Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » FEATURED » Κρίσιμη συνεδρίαση του Eurogroup για την εκταμίευση των 2,8 δισ. ευρώ
Κρίσιμη συνεδρίαση του Eurogroup για την εκταμίευση των 2,8 δισ. ευρώ

Κρίσιμη συνεδρίαση του Eurogroup για την εκταμίευση των 2,8 δισ. ευρώ

Στο Λουξεμβούργο θα συνεδριάσουν διαδοχικά, σήμερα το πρωί, το Euro Working Group, για να κρίνει αν έχουν επαρκώς ολοκληρωθεί τα προαπαιτούμενα, το διοικητικό συμβούλιο του ESM για να αποφασίσει την των χρημάτων ύψους 2,8 δισ και το Εurogroup το μεσημέρι.

To ζήτημα της εκταμίευσης αλλά και το ποσό τις εκταμίευσης θα αποφασιστoύν σε μερικές ώρες πριν καθίσουν οι υπουργοί οικονομικών στο τραπέζι του Eurogroup. Το βασικό ερώτημα που θα προκύψει είναι το θέμα των ληξιπρόθεσμων οφειλών, καθώς λείπουν ακόμα κρίσιμα στοιχεία από την ελληνική κυβέρνηση. Δεν είναι απίθανο να εγκριθεί η ενός μέρους της δόσης και όχι ολόκληρη, καθώς η ελληνική πλευρά δεν έχει στείλει τα απαραίτητα στοιχεία, σύμφωνα με πηγές της ευρωζώνης.

Συγκεκριμένα, από την δόση των 2,8 δισ. τα 1,1 είναι για αποπληρωμή του χρέους και τα υπόλοιπα 1,7 για αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου προς ιδιώτες. Σύμφωνα όμως με την απόφαση του Eurogroup του περασμένου Μαίου για να γίνει η επόμενη όσον αφορά τις ληξιπρόθεσμες οφειλές, θα πρέπει η πρώτη δόση (αυτή που εκταμιεύθηκε τον περασμένο Ιούνιο ύψους 1,8 δισ) να έχει απορροφηθεί. Για το κατά πόσο έχει απορροφηθεί ή όχι δεν υπάρχουν τα απαραίτητα στοιχεία και έτσι οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι δεν θα μπορούν να αποφασίσουν κατά πόσο μπορούν να προχωρήσουν στην δεύτερη του ποσού αυτού. Έτσι δεν θα αποτελέσει έκπληξη αν η σημερινή απόφαση αφορά την εκταμίευση των 1,1 δισ. για την αποπληρωμή του χρέους και όχι των υπόλοιπων 1,7 δισ. για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του κράτους προς τους ιδιώτες που είναι και τόσο αναγκαία στην αγορά.

Οσον αφορά τα 15 προαπαιτούμενα που αναμενόταν να κάνει η ελληνική πλευρά αυτά, σύμφωνα με ευρωπαίο αξιωματούχο, είναι στο σύνολο τους ολοκληρωμένα αλλά όχι μέχρι την τελευταία λεπτομέρεια. Υπάρχουν κενά στους διορισμούς των διοικήσεων των τραπεζών, ενώ δεν έχουν μεταφερθεί και το σύνολο των μετοχών που αναμενόταν από τον ΟΤΕ στο ΤΑΙΠΕΔ. Όμως αυτές οι παραλήψεις δεν αναμένεται να επηρεάσουν την εκταμίευση του ποσού 1,1 δισ. που ήταν συνδεδεμένο με την ολοκλήρωση των 15 προαπαιτούμενων.

Επίσης τo Εurogroup αναμένεται να αποφασίσει την επιστροφή της Τρόικας στην Αθήνα για την έναρξη της 2ης αξιολόγησης στις 18 Οκτωβρίου.

 

πηγή:kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Διημερίδα για το τουριστικό προϊόν στη Σκιάθο από το Επιμελητήριο Μαγνησίας #Σκιάθος… - https://t.co/h3NuKiRktJ -

  • Συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Μαγνησίας στον Βόλο #ΣΥΡΙΖΑΠΣΜαγνησίας - https://t.co/RjLD4n3XCN -

  • Η Νίκη Βόλου σε λαϊκό αγώνα δρόμου #ΓΣΝΙΚΗΒΟΛΟΥ - https://t.co/6KvtNctsLa -

"Αλιεύοντας" την είδηση