Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » FEATURED » «Κρατικό Lower» προωθεί το υπουργείο Παιδείας
«Κρατικό Lower» προωθεί το υπουργείο Παιδείας

«Κρατικό Lower» προωθεί το υπουργείο Παιδείας

«Πυρετός» μέσα στο καλοκαίρι για το υπουργείο Παιδείας αλλά και για τα πανεπιστήμια και τα , παρά τις θερινές διακοπές. Και αυτό διότι, το υπουργείο προετοιμάζει την εισαγωγή τεσσάρων νομοσχεδίων που αφορούν και τις τρεις βαθμίδες εκπαίδευσης.

Ειδικότερα:

• Θα υπάρξει ρύθμιση για τα μεταπτυχιακά προγράμματα. Συγκεκριμένα, καθιερώνονται μεταπτυχιακά δύο κατηγοριών: τα ερευνητικά, τα οποία θα μπορούν να οδηγήσουν σε διδακτορικό και θα είναι δωρεάν, και τα «επαγγελματικής εξειδίκευσης» στα οποία θα υπάρχουν δίδακτρα, αλλά με πλαφόν τις 5.000 ευρώ. Το υπουργείο, και δη η αρμόδια Σία Αναγνωστοπούλου, θεωρεί ότι ο κλάδος των μεταπτυχιακών έχει ιδιαίτερες στρεβλώσεις, τόσο με την κατάχρηση στη νέων όσο και με το ύψος των διδάκτρων. Ενδεικτικά, συνολικά 735 μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών λειτουργούν στην ελληνική τριτοβάθμια εκπαίδευση, εκ των οποίων 627 σε πανεπιστήμια και 108 ΤΕΙ. Το σύνολο των μεταπτυχιακών στα ΤΕΙ έχουν δίδακτρα, ενώ στα πανεπιστήμια, δίδακτρα έχουν τα 416 μεταπτυχιακά (66%). Τα δίδακτρα κυμαίνονται από 300 ευρώ έως και 15.000 ευρώ, ενώ 14 τμήματα έχουν προϋπολογισμό μεταπτυχιακών προγραμμάτων πάνω από 1 εκατ. ευρώ.

• Το υπουργείο επιδιώκει να φέρει στη Βουλή διατάξεις για την ιδιωτική εκπαίδευση, και δη για τη ρύθμιση της λειτουργίας των σχολείων αλλά και των εργασιακών σχέσεων των ιδιωτικών εκπαιδευτικών. Το βάρος δίνεται στο εργασιακό καθεστώς των εκπαιδευτικών, με τις απολύσεις να δυσχεραίνονται. Πρόκειται για ρυθμίσεις που είχε παρουσιάσει για πρώτη φορά πέρυσι την άνοιξη το τότε υπουργικό δίδυμο των Αριστείδη Μπαλτά – Τάσου Κουράκη, ενώ τις ίδιες ρυθμίσεις επιχείρησε να προωθήσει μετά την ανάληψη των καθηκόντων του τον περασμένο Σεπτέμβριο και ο κ. Φίλης. Ωστόσο υπήρξε αντίθεση των θεσμών.

• Αλλαγές θα προωθηθούν εντός του Ιουλίου και στην ελληνόγλωσση εκπαίδευση του εξωτερικού. Το , όπως ανέφερε χθες στην «Κ» ο αρμόδιος υφυπουργός Παιδείας Θεοδόσης Πελεγρίνης, έχει τεθεί προς συζήτηση στα υπόλοιπα κόμματα. Μεταξύ των αλλαγών είναι η διοικητική αναδιάρθρωση με αλλαγές σε συντονιστές εκπαίδευσης και διευθυντές σχολείων, ο της λειτουργίας των σχολείων με ίδρυση πλατφόρμας στα πρότυπα του myschool, η επιστροφή στα του εξωτερικού των ομογενών εκπαιδευτικών, ο περιορισμός των παρατάσεων στις αποσπάσεις. Εύλογα, στόχος είναι η εξοικονόμηση πόρων (από 15.000 έως 20.000 ευρώ ανά εκπαιδευτικό), καθώς αλλάζουν οι όροι καταβολής του επιμισθίου, και η αξιοποίηση του προσωπικού στα ελληνικά σχολεία. Χαρακτηριστικά, προβλέπεται η απόσπαση στο να είναι τριετής με δυνατότητα παράτασης δύο χρόνων, ενώ το επιμίσθιο θα δίνεται στον εκπαιδευτικό μόνο κατά τη διάρκεια της ανανέωσης, δηλαδή μετά τα τρία χρόνια παραμονής του στο . Με τις αλλαγές στα κριτήρια και με περιορισμούς στην παράταση της απόσπασης, το υπουργείο σκοπεύει να επιστρέψουν στην Ελλάδα, και άρα να καλύψουν κενά στα εδώ σχολεία, περίπου 800 εκπαιδευτικοί.

• Θα καθιερωθεί Κρατικό Πιστοποιητικό Γλωσσομάθειας. Πρόκειται για τη θεσμοθέτηση ενός «κρατικού Lower», την οποία ο κ. Φίλης είχε εξαγγείλει στις προγραμματικές του δηλώσεις, παράλληλα με τη λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση της επιδερμικής διδασκαλίας των ξένων γλωσσών στο σχολείο.

Χθες πάντως, ο υπεύθυνος Παιδείας της Ν.Δ. Θεόδωρος Φορτσάκης διαμαρτυρήθηκε για την αλλαγή των όρων διδασκαλίας της δεύτερης ξένης γλώσσας (Γαλλικά ή ) στο Δημοτικό, αφού πλέον θα διδάσκεται μόνο εκείνη την οποία θα επιλέξει η πλειοψηφία των , ενώ τώρα μπορούσαν να διδαχθούν και οι δύο, φτάνει να υπήρχε ένας ελάχιστος αριθμός για κάθε γλώσσα.

 

 

πηγή:kathimerini.gr

[Fancy_Facebook_Comments language="el_GR"]
"Αλιεύοντας" την είδηση