Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » FEATURED » «Κούρεμα» ενοικίου στις επιχειρήσεις
«Κούρεμα» ενοικίου στις επιχειρήσεις

«Κούρεμα» ενοικίου στις επιχειρήσεις

Περισσότερες πό 200.000 επιχειρήσεις θ πληρώσουν μειωμένο κατά 80% τους δύο πρώτους μήνες του έτους. Σύμφωνα με όσα είπε ο πρωθυπουργός στη Βουλή, η μείωση του ενοικίου αφορά τις επιχειρήσεις που θα παραμείνουν κλειστές κατά την εορταστική περίοδο. Ως εκ τούτου οι 200.000 και πλέον επιχειρήσεις θα πληρώσουν μειωμένο κατά 80% για τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο αντί για 40% που ισχύει σήμερα.

Δηλαδή όσες κατέβασαν ρολά με κρατική εντολή όπως η εστίαση, οι καφετέριες, τα , τα κέντρα διασκέδασης, το λιανεμπόριο (μικρά και με καταστήματα σε κέντρα), γυμναστήρια, ακόμα και οι επιχειρήσεις που λειτουργούν με click away και είναι κλειστές σήμερα με κρατική εντολή, θα καταβάλουν το μειωμένο ενοίκιο.

Για παράδειγμα, στην περίπτωση που κάποια επιχείρηση καταβάλλει ενοίκιο 1.500 ευρώ, τον Ιανουάριο θα έχει έκπτωση 1.200 ευρώ και θα καταβάλει στον ιδιοκτήτη το των 300 ευρώ, ενώ για τον Δεκέμβριο πλήρωσε μειωμένο ενοίκιο κατά 40% και συγκεκριμένα 900 ευρώ.

Από την άλλη πλευρά, οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα αποζημιωθούν από το κράτος με το 60% του μισθώματος και όχι των απωλειών που θα έχουν, όπως ίσχυε μέχρι σήμερα. Δηλαδή στην περίπτωση που κάποιος ιδιοκτήτης μισθώνει ακίνητο με το ενοίκιο να ανέρχεται στο των 1.000 ευρώ, θα λάβει από τον ενοικιαστή 200 ευρώ, ενώ από το κράτος το ποσό των 600 ευρώ (60% του μισθώματος).

Συνολικά, θα πάρει 800 ευρώ χάνοντας το 20% του μισθώματος.

Στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών ανέφερε στην «Κ» ότι εξετάζεται να γίνουν κάποιες προσαρμογές στους ΚΑΔ έτσι ώστε να αποκλειστούν από το μέτρο επιχειρήσεις που αν και είναι κλειστές παρουσιάζουν αύξηση του τζίρου τους. Παράλληλα, ανέφερε ότι ένα από τα θέματα που θα διερευνήσουν τις επόμενες ημέρες είναι εάν θα ενταχθούν και τα νομικά πρόσωπα – ιδιοκτήτες ακινήτων στις αποζημιώσεις. Σημειώνεται ότι στις προηγούμενες αποφάσεις της κυβέρνησης τα νομικά πρόσωπα δεν δικαιούνταν αποζημίωση από το κράτος παρά τις μεγάλες απώλειες που είχαν.

Για τους εργαζομένους που απασχολούνται σε επιχειρήσεις οι οποίες είναι κλειστές, δεν θα ισχύσει η έκπτωση 80% στο ενοίκιο. Σύμφωνα με πληροφορίες, για τους εργαζομένους θα συνεχίσει να ισχύει η έκπτωση 40% στο ενοίκιο, χωρίς να αποκλείεται μικρή βελτίωση της έκπτωσης. Το κόστος θα εκτινασσόταν στα ύψη καθώς οι εργαζόμενοι στις 200.000 και πλέον επιχειρήσεις ανέρχονται σε 500.000, σημειώνει στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών.

Όπως επισημαίνει το ίδιο στέλεχος, στην παρούσα φάση πρόθεση της κυβέρνησης είναι να στηρίξει τις επιχειρήσεις που είναι κλειστές και έχουν τεράστιες απώλειες τζίρου, καθώς η χριστουγεννιάτικη αγορά αποτελούσε για αυτούς το 30% του τζίρου τους και ο οποίος θα χαθεί εξαιτίας της καραντίνας. Ο φόβος για μαζικά λουκέτα το 2021 οδηγεί την κυβέρνηση στην περαιτέρω στήριξη των επιχειρήσεων, οι οποίες με βάση τα στοιχεία του Νοεμβρίου και των πρώτων 15 ημερών του Δεκεμβρίου έχουν υποστεί τεράστιες απώλειες που δεν μπορούν να αναπληρωθούν. Ως εκ τούτου αποφασίσθηκε η μείωση των ενοικίων, ενώ και στην 5η επιστρεπτέα προκαταβολή του Ιανουαρίου θα προβλέπεται και το ελάχιστο ποσό των 1.000 ευρώ.
Αναλυτικότερα, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, το μέτρο αφορά όλες τις επιχειρήσεις που παραμένουν κλειστές με κρατική εντολή μετά τις 16 Δεκεμβρίου.

Συμπεριλαμβάνονται οι επιχειρήσεις του λιανεμπορίου, ανεξαρτήτως εάν λειτουργούν με το σύστημα παράδοσης εκτός ή με υπηρεσίες ηλεκτρονικού ή τηλεφωνικού εμπορίου με παράδοση κατ΄ οίκον, οι επιχειρήσεις της εστίασης, ανεξαρτήτως εάν λειτουργούν με διανομή προϊόντων ή/και παροχή προϊόντων σε πακέτο από το , οι επιχειρήσεις των κλάδων πολιτισμού, αθλητισμού, τα γυμναστήρια και άλλες επιχειρήσεις που παραμένουν κλειστές με κρατική εντολή.

Επιπλέον, εντάσσονται οι επιχειρήσεις του τουρισμού, όπως τα ξενοδοχεία, καταλύματα και τουριστικά γραφεία και οι υπηρεσίες μεταφορών, καθώς πλήττονται ιδιαίτερα από την απαγόρευση των μετακινήσεων από νομό σε νομό.

Παραδείγματα

• Επιχείρηση μισθώνει ακίνητο έναντι 2.000 ευρώ τον μήνα. Για τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο θα πληρώσει μειωμένο ενοίκιο κατά 80%. Το ποσό που θα καταβάλει στον ιδιοκτήτη θα ανέλθει και τους δύο μήνες στα 400 ευρώ για τον καθένα.

• Ιδιοκτήτης ενοικιάζει ακίνητο έναντι 3.000 ευρώ τον μήνα. Από τον ενοικιαστή θα λάβει τον Ιανουάριο το ποσό των 600 ευρώ, ενώ από το κράτος θα λάβει ως αποζημίωση 1.800 ευρώ. Συνολικά, θα εισπράξει 2.400 ευρώ χάνοντας το 20% του μισθώματος.

[Fancy_Facebook_Comments language="el_GR"]
"Αλιεύοντας" την είδηση