Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » FEATURED » Κύπρος: Νέος Πρόεδρος ο Νίκος Χριστοδουλίδης
Κύπρος: Νέος Πρόεδρος ο Νίκος Χριστοδουλίδης

Κύπρος: Νέος Πρόεδρος ο Νίκος Χριστοδουλίδης

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης είναι ο νικητής του β΄ γύρου των προεδρικών εκλογών στην Κύπρο, απέναντι στον Ανδρέα Μαυρογιάννη, σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα.

Στις 22.00 θα πραγματοποιηθεί η τελετή ανακήρυξης στο στάδιο «ΤΑΣΣΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ – ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ».

Σύμφωμα με τα επίσημα στοιχεία, με καταμετρημένο το 100% των ψήφων παγκύπρια, ο κ. Χριστοδουλίδης έλαβε το ποσοστό του 51,9% έναντι του ανθυποψηφίου του Ανδρέα Μαυρογιάννη που έλαβε 48,1%.

Ο νέος Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας ήδη άρχισε να δέχεται συγχαρητήρια τηλεφωνήματα για τη νίκη στον β' γύρο των προεδρικών εκλογών.

Μαυρογιάννης: Η πάντα θα μας ενώνει – Δεν προτίθεμαι να συνεχίσω στο πολιτικό σκηνικό

Ο Ανδρέας Μαυρογιάννης έδωσε συγχαρητήρια στον Νίκο Χριστοδουλίδη γα τη νίκη του και τόνισε πως «η πάντα θα μας ενώνει». «Απόψε τελειώνει ένα μακρύ αλλά ωραίο ταξίδι. Θέλω να ευχαριστήσω τους συνοδοιπόρους μου, τους συνεργάτες και την οικογένειά μου. Το μεγάλο κόμμα της Αριστεράς, το ΑΚΕΛ. Λυπούμαι που δεν μπορέσαμε να δικαιώσουμε τις προσδοκίες για μια μεγάλη αλλαγή. Να συγχαρώ τον Ν. Χριστοδουλίδη. Η Κύπρος πάντα θα μας ενώνει. Παραμένω ενεργός στον αγώνα. Δεν προτίθεμαι να συνεχίσω στο πολιτικό σκηνικό. Θα παραμείνω ενεργός πολίτης. Η μέρα αύριο θα με βρει σπίτι μου», δήλωσε ο κ. Μαυρογιάννης.

Στεφάνου: Από 1η Μαρτίου θα είμαστε αντιπολίτευση

Στις πρώτες του δηλώσεις ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου ανέφερε: «Θέλω να συγχαρώ τον Ν. Χριστοδουλίδη και να του ευχηθώ μια παραγωγική . Ήταν μια πολύ δύσκολη εκλογική μάχη. Δώσαμε τον καλύτερο μας εαυτό και σε αυτό συνέβαλε ο Ανδρέας Μαυρογιάννης. Αισθάνομαι την ανάγκη να τον συγχαρώ. Είμαι βέβαιος ότι οι δρόμοι μας θα ξανασυναντηθούν. Η επόμενη μέρα θα αποτελέσει σημείο επανεκκίνησης για το κόμμα μας. Οι εκλογές έχουν αποδείξει ότι η Αριστερά είναι εδώ, δυνατή, ενωμένη. Από την 1η Μαρτίου θα είμαστε αντιπολίτευση».

Αβέρωφ: Ο νέος Πρόεδρος της Δημοκρατίας να λογαριάζει στη στήριξη του ΔΗΣΥ

Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου, σημείωσε: «Συγχαρητήρια στον Νίκο Χριστοδουλίδη. Επικοινωνήσαμε με τον Ανδρέα Μαυρογιάννη. Δεν χρειάζεται η συμμετοχή στην κυβέρνηση για να συμπεριφέρεσαι υπεύθυνα για τον τόπο σου. Ο νέος Πρόεδρος της Δημοκρατίας να λογαριάζει στη στήριξη του ΔΗΣΥ».

Επικοινωνία της Κατ. Σακελλαροπούλου με τον νεοεκλεγέντα Πρόεδρο

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου επικοινώνησε με τον νεοεκλεγέντα Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη, τον συνεχάρη για την εκλογή του και του ευχήθηκε κάθε επιτυχία στην άσκηση των καθηκόντων του.

Η πρόεδρος τόνισε ότι το Κυπριακό αποτελεί κορυφαία εθνική προτεραιότητα και επισήμανε ότι η διαρκής συν και ο συντονισμός Ελλάδας και Κύπρου σε όλα τα επίπεδα είναι εγγύηση για την εξεύρεση βιώσιμης λύσης. Η κ. Σακελλαροπούλου προσκάλεσε τον κ. Χριστοδουλίδη να επισκεφθεί την Αθήνα, όταν το επιτρέψει το πρόγραμμά του.

Ο πρωθυπουργός συνεχάρη τον Ν. Χριστοδουλίδη

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον νεοεκλεγέντα Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη. Ο κ. Μητσοτάκης συνεχάρη τον κ. Χριστοδουλίδη για την εκλογή του και τον προσκάλεσε να πραγματοποιήσει την πρώτη του επίσκεψη στην Αθήνα.

Το του νέου Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης υπηρέτησε την Κυπριακή Δημοκρατία για πάνω από είκοσι χρόνια. Ως διπλωμάτης, ως κυβερνητικός εκπρόσωπος, ως υπουργός Εξωτερικών, πόστα από τα οποία αποκόμισε γνώσεις, εμπειρίες και ικανότητες.

Γεννήθηκε στις 6 Δεκεμβρίου 1973 στην Πάφο. Είναι κάτοχος υ Πολιτικών Επιστημών, Οικονομικών, Βυζαντινών και Νεοελληνικών Σπουδών από το Πανεπιστήμιο City της Νέας Υόρκης, Queens College, με μεταπτυχιακές σπουδές στις Πολιτικές Επιστήμες στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης και στη διπλωματία στο Πανεπιστήμιο της Μάλτας. Είναι κάτοχος Διδακτορικού από το Τμήμα Πολιτικών Επιστημών και Δημόσιας Διοίκησης του Αθηνών.

Υπήρξε διπλωμάτης καριέρας από το 1999 μέχρι το 2018. Σε αυτό το διάστημα υπηρέτησε, μεταξύ άλλων, ως Γενικός Πρόξενος στην Υπάτη Αρμοστεία της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Ηνωμένο Βασίλειο, Αναπληρωτής Αρχηγός Αποστολής της Πρεσβείας της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αθήνα και Εκπρόσωπος Τύπου της Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ στην Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Κυπριακής Δημοκρατίας στις Βρυξέλλες.

Διετέλεσε επίσης Διευθυντής του Διπλωματικού Γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας (2013-2018) και ως Κυβερνητικός Εκπρόσωπος (2014-2018). Την 1η Μαρτίου το 2018 διορίστηκε Υπουργός Εξωτερικών, θέση που κατείχε μέχρι την παραίτηση του στις 11 Ιανουαρίου το .

Διετέλεσε Ειδικός Επιστήμονας και Λέκτορας στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Κύπρου μεταξύ 2007 και 2010 στο γνωστικό αντικείμενο Ιστορία του Μεταπολεμικού Κόσμου. Είναι ο των βιβλίων «Σχέδια Λύσης του Κυπριακού, 1948-1978» (2009), “Οι Σχέσεις Αθηνών – Λευκωσίας και το Κυπριακό, 1977–1988» (2013) και “Οι Γεωπολιτικές Πραγματικότητες στα Σχέδια Λύσης του Κυπριακού (1948-1978)” (2021).

Είναι παντρεμένος με την Φιλίππα Καρσερά με την οποίαν έχουν τέσσερις κόρες, την Ιωάννα, την Αικατερίνη, τη Δέσποινα-Μαρία και τη Φοίβη.

 

"Αλιεύοντας" την είδηση