Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » FEATURED » Κύπρος: Ερντογάν – Τατάρ ανακοίνωσαν άνοιγμα του 3,5% της Αμμοχώστου
Κύπρος: Ερντογάν – Τατάρ ανακοίνωσαν άνοιγμα του 3,5% της Αμμοχώστου

Κύπρος: Ερντογάν – Τατάρ ανακοίνωσαν άνοιγμα του 3,5% της Αμμοχώστου

Το σχέδιο μερικού ανοίγματος της περίκλειστης περιοχής της Αμμοχώστου ανακοίνωσαν το πρωί της Τρίτης, από τα Κατεχόμενα της Κύπρου, ο Ρετζέπ  και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ.

Ο τελευταίος γνωστοποίησε ότι θα εφαρμοστεί η του στρατιωτικού καθεστώτος ενός τμήματος της πόλης, οδηγώντας σε άνοιγμα της περιοχής σε ποσοστό 3,5%.

Από την πλευρά του, ο Ερντογάν χαιρέτισε την νέα της τουρκοκυπριακής ηγεσίας, αψηφώντας επί της ουσίας τις διεθνείς αντιδράσεις και προειδοποιήσεις που είχαν απευθυνθεί προς την Άγκυρα όλο τον προηγούμενο διάστημα.

Με την τροποποίηση του καθεστώτος αυτού του τμήματος της πόλης, ανοίγει ο δρόμος για την ενεργή εμπλοκή της «Επιτροπής Ακίνητης Περιουσίας» στο όλο εγχείρημα.

Ο Τούρκος πρόεδρος, στην ομιλία του, κινήθηκε σε εμπρηστικούς τόνους, μιλώντας για «εχθρούς των Τουρκοκυπρίων», στους οποίους συμπεριέλαβε και τον Έλληνα πρωθυπουργό, Μητσοτάκη. «Όλοι αυτοί θα μιλήσουν σήμερα για την Κύπρο. Θα τους ακούσουμε, είπε αλλά δεν μας νοιάζει τι θα πουν» ανέφερε, όπως μετέδωσε ο ανταποκριτής της «Καθημερινής» και του , Μανώλης Κωστίδης.

Επιτέθηκε δε και στην , «λέγοντας ότι εμείς δεν θα πάρουμε τις συμβουλές τους… Θα κάνουμε αυτό που πρέπει», επαναλαμβάνοντας τη θεωρία του για «δύο κράτη στην Κύπρο».

Στράφηκε δε ευθέως και κατά Βρυξελλών και Ουάσιγκτον, τονίζοντας πως «η πολιτική των Ευρωπαίων και των Αμερικάνων στηρίζονται πάνω στο ψέμα», και κατηγόρησε τις Βρυξέλλες ότι υποσχεθήκαν βοήθεια στους Τουρκοκύπριους και δεν το έκαναν.

Επιπλέον, ανέδειξε εκ νέου την τουρκική θέση για λύση «δύο κρατών στην Κύπρο», τονίζοντας πως μόνο έτσι θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί μια νέα διαπραγματευτική διαδικασία. «Δεν έχουμε άλλα 50 χρόνια να χάσουμε για την Κύπρο, οι τουρκικές προτάσεις για ειρηνική διευθέτηση είναι ακόμα στο τραπέζι», επανέλαβε ο Τούρκος πρόεδρος, τονίζοντας ότι «από εδώ και πέρα κανένας να μην περιμένει στο παρελθόν». Ο Τούρκος πρόεδρος υποστήριξε ότι νέα διαδικασία συνομιλιών «μπορεί να γίνει μόνο μεταξύ δύο κρατών».

ια τα Βαρώσια, είπε ότι «η ζωή στην Αμμόχωστο θα ξεκινήσει και πάλι. Με σεβασμό στα ιδιοκτησιακά δικαιώματα θα προχωρήσουν οι διαδικασίες και στην Αμμόχωστο θα ανοίξουν οι πύλες για μια νέα εποχή που θα είναι προς όφελος όλων. Το ότι ξεκινάει αυτό το άνοιγμα σε μια περιοχή που αντιστοιχεί στο 3,5% της περιοχής της Αμμοχώστου, δείχνει πως οι τουρκοκυπριακές αρχές ασχολούνται με το θέμα με μεγάλη ευαισθησία». Ο Τούρκος πρόεδρος ανέφερε ότι «η περιοχή αυτή που ήταν εγκαταλελειμμένη για πολλά χρόνια, δεν θα είναι το σύμβολο της μη επίλυσης, αλλά του λαμπρού μέλλοντος και της ηρεμίας της νήσου Κύπρου».

Ο κ. Ερντογάν επιτέθηκε στην ελληνοκυπριακή πλευρά, λέγοντας ότι «ανακοίνωσε πως το φθινόπωρο θα ξεκινήσει και πάλι γεωτρήσεις. Αφήνω στη συνείδηση της διεθνούς κοινότητας για να κρίνει ποιος κάνει μονομερείς ενέργειες και ποιος αυξάνει την ένταση. Εμείς ως Τουρκία και ως “ΤΔΒΚ” θα κάνουμε οτιδήποτε χρειαστεί για να υπερασπιστούμε τα δικαιώματά μας. Σε όσους νομίζουν πως με μονομερείς ενέργειες θα μας αλλάξουν πορεία, είναι χρέος μας να τους  δείξουμε την πραγματικότητα με κάθε μέσο, πρωτίστως με διπλωματικά και οικονομικά μέσα».

«Τα μηνύματα που στέλνονται από το εξωτερικό και οι προσπάθειες που γίνονται στο εσωτερικό δεν έχουν καμία αξία περάν του ήχου του άδειου τενεκέ» συνέχισε και κατέληξε: «Όχι 47 χρόνια, κι ας περάσουν 147 ή και 247 χρόνια, οι Τουρκοκύπριοι δεν θα υποχωρήσουν απο την ανεξαρτησία τους και την ελευθερία τους».

ΥΠΕΞ: Οι παράνομες ενέργειες της Τουρκίας δεν πρέπει να μείνουν αναπάντητες

Άμεση ήταν η αντίδραση της Αθήνας στις ανακοινώσεις του Ρετζέπ  από τα Κατεχόμενα της Κύπρου.

«Η συνέχιση των παράνομων ενεργειών, καθώς και των νέων εξαγγελιών από τουρκικής πλευράς καταπατούν τις σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας, βρίσκονται σε πλήρη αντίθεση με τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, καθώς και τις εκκλήσεις της Διεθνούς Κοινότητας. Είναι καταδικαστέες και δεν πρέπει να μείνουν αναπάντητες», αναφέρεται σε ανακοίνωση του ΥΠΕΞ, με αφορμή και τη συμπλήρωση 47 ετών από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο.

«Η Τουρκία οφείλει να σταματήσει άμεσα την προκλητική και παραβατική της συμπεριφορά και να συμμορφωθεί με το Διεθνές Δίκαιο», υπογραμμίζεται ακόμη στην ανακοίνωση και προστίθεται:

«Η Ελλάδα σε απόλυτο συντονισμό με την εργάζεται για μια δίκαιη και του Κυπριακού, λύση που θα βασίζεται στις σχετικές Αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και του Ευρωπαϊκού Κεκτημένου. Μια Κύπρος ενωμένη στο πλαίσιο μιας δικοινοτικής διζωνικής Ομοσπονδίας. Οι συνεχείς προσπάθειες που καταβάλλει η Τουρκία, καθώς και η σημερινή ηγεσία της τουρκοκυπριακής κοινότητας, για την ανατροπή της προοπτικής αυτής μας βρίσκουν απολύτως αντίθετους και τις απορρίπτουμε στο σύνολό τους».

«Με τη συμπλήρωση σήμερα 47 ετών από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο, που οδήγησε στην παράνομη κατοχή άνω του ενός τρίτου της νήσου, αποτίουμε φόρο τιμής σε όσους αντιστάθηκαν στον εισβολέα και ιδιαίτερα στους πεσόντες. Σύσσωμος ο Ελληνισμός συνεχίζει να ζει με το δράμα των χιλιάδων αγνοουμένων, εκτοπισμένων και εγκλωβισμένων στην Κύπρο», σημειώνεται επίσης.

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση