Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » FEATURED » Κρίση στις σχέσεις Εκκλησίας της Ελλάδος και Φαναρίου
Κρίση στις σχέσεις Εκκλησίας της Ελλάδος και Φαναρίου

Κρίση στις σχέσεις Εκκλησίας της Ελλάδος και Φαναρίου

Η Αρχιεπισκοπή Αθηνών ματαίωσε χθες αιφνιδιαστικά τη συνάντηση που είχε προγραμματισθεί για σήμερα ανάμεσα στον Αρχιεπίσκοπο κ. Ιερώνυμο και στον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο. Η κρίνεται ότι αποτυπώνει το ψυχρό κλίμα ανάμεσα στις δύο πλευρές.

Ειδικότερα, ο κ. Βαρθολομαίος, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στην με τελευταίο σταθμό την Αθήνα μετά τη Θεσσαλονίκη και την Κρήτη, επρόκειτο να συναντηθεί με τον κ. Ιερώνυμο σήμερα. Τελικά, χθες το βράδυ έγινε γνωστό ότι η συνάντηση ματαιώθηκε από την πλευρά της Αρχιεπισκοπής, και ο λόγος είναι ότι ο κ. είχε φόρτο ς για τη συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, που αρχίζει στις 9 το πρωί. Συγκεκριμένα, επισήμως ο λόγος είναι ότι σήμερα η Ιεραρχία έχει προγραμματισθεί να εκλέξει τον νέο μητροπολίτη .

Ωστόσο, η συνάντηση ήταν προγραμματισμένη για τις 8 π.μ., γεγονός που ενισχύει όσους θεωρούν ότι η επιλογή της Αρχιεπισκοπής αποτυπώνει το κακό κλίμα μεταξύ των δυο πλευρών. Τελευταίο επεισόδιο η διαμάχη για το κτήμα Προμπονά. Το θέμα, ως αφορμή και μόνον, αποτυπώνει μία κόντρα της Εκκλησίας της Ελλάδος με το Οικουμενικό Πατριαρχείο. Ο ιερός ναός κτίστηκε εντός του κτήματος ύστερα από επιθυμία του Ναξιώτη γιατρού Δ. Προμπονά, όπως αναφερόταν στη διαθήκη του. Το Πατριαρχείο με συμβολαιογραφική πράξη δωρεάς πήρε στην ιδιοκτησία του τον ναό. Ωστόσο, στα τέλη Οκτωβρίου 2017 η Αρχιεπισκοπή κατέθεσε ενώπιον του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών κατά του κ. Βαρθολομαίου αλλά και κατά της επιτροπής του κληροδοτήματος Προμπονά.

Την ίδια στιγμή, σε χαμηλούς τόνους, που φέρεται να αποτυπώνουν και την εκτίμηση των μελών της Ιεραρχίας για τις προθέσεις της ς να προχωρήσει στον διαχωρισμό Κράτους – Εκκλησίας, χθες η Ιεραρχία όρισε τη δική της θέση, η οποία συμπυκνώνεται στο ότι δεν χρειάζονται αλλαγές σε ένα καθεστώς που λειτουργεί χωρίς προβλήματα επί δεκαετίες.

Συγκεκριμένα, στην Ιερά Σύνοδο της Ιεραρχίας ο εισηγητής Κηφισίας, Αμαρουσίου και Ωρωπού  Κύριλλος στον επίλογο του λόγου του, σε 89 λέξεις έδωσε το πλαίσιο: «Εκτός από ακραίες και μεμονωμένες φωνές που ζητούν διαχωρισμό Εκκλησίας – Πολιτείας, οι περισσότερες προτάσεις συντείνουν είτε στον επαναπροσδιορισμό των σχέσεων είτε στον εξορθολογισμό τους ή και στον καθορισμό του συστήματος διάκρισης αρμοδιοτήτων… Επομένως, το καθεστώς των διακριτών ρόλων Εκκλησίας – Πολιτείας με το νέο Σύνταγμα της Μεταπολιτεύσεως του 1975 είναι σαφέστατα οριοθετημένο για τα της ελληνικής κοινωνίας. Η ιστορική εμπειρία των 43 ετών εφαρμογής του κατά τη νεότερη αυτή περίοδο αποδεικνύει ότι η νομική αυτή κατάσταση δεν έβλαψε ούτε την ελληνική κοινωνία ούτε τα δικαιώματα των άλλων θρησκευτικών κοινοτήτων».

Πηγή: kathimerini.gr
"Αλιεύοντας" την είδηση