Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » FEATURED » Κύμα αποδοκιμασίας κατά του σχεδίου των «12»
Κύμα αποδοκιμασίας κατά του σχεδίου των «12»

Κύμα αποδοκιμασίας κατά του σχεδίου των «12»

Ομαδικά πυρά και προειδοποιήσεις εξοβελισμού από εγχώριες και άλλες διεθνείς διοργανώσεις αντιμετωπίζουν οι «12» λίγες ώρες μετά την κοινή διακήρυξή τους για την ίδρυσης μίας κλειστής «σούπερ λίγκας».

Ηδη, η UEFA, αναμένεται να δείξει «κόκκινη κάρτα» σε , Μάντσεστερ Σίτι και Ρεάλ Μαδρίτης σύμφωνα με δηλώσεις του μέλους της, Τζέσπερ Μόλερ. «Οι ομάδες πρέπει να φύγουν και περιμένω ότι αυτό θα γίνει την Παρασκευή», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Δανός, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, κάτι το οποίο σημαίνει ότι ενδέχεται να αποκλειστούν από το Τσάμπιονς Λιγκ.

Οι τρεις κορυφαίοι ευρωπαϊκοί σύλλογοι βρίσκονται ακόμη στην «κούρσα» για το τρόπαιο της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης, έχοντας εξασφαλίσει το εισιτήριο τους για τα ημιτελικά μαζί με την Παρι Σεν Ζερμέν. Όσον αφορά τη λήξη του φετινού Τσάμπιονς Λιγκ, ο Μόλερ δήλωσε: «Μετά θα πρέπει να δούμε πως θα ολοκληρώσουμε το Τσάμπιονς Λιγκ αυτής της σεζόν».

Όπως αναφέρει ο Independent, o επικεφαλής της Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας της Δανίας δήλωσε ότι την Παρασκευή θα συγκληθεί μία έκτακτη εκτελεστική επιτροπή, η οποία θα αποφασίσει για την τύχη των τριών συλλόγων. Μία πιθανή εκδίωξη των ομάδων από την κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση της Ευρώπης θα έδινε αυτόματα το τρόπαιο στην Παρί, παρότι και η πρωταθλήτρια Γαλλίας φέρεται να σκέφτεται το ενδεχόμενο ένταξης της στη νέα κλειστή λίγκα.

Επιπλέον, το Λονδίνο  ανακοίνωσε ότι πιθανόν να επικαλεστεί το δίκαιο περί ανταγωνισμού προκειμένου να εμποδίσει τη σύσταση της Ευρωπαϊκής Σούπερ Λίγκας. Σημειώνεται ότι έξι βρετανικές ομάδες, οι λεγόμενες «big six» βρίσκονται μεταξύ των ιδρυτικών μελών.

Στις σκληρές προειδοποιήσεις ήρθε να προστεθεί και μία ηχηρή απόρριψη: Με δήλωσή του ο διευθύνων σύμβουλος της Μπάγερν Καρλ Χάιντς Ρουμενίγκε αναφέρει:

«Η Μπάγερν δεν έχει εμπλακεί στο σχέδιο δημιουργίας της Σούπερ Λιγκ. Είμαστε πεπεισμένοι ότι η σημερινή ποδοσφαιρική δομή παρέχει αξιόπιστα θεμέλια.

Η Μπάγερν καλωσορίζει τις μεταρρυθμίσεις του Champions League.

Δεν πιστεύω ότι η Σούπερ Λίγκα, θα λύσει τα οικονομικά προτα των ευρωπαϊκών ομάδων που προέκυψαν λόγω της πανδημίας.

Αντίθετα, όλα τα ευρωπαϊκά σωματεία θα πρέπει να συνεργαστούν για να εξασφαλίσουν ότι η δομή του κόστους, ειδικά οι μισθοί και οι φόροι των ποδοσφαιριστών, είναι σύμφωνα με τα , για να γίνει το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο πιο ορθολογικό».

kyma-apodokimasias-kata-toy-schedioy-ton-120

Πυρ ομαδόν

Πέρα από τις αρνητικές πολιτικές , εντυπωσιακό είναι ότι το νέο εγχείρημα για δημιουργία ευρωπαϊκής Super League, αποδοκιμάζεται και από διάσημους ποδοσφαιριστές και συλλόγους οπαδών.

Ο Σερ Αλέξ Φέργκιουσον ήταν ένας από τους πρώτους που εκδήλωσε την διαφωνία του:

«H συζήτηση για μία Super League απομακρύνει το ποδόσφαιρο από τα 70 χρόνια ευρωπαϊκής ιστορίας. Η Εβερτον κτίζει γήπεδο 50 εκατομμυρίων λιρών με τη φιλοδοξία να παίξει στο Champions League. Παντού οι οπαδοί αγαπούν τη διοργάνωση όπως είναι.

Στη εποχή μου, στην Γιουνάιτεντ, παίξαμε σε τέσσερις τελικούς Champions League και αυτές ήταν πάντα οι πιο εξαιρετικές βραδιές.

Δεν είμαι σίγουρος αν η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ εμπλέκεται σε αυτό καθώς δεν αποτελώ τμήμα της διαδικασίας λήψης αποφάσεων», δήλωσε στο Reuters ο Σερ Αλεξ.

O μέσος της Παρί Σεν Ζερμεν Αντερ Ερέρα ήταν επίσης ένας από τους πρώτους που μίλησαν ανοιχτά κατά του νέου σχεδίου: «Είναι ερωτευμένος με το λαϊκό ποδόσφαιρο, με το ποδόσφαιρο των οπαδών με το όνειρο να βλέπουμε την ομάδα της καρδιάς μας να παίζει ενάντια στους μεγαλύτερους. Εάν προχωρήσει αυτή η ευρωπαϊκή σούπερ λίγκα, αυτά τα όνειρα τελειώνουν».

Ο πρώην παίκτης της Αρσεναλ και την Εθνικής Γερμανίας, Μεσούτ Οζίλ καταδίκασε επίσης τις προωθούμενες αλλαγές: «Τα παιδιά μεγαλώνουν για να κερδίσουν το Μουντιάλ και το Τσάμπιονς Λιγκ, όχι κάποια σούπερ λίγκ. Η απόλαυση των μεγάλων ματς είναι ότι συμβαίνουν μόνο μία ή δύο φορές τον χρόνο, όχι κάθε εβδομάδα».

kyma-apodokimasias-kata-toy-schedioy-ton-122

Αντίθετοι και οι παλαίμαχοι

Την αντίθεση τους στο νέο ευρωπαϊκό ποδοσφαιρικό εγχείρημα εξέφρασαν και αρκετοί σπουδαίοι παλαίμαχοι Βρετανοί ποδοσφαιριστές, εμβληματικές προσωπικότητες τόσο των βρετανικών όσο και των ευρωπαϊκών γηπέδων.

«Έχω την αίσθηση ότι αυτό το σχέδιο για σούπερ λιγκ θα πεθάνει μέσα στη εξωφρενικότητα και την απληστία του», ανέφερε ενδεικτικά ο θρυλικός Βρετανός σέντερ φορ Γκάρυ Λίνεκερ.

Καταιγιστικός ήταν από την πλευρά του και ο σπουδαίος πρώην αμυντικός και αρχηγός της Μάντσεστερ Γκάρυ Νέβιλ: «Είμαι αηδιασμένος πιο πολύ με την Manchester United και τη Liverpool. Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ που “γεννήθηκε” από εργάτες πριν από 100 χρόνια και η που έχει στο μότο της το «Υοu'll Never Walk Alone φεύγουν για μια Λίγκα δίχως ανταγωνισμό όπου δεν υπάρχει υποβιβασμός, Είναι ντροπή, πρέπει να το πολεμήσουμε αυτό που πάει να γίνει. Είναι ξεκάθαρη απληστία. Είναι απόλυτη αηδία. Πρόκειται για καθαρή απληστία. Οι ιδιοκτήτες της Γιουνάιτεντ, της και της Σίτι δεν έχουν καμία σχέση με το ποδόσφαιρο σε αυτή τη χώρα.Πρόκειται για το απόλυτο αστείο».

O πρώην αρχηγός της Man. United, Ρόυ Κιν επίσης σημείωσε: «Νομίζω ότι όλα γίνονται για τα λεφτά, από απληστία. Μιλάμε για μεγάλα κλαμπ. Η Μπάγερν Μονάχου είναι ένα από τα μεγαλύτερα κλαμπ στον κόσμο. Τουλάχιστον δεν προχώρησαν, το οποίο είναι μία καλή αρχή».

Και ο Άλαν Σήρερ ένας από τους μεγαλύτερους Βρετανούς στράικερ όλων των εποχών δήλωσε: «Αυτά τα 12 κλαμπς έριξαν μία χειροβομβίδα στο άθλημα με αυτή την ανακοίνωση και η Premier League θα έπρεπε και αυτή να απαντήσει με μία χειροβομβίδα από την πλευρά της και να πει, ok θα αποκλειστείτε από την επόμενη σεζόν της Premier League».

Tέλος, αντίθετος σε σχετικώς ανύποπτο χρόνο (το 2019) και ο προπονητής της Λίβερπουλ Γιούργκεν Κλοπ είχε δηλώσεις (στο γερμανικό Kicker) ότι ήταν κατά της δημιουργίας ενός τετοιου κλαμπ: «Ελπίζω ότι αυτή η super league δεν θα δημιουργηθεί ποτέ».

Σήμερα επανέλαβε τις θέσεις του μιλώντας στο BBC: «Έχω την ίδια άποψη για τη European Super League, δεν έχει αλλάξει κάτι. O κόσμος δεν είναι χαρούμενος και μπορώ να το καταλάβω. Το άκουσα για πρώτη φορά χθες, καθώς προετοίμαζα την ομάδα για ένα δύσκολο ματς. Έχουμε κάποιες πληροφορίες, δεν γνωρίζουμε όμως τα πάντα. Δεν μπορώ να πω περισσότερα γιατί δεν εμπλέκομαι.

Ούτε εγώ, ούτε οι παίκτες το ξέραμε. Είμαι 53 ετών και ο στόχος μου ήταν πάντα να είμαι στο Champions League. Ο στόχος μου ήταν πάντα να έχω μια ομάδα εκεί. Δεν έχω θέματα με το Champions League. Μου αρέσει ότι η Γουέστ Χαμ μπορεί να παίξει στο Champions League. Δεν μου αρέσει τώρα γιατί θέλουμε και εμείς αυτή τη θέση, αλλά μου αρέσει να υπάρχει η πιθανότητα να το κάνει.

Η Λίβερπουλ είναι πάνω από κάποιες αποφάσεις. Το πιο σημαντικό κομμάτι του ποδοσφαίρου είναι οι οπαδοί και η ομάδα. Πρέπει να βεβαιωθούμε ότι δεν θα υπάρχει κάτι ανάμεσα σε αυτό. Έμαθα ότι ίπτανται μπάνερ κατά της European Super League, αλλά οι παίκτες δεν έχουν καμία σχέση με αυτό. Πρέπει να δείξουμε ότι κανείς δεν πρέπει να περπατήσει μόνος του αυτές τις στιγμές».

kyma-apodokimasias-kata-toy-schedioy-ton-124

Αρνητικοί οι φίλαθλοι

Στο μεταξύ και οργανωμένοι φίλαθλοι στην Αγγλία αντέδρασαν έντονα στην πρόθεση δημιουργίας της ευρωπαϊκής κλειστής λίγκας.

«Οι ανακοινώσεις αυτές είναι απαράδεκτες και σοκάρουν τους φιλάθλους της Γιουνάιτεντ, όπως και των άλλων ομάδων. Μια κλειστή λίγκα επίλεκτων και πλούσιων κλαμπ είναι κόντρα σε όσα το ποδόσφαιρο και η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ πρεσβεύουν. Η αυτών των προτάσεων χωρίς να ζητηθεί η άποψη των φιλάθλων και εν μέσω πανδημίας, όταν ο κόσμος θα έπρεπε να είναι ενωμένος και όχι να φέρεται εγωιστικά, επιβαρύνει κι άλλο τη θέση. Η απόσχιση από την UEFA θα αποτελεί προδοσία απέναντι σε όσα αντιπροσωπεύει ο σύλλογός μας. Καλούμε όλους όσοι συμμετέχουν σε αυτή την κίνηση να την αποσύρουν», αναφέρουν οι οργανωμένοι οπαδοί της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.

Ανάλογες είναι και οι  στους φίλους της Αρσεναλ, κάνοντας λόγο για «θάνατο της ομάδας ως αθλητικό θεσμό». Η αντίστοιχη οργάνωση φιλάθλων της Τότεναμ χαρακτήρισε την απόφαση της ομάδας «καθοδηγούμενη από φιλαργυρία και ιδιοτέλεια που αντίκεινται στις αξίες που πρεσβεύει ο σύλλογος», ενώ οι φίλοι της , με τη σειρά τους, αναφέρουν πως «βιώνουμε την υπέρτατη προδοσία. Είναι μια απόφαση προς όφελος της τσέπης των πλουσίων, που δεν λαμβάνει υπόψη τους πιστούς φιλάθλους, αλλά και το παρελθόν και το του ποδοσφαίρου μας. Είναι κάτι ασυγχώρητο, αρκετά πια!».

kyma-apodokimasias-kata-toy-schedioy-ton-126

Οι παίκτες της Λιντς εμφανίστηκαν με μπλουζάκια

Οι πρώτες μεγάλες αντιδράσεις (και) εντός γηπέδου για την αποσχιστική κίνηση 12 εκ των κορυφαίων ομάδων της Ευρώπης και την προοπτική δημιουργίας της European Super League, δεν άργησαν να φανούν…

Στην προθέρμανση του εν εξελίξει αγώνα με τη Λίβερπουλ (μία απ' τις ιδρυτικές ομάδες της European Super League) στο «Έλαντ Ρόουντ», οι παίκτες της Λιντς εμφανίστηκαν φορώντας μπλουζάκια που είχαν πάνω τους τυπωμένο το σλόγκαν «κερδίστε το» κάτω από ένα σήμα του Champions League.

 

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση