Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » FEATURED » «Κουρεύονται» 40% τα πρόστιμα εάν πληρωθούν εντός 30 ημερών
«Κουρεύονται» 40% τα πρόστιμα εάν πληρωθούν εντός 30 ημερών

«Κουρεύονται» 40% τα πρόστιμα εάν πληρωθούν εντός 30 ημερών

Συνεχίζεται η οικειοθελής αποκάλυψη εισοδημάτων, με το υπουργείο Οικονομικών να παροτρύνει όσους δεν έχουν υποβάλει δηλώσεις (φορολογικές, ΦΠΑ αρχικές ή τροποποιητικές κ.λπ.) να το πράξουν, μειώνοντας σημαντικά τα υφιστάμενα πρόστιμα.

Συγκεκριμένα, το υπουργείο Οικονομικών θεσπίζει πάγια έκπτωση περιορίζοντας στο 60% τα πρόστιμα που έχουν προσδιοριστεί από τις ελεγκτικές . Επί της ουσίας, η έκπτωση ανέρχεται στο 40% του προστίμου εφόσον όμως καταβληθεί εντός 30 ημερών από την κοινοποίηση της πράξης προσδιορισμού του φόρου. Στόχος, όπως αναφέρουν στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, είναι να αυξηθεί η εισπραξιμότητα τόσο για τις παλαιές υποθέσεις που δεν έχουν παραγραφεί όσο και για αυτές που θα δημιουργηθούν, παρέχοντας κίνητρο σε όσους δεν έχουν υποβάλει αρχικές ή τροποποιητικές δηλώσεις.

ια παράδειγμα, στην περίπτωση που κάποιος δεν υπέβαλε δήλωση αποκρύβοντας φόρους ύψους 10.000 , το πρόστιμο ανέρχεται στις 5.000 ενώ οι τόκοι στις 3.000 ευρώ. Συνολικά καλείται να πληρώσει το ποσό των 18.000 ευρώ. Στην περίπτωση που διευθετήσει τις του σε διάστημα 30 ημερών, το πρόστιμο των 8.000 ευρώ θα περιοριστεί στις 4.800 ευρώ. Δηλαδή, θα κληθεί να πληρώσει συνολικά 14.800 ευρώ.

Οπως προκύπτει από τις διατάξεις του πολυνομοσχεδίου, σε κάθε περίπτωση υποβολής εκπρόθεσμης αρχικής ή τροποποιητικής ς δήλωσης από τον φορολογούμενο μετά την έναρξη φορολογικού ελέγχου και την κοινοποίηση προς αυτόν πρόσκλησης παροχής πληροφοριών από τους ελεγκτές, εφόσον από τη δήλωση αυτή προκύψει επιπλέον ποσό φόρου για καταβολή και το ποσό αυτό εξοφληθεί εφάπαξ, μέσα σε 30 ημέρες από την υποβολή της δήλωσης, ο φορολογούμενος θα γλιτώνει το 40% του προστίμου.

Ειδικότερα:

1) Είναι δυνατή η υποβολή εκπρόθεσμων αρχικών ή τροποποιητικών δηλώσεων μετά την έναρξη φορολογικού ελέγχου και μέχρι την κοινοποίηση πράξης προσωρινού διορθωτικού προσδιορισμού του φόρου. Ως προς τις επιβαλλόμενες κυρώσεις, θα γίνεται η ακόλουθη διάκριση:

α) ια εκπρόθεσμες αρχικές ή τροποποιητικές δηλώσεις που θα υποβάλλονται μέχρι την κοινοποίηση εντολής ελέγχου ή μετά την κοινοποίηση της εντολής ελέγχου, αλλά πριν από την κοινοποίηση της πρόσκλησης παροχής πληροφοριών του υ 14 του ΚΦΔ, θα επιβάλλονται οι διαδικαστικές κυρώσεις για την υποβολή εκπρόθεσμων δηλώσεων –δηλαδή ποσά προστίμων 100 ευρώ αν ο ελεγχόμενος δεν ασκεί επιχειρηματική δραστηριότητα, 250 ευρώ αν ασκεί τέτοια δραστηριότητα και τηρεί απλογραφικά βιβλία και 500 ευρώ αν ασκεί επιχειρηματική δραστηριότητα και τηρεί διπλογραφικά βιβλία– και ο τόκος του υ που ανέρχεται σε ποσοστό 0,73% για κάθε μήνα που παρήλθε από την κανονική προθεσμία υποβολής της αρχικής δήλωσης μέχρι την υποβολή της εκπρόθεσμης.

β) Για εκπρόθεσμες αρχικές ή τροποποιητικές δηλώσεις που θα υποβάλλονται μετά την κοινοποίηση εντολής ελέγχου ή της πρόσκλησης παροχής πληροφοριών και μέχρι την κοινοποίηση του προσωρινού διορθωτικού προσδιορισμού του φόρου, εάν προκύπτει ποσό φόρου προς καταβολή, θα επιβάλλεται επί του ποσού αυτού, αντί του διαδικαστικού προστίμου των 100-500 ευρώ, πρόστιμο ίσο με το 10%-50% του προκύπτοντος φόρου, σε περίπτωση αρχικής δήλωσης, ή της προκύπτουσας διαφοράς φόρου, σε περίπτωση τροποποιητικής δήλωσης. Ωστόσο, εφόσον η προκύπτουσα οφειλή εξοφληθεί εντός 30 ημερών από τον προσδιορισμό του φόρου, το πρόστιμο θα περιορίζεται στο 60% του αρχικώς προσδιορισθέντος. Η έκπτωση αυτή δεν θα παρέχεται για τις δηλώσεις παρακρατούμενου φόρου μισθωτών υπηρεσιών, καθώς στις περιπτώσεις αυτές οι φορολογούμενοι έχουν, κατά κανόνα, παρακρατήσει και δεν έχουν αποδώσει τον οφειλόμενο φόρο.

Πηγή: kathimerini.gr
PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση