Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » FEATURED » Κραυγή αγωνίας για το παρόν και το μέλλον του αγροτικού κόσμου
Κραυγή αγωνίας για το  παρόν και το μέλλον του αγροτικού κόσμου

Κραυγή αγωνίας για το παρόν και το μέλλον του αγροτικού κόσμου

Τα φετινά της υγιούς γαλακτοβιομηχανίας ΕΒΟΛ βοήθημα στους αγροκτηνοτρόφους

Κραυγή αγωνίας για το  και το μέλλον του αγροτικού κόσμου εξέφρασε σε σημερινή συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Βόλου και της Γαλακτοβιομηχανίας ΕΒΟΛ Νικήτας Πρίντζος , που κατηγόρησε τους κυβερνώντες για αδιαφορία, απέναντι σε έναν κλάδο ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας.

Ο κ. Πρίντζος , πραγματικός καταπέλτης σήμερα, τόνισε ότι ο αγροτικός κόσμος της ς αντιμετωπίζει πολλά και μεγάλα προβλήματα και πρόσθεσε: « Η φετινή χρονιά είναι καταστροφική. Οι επιπτώσεις θα καθορίσουν το μέλλον του αγροτικού κόσμου. Σαράντα  χωριά του θεσσαλικού χώρου περιόδευσα για να διαπιστώσω τι συμβαίνει. Η κατάσταση είναι τραγική. Δεν ξέρω αν είναι αναστρέψιμη. Έχουν απομειωθεί τα πάντα. Πιστεύει κανείς πραγματικά ότι με 70 λεπτά στο πρόβειο γάλα και 40 λ. στο αγελαδινό μπορεί να επιβιώσει η κτηνοτροφία; Με 13 λ. το κιλό το κριθάρι και 16 λ. το σιτάρι μπορεί να ζήσει αγρότης; Να βγουν να μας το πουν. Η έλλειψη του συνεταιριστικού κινήματος σε τέτοιες περιπτώσεις φαίνεται. Αν συνεταιριστικές οργανώσεις ήταν ζωντανές θα ήταν αλλιώς. Έχουμε ευθύνη κι εμείς. Αν κάποιοι έκλεψαν να μπουν αύριο το πρωί. Αλλά να μην ταλαιπωρούνται οι Συνεταιρισμοί 10 χρόνια από την Πολιτεία και ένας εθνικός πλούτος από υποδομές να καταρρέει. Την  κατάσταση που βίωσα  δεν την έχω ξαναζήσει. Δεν βρίσκεις άνθρωπο στα χωριά. Η απόγνωση είναι μεγάλη. Αν τους κόψεις συντάξεις για ένα μήνα οι μισοί θα πεθάνουν. Μπορεί κάποιος να διανοηθεί ότι  με 100 στρέμματα σιτάρι, καλαμπόκι ή κριθάρι, κάποιος μπορεί να ζήσει; Πού είναι η αναδιάρθρωση καλλιεργειών; Ήμουν νιός και γέρασα. Υπάρχει υποδομή, νερό; Τεράστιο το κόστος να το ποτίσεις.

Πώς να είμαστε ανταγωνιστικοί; Οι υπουργοί, εκπρόσωποι κομμάτων να έλθουν να τα δούν και όχι να πηγαίνουν στα πάνελ και στις αίθουσες των ξενοδοχείων. Να πάνε και να καθίσουν να κουβεντιάσουν. Υπάρχει προοπτική; Ο αγροτικός κόσμος είναι γερασμένος ( 50% άνω των 60 ετών και μόνο 15% μέχρι 40 ετών. Από πού ελπίζουμε; Τι περιμένουμε;»

Συνεχίζοντας το κρεσέντο του ο κ. Πρίντζος είπε πως αν ο αγρότης δεν παράγει τότε καταστρέφεται ο παραγωγικός ιστός της χώρας. «Μιλάνε  για τον τουρισμό, ωραία. Ο νομός Μαγνησίας τον Ιούνιο δεν είχε τα αποτελέσματα που περίμενε στον τομέα αυτό και κανένας δεν νοιάζεται. Αναπαύονται στις δάφνες τους. Πώς είναι δυνατόν να λέμε ότι με 50 και 60 στρέμματα μπορεί να ζήσει ο κάθε αγρότης και από τα 35 εκ. στρέμματα της χώρας  να καλλιεργούνται μόνο τα 17 εκ. στρέμματα και τα υπόλοιπα  τα έχει το υπουργείο εσωτερικών, αγροτικής ανάπτυξης, δικαιοσύνης, εθνικής αμύνης κ.λπ. και παραμένουν αναξιοποίητα ανέφερε.

Για την αναξιοποίητη παρακάρλια έκταση της την Κάρλα είπε ότι εδώ και τέσσερα πρότεινε  14.000 στρέμματα να τα δώσουν στον Συνεταιρισμό  να τα καλλιεργήσει  και να δώσει όλη την παραγωγή στην περιφέρεια να την μοιράσει στους κτηνοτρόφους των παρακάρλιων χωριών, αλλά φωνή βοώντος…

Επίσης αναφέρθηκε στη φέτα λέγοντας ότι φωνάζαμε για τη  ΣΕΤΑ και μας λοιδορούσαν. Τώρα οι τιμές φέτας επηρεάζονται, 4 ευρώ παραδίδεται η φέτα η ελληνική στο Λονδίνο και στη Γερμανία. «Πιστεύει κανείς πραγματικά ότι αυτή είναι φυσιο εξέλιξη. Όταν θες 4 κιλά γάλα για να κάνεις ένα κιλό τυρί. Που είναι οι έλεγχοι; Τρως φέτα ή λευκό τυρί. Και τα αγελαδινά τυριά είναι στον πάτο.

Επτά κιλά αγελαδινό γάλα απαιτούνται για ένα κιλό τυρί. Πουλήσαμε μια ποσότητα από αυτή που φτιάξαμε παρακαλώντας να το πάρουν σούπερ μάρκετ με 2,5 ευρώ όταν η πρώτη ύλη στοιχίζει 3,20. Πληρώνουμε το πρόβειο γάλα 93 λεπτά. Αλλά η κατάσταση δεν σώζεται. Άλλοι δίνουν 73-75 λεπτά και μόνο 38 λεπτά για το αγελαδινό. Πού πάμε; Ποιοι νέοι θα μείνουν στα χωριά;. Κάποιοι ξεκίνησαν να κάνουν κάτι, αλλά η Πολιτεία δεν βοηθάει. Πως να μείνουν;» διερωτήθηκε.

Υγιής η ΕΒΟΛ

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στα του Συνεταιρισμού και της ΕΒΟΛ λέγοντας πως είναι θετικά τα αποτελέσματα, δεδομένης της  αύξησης του όγκου πωλήσεων, του τζίρου και των κερδών. Ωστόσο διευκρίνισε ότι τα φετινά κέρδη   θα δοθούν ως βοήθεια στους κτηνοτρόφους και τους αγρότες.

 Για το  καινούργιο γάλα διάρκειας 18 ημερών που εδώ και ένα μήνα κυκλοφορεί στην αγορά είπε πως είναι ένα πολύ καλό προϊόν και πιστεύουμε σε αυτό και θα δώσει ώθηση στην οργάνωση, ενώ σημείωσε πως  οι ενδείξεις είναι καλές στην πόλη αλλά και σε επίπεδο του λεκανοπεδίου Αττικής, ενώ άρχισε να κυκλοφορεί και στα νησιά.

Επίσης αναφέρθηκε το νέο φωτοβολταϊκό πάρκο που κατασκευάζεται στο Στεφανοβίκειο, δυναμικότητας  500 KW και σε 15 μέρες θα παραληφθεί . «Έχουμε και ένα στην οροφή με 100 KW και τα 600 κιλοβάτ θα δώσουν ένα πάγιο εισόδημα (συμψηφίζεται με την καταναλούμενη ενέργεια στο εργοστάσιο και όλες τις εγκαταστάσεις» είπε  κι εξήγησε πως το φωτοβολταϊκό πάρκο θα το παραλάβουν 20-25 Ιουνίου, ενώ ολοκληρώθηκε οριστικά η τελική πιστοποίηση του επενδυτικού προγράμματος 6,5 εκ. ευρώ στο πρόγραμμα Αλ. Μπαλτατζής.

Για τη  γενική συνέλευση μελών του Συνεταιρισμού ο   είπε πως ενέκρινε όλα τα θέματα και τα οικονομικά και πως με ομόφωνη απόφαση δόθηκε μέρισμα  ύψους 1.000 ευρώ σε κάθε συνεταιριστή, για πρώτη φορά από 1926 που ιδρύθηκε η οργάνωση.

«Αυτή τη στιγμή γίνεται συγκομιδή δημητριακών και πληρώνουμε στο σιτάρι 16 λεπτά προκαταβολή στον παραγωγό και όταν το πουλήσουμε γίνεται η εκκαθάριση. Μακάρι να πετύχουμε καλές τιμές. Επίσης πληρώνουμε  19 λεπτά, αν θέλει κάποιος να το πουλήσει σήμερα και θέλει άμεση εκκαθάριση. Επίσης πληρώνουμε 93 λεπτά το πρόβειο γάλα ενώ άλλοι πληρώνουν 75. Δεν κερδίζουμε από αυτό ανέφερε .

Ερωτηθείς για την απόφαση πρωτοδικών να θέσει στο  αρχείο καταγγελίες περιφερειακού τηλεκαναλιού εναντίον της ΕΒΟΛ ο πρόεδρος εξήγησε: «Δεν είμαστε ρεβανσιστές. Αλλά έχω εμπιστοσύνη στη δικαιοσύνη. Υπήρξαν καταγγελίες εις βάρος μας και υπήρξαν αποφάσεις αυτών των καταγγελιών που κρίθηκαν ότι δεν στηρίζονται πουθενά, και πήγαν αρχείο.  Εμείς είχαμε κάνει προσφυγές με μήνυση και αγωγή, ύψους 1εκ. ευρώ και  περιμένουμε την εκδίκαση της υπόθεσης.

Τέλος ο κ. Πρίντζος ρωτήθηκε  για  το θέμα που ανακινήθηκε με καταλόγους συνεταιριστικών  οργανώσεων και για κάποιους πίνακες οφειλών αγροτικών συνεταιριστικών οργανώσεων (αφορούν και τη Μαγνησία) με ανακτήσεις ποσών που θεωρείται ότι χρωστούν στο ελληνικό κι αναφέρθηκε στο ιστορικό που ξεκίνησε το 1987 με το Τσέρνομπιλ. Τότε τα αγροτικά προϊόντα ήταν δύσκολο να απορροφηθούν από αγορά. Η Πολιτεία τότε ζήτησε από τους συνεταιρισμούς να τα απορροφήσουν και θα τους βοηθούσε να καλύψουν  τη ζημιά, όπως και έγινε, αλλά κανένας από την Πολιτεία δεν έλαβε και δεν πήγαν την υπόθεση στο ευρωπαϊκό δικαστήριο για να δοθεί έγκριση να υπάρξει αυτή η διευκόλυνση στη μείωση των επιτοκίων (τότε ήταν 25-30%).

«Προσέφυγαν κάποιοι για αθέμιτο ανταγωνισμό, δεν το υποστήριξε η και καταδικαστήκαμε. Και ήλθε η και ζητά τα χρήματα πίσω, όχι για να τα πάρει, αλλά να τα ανακτήσει η παλιά ΑΤΕ…Ξεκίνησε πέρυσι ότι χρωστάμε 400 εκ. ευρώ, μετά 200, μετά 150 τα εκ. και τελευταίο δημοσίευμα κάνει λόγο για 75 συνεταιριστικές  οργανώσεις  και 85 εκ. ευρώ και αυτό είναι ομιχλώδες ακόμη. Θέλει ψάξιμο η υπόθεση. Σε κάποιους που εξαφανίστηκαν από πίνακα, τα στοιχεία που έχω δείχνουν ότι χρωστούν περισσότερα …Τα στοιχεία αυτά τα έχει το υπουργείο που τα έδωσε.

Αυτά είναι παράλογα πράγματα. Δεν πρόκειται να πάρουν δεκάρα. Θα προσφύγουμε όπου χρειάζεται» τόνισε καταλήγοντας ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Βόλου και της ΕΒΟΛ.

 

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση