετικά, ο Τζέφρι Πάιατ απάντησε πως «ασφαλώς και θα εμπλακούν οι ΗΠΑ, ασφαλώς θέλουμε να δούμε μια αποκλιμάκωση των εντάσεων Ελλάδας και Τουρκίας» και προσέθεσε: «Η απάντηση αν υπάρξει διπλωματική πρωτοβουλία, είναι ναι». Στην κατεύθυνση αυτή, τόνισε πως οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να εργάζονται γι' αυτά τα ζητήματα και επανέλαβε πως ο πρωθυπουργός κατά τις επαφές του στην Ουάσιγκτον έκανε εξαιρετική δουλειά στην παρουσίαση της ελληνικής θέσης, με έναν ξεκάθαρο τρόπο. Επίσης, ο κ. Μητσοτάκης έκανε γνωστό με αποτελεσματικό τρόπο στον Πρόεδρο των ΗΠΑ, τον αντιπρόεδρο, τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, στον σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας πού είναι οι κόκκινες γραμμές για την Ελλάδα και πού η Ελλάδα ζητά την αμερικανική βοήθεια και εμπλοκή.

Πηγή: kathimerini.gr
PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση