Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » ΠΟΛΙΤΙΚΗ » Κρίσιμες συναντήσεις Τσίπρα στον απόηχο αντιδράσεων
Κρίσιμες συναντήσεις Τσίπρα στον απόηχο αντιδράσεων

Κρίσιμες συναντήσεις Τσίπρα στον απόηχο αντιδράσεων

Κρίσιμες συναντήσεις που θα καθορίσουν ενδεχομένως την αποδοχή ή μη της συμφωνίας στην οποία θα καταλήξει η ελληνική κυβέρνηση με τους εταίρους έχει ο πρωθυπουργός στον απόηχο των αντιδράσεων που έχουν ήδη εκδηλωθεί στους κόλπους του ΣΥΡΙΖΑ.

Στο πλαίσιο αυτό ο Αλέξης Τσίπρας συναντάται στο Μέγαρο Μαξίμου με τον υπουργό Εσωτερικών Νίκο Βούτση, τον γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ Τάσο Κορωνάκη και τον γραμματέα της κοινοβουλευτικής ομάδας Χρήστο Μαντά. Στόχος είναι να καθοριστεί η στρατηγική των επόμενων ημερών ενόψει της επίτευξης συμφωνίας με τους δανειστές που θα έρθει στη Βουλή, να κατευναστούν οι αντιδράσεις που έχουν ήδη εκδηλωθεί στο εσωτερικό του κόμματος και να αποφασιστεί εάν και πότε θα συζητηθεί η συμφωνία στα κομματικά όργανα. Νωρίτερα, ο Αλέξης Τσίπρας συναντήθηκε με τον πρόεδρο των Ανεξαρτήτων Ελλήνων Πάνο Καμμένο, ο οποίος τον ενημέρωσε για τη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος.

O πρόεδρος του μικρότερου κυβερνητικού εταίρου κ. Πάνος Καμμένος αναδεικνύει πλέον ως μείζονα προϋπόθεση για την αποδοχή της συμφωνίας εκ μέρους των Ανεξάρτητων Ελλήνων, το ζήτημα του χρέους και της ύπαρξης ρητής δέσμευσης για τη διευθέτησή του. Η κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος συνεδρίασε σήμερα, εν μέσω κλίματος έντονου προβληματισμού στον απόηχο της «βαριάς» συμφωνίας που διαμορφώνεται στις διαβουλεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης με τους .

Παρά το γεγονός ότι ο κ. Καμμένος είχε διαμηνύσει ότι ενδεχόμενη κατάργηση της έκπτωσης του ΦΠΑ στα θα οδηγούσε σε διατάραξη της στήριξης των ΑΝΕΛ προς την κυβέρνηση, μετά τη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος ναι μεν σημείωσε ότι «οι κοκκινες γραμμές» παραμένουν, ωστόσο προέκρινε το χρέος ως προϋπόθεση συμφωνίας. Το κλίμα στην Κοινοβουλευτική ομάδα των ΑΝΕΛ είναι βαρύ, ωστόσο προσώρας δεν τίθεται θέμα αποστασιοποίησης του κόμματος ​από την κυβερνητική γραμμή.

Στο μεταξύ φωτιές έχει ανάψει στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ η πρόταση που κατέθεσε η κυβέρνηση στους θεσμούς, η οποία περιλαμβάνει πολλά και σκληρά μέτρα. Η δημοσιοποίηση σημείων της πρότασης πυροδότησε σφοδρές αντιδράσεις και προειδοποιήσεις από βουλευτές ότι δεν πρόκειται να την ψηφίσουν. Η εξέλιξη προκαλεί έντονο προβληματισμό στην κυβερνητική ηγεσία, καθώς μέσα στις επόμενες ημέρες, εφόσον οι διαπραγματεύσεις στο Eurogroup που αναμένεται να συγκληθεί αύριο, ολοκληρωθούν επιτυχώς, η συμφωνία θα πρέπει να περάσει την ελληνική Βουλή πριν τεθεί προς έγκριση στα κοινοβούλια ευρωπαϊκών χωρών.

Ο αντιπρόεδρος της Βουλής Αλέξης , μιλώντας στο MEGA, εκτίμησε πως με βάση την ελληνική πρόταση η συμφωνία είναι πολύ δύσκολο να υπερψηφιστεί από τη Βουλή. Τόνισε πως δεν είναι δυνατό η αριστερά ως κυβέρνηση να καταθέσει τέτοιου είδους μέτρα και σημείωσε πως το συνιστά τουλάχιστον αποτυχία της διαπραγμάτευσης. «Πέρα από την ατομική στάση των βουλευτών προέχει η κυβέρνηση να μην φέρει ένα πρόγραμμα το οποίο θα συνθλίβει περαιτέρω κοινωνικές τάξεις, που θα λιώσουν εάν υποστούν και άλλα μέτρα», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε πως ο πρωθυπουργός θα πρέπει να εξηγήσει στον λαό γιατί φτάσαμε εδώ και ποιες είναι οι επιλογές καθώς και ότι «η Βουλή πρώτα μπορεί να στείλει μήνυμα αξιοπρέπειας στους δανειστές και μετά εκλογές».

Από την πλευρά του ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Λαπαβίτσας δηλώνει στη γερμανική εφημερίδα πως αν οι μεταρ αποτελούνται κυρίως από μέτρα λιτότητας που επηρεάζουν αρνητικά τις καθημερινές ζωές των πολιτών τότε θα υπάρχουν σημαντικά πολιτικά προβλήματα. «Πώς θα επιστρέψουν στις εκλογικές τους περιφέρειες για να εξηγήσουν τη συμφωνία στους ψηφοφόρους;» αναρωτιέται ο βουλευτης Ημαθίας. Ερωτηθείς για το ποιες πρέπει να είναι οι κόκκινες γραμμές ο κ. Λαπαβίτσας απαντά ότι «το μόνο που μπορώ να πω είναι ότι δεν πρέπει να υπάρξουν μέτρα λιτότητας».

Οι αντιδράσεις που εκδηλώνονται στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ καθιστούν ακόμα πιο επιτακτική την ανάγκη να επιτύχει η Αθήνα κάποιας μορφής δέσμευση από την πλευρά των εταίρων για το θέμα του χρέους και να διασφαλίσει ένα ισχυρό αναπτυξιακό πρόγραμμα. Οι συνεργάτες του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, θεωρούν ότι εάν εξασφαλιστούν αυτοί οι δύο όροι θα είναι πιο εύκολο να περάσει στην Κοινοβουλευτική Ομάδα η συμφωνία.

«Χωρίς διαγραφή του χρέους, είναι αβίωτη και η και η και όλοι μας», δήλωσε στο Βήμα ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γ. Μιχελογιαννάκης, συμπληρώνοντας πως «η φτώχεια παλεύεται, η εθνική αξιοπρέπεια όχι».

Ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης, μιλώντας στον σταθμό «στο Κόκκινο» άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο ς στον λαό σε περίπτωση εμπλοκής. «Η κυβέρνηση για να προχωρήσει χρειάζεται μια ομόψυχη Κοινοβουλευτική Ομάδα. Αν αυτή δεν υπάρξει, τότε θα έχουμε εμπλοκή, η οποία θα πρέπει να λυθεί με στο λαό».

 

 

πηγή:kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση