Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » ΠΟΛΙΤΙΚΗ » Κοτζιάς: Tο προσφυγικό δεν είναι θέμα Ελλάδας και Τουρκίας αλλά παγκόσμιο πρόβλημα
Κοτζιάς: Tο προσφυγικό δεν είναι θέμα Ελλάδας και Τουρκίας αλλά παγκόσμιο πρόβλημα

Κοτζιάς: Tο προσφυγικό δεν είναι θέμα Ελλάδας και Τουρκίας αλλά παγκόσμιο πρόβλημα

Μι συζήτηση εφ' όλης της ύλης πό τις διμερείς σχέσεις και την ανάπτυξή τους, εν όψει του 4ου Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας ς-Τουρκίας που θα πραγματοποιηθεί την προσεχή Τρίτη στη Σμύρνη, την συνεργασία ς-Τουρκίας στο προσφυγικό/μεταναστευτικό ζήτημα και τη συνδρομή του ΝΑΤΟ, εν όψει της έκτακτης Συνόδου Κορυφής, που θα πραγματοποιηθεί τις Βρυξέλλες τη Δευτέρα, τις σχέσεις της Τουρκίας με την ΕΕ, αλλά και το Κυπριακό και τα ενεργειακά, ήταν στο επίκεντρο της ς που είχε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς με τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ .

Μια συζήτηση φιλική, δημιουργική, ανοιχτή και ειλικρινής, όπως την χαρακτήρισε ο κ. Κοτζιάς για την περαιτέρω ανάπτυξη των ελληνο-τουρκικών θέσεων στη βάση της καλής γειτονίας και του Διεθνούς Δικαίου.

Ειδικότερα για το προσφυγικό, όπως τόνισε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών συζητήθηκε ότι στόχος είναι η ειρήνη, να σταματήσει ο πόλεμος στη Συρία και τα προβλήματα στο Ιράκ και τη Λιβύη προκειμένου να χτυπηθεί στη ρίζα του το προσφυγικό πρόβλημα.

Το προσφυγικό όπως επισήμαναν και οι δύο υπουργοί δεν είναι θέμα Ελλάδας και Τουρκίας αλλά παγκόσμιο και ευρωπαϊκό. Από την πλευρά του ο κ. είπε ότι η Τουρκία έχει πάρει ήδη τα σχετικά μέτρα ως προς τη θεώρηση των διαβατηρίων από τρίτες χώρες και στηρίζει τις Νατοϊκές δυνάμεις που συνδράμουν στην αντιμετώπιση του προσφυγικού. Σε θέματα διάσωσης, είπε, δεν χωρούν ζητήματα κυριαρχίας. «Η Ελλάδα» είπε χαρακτηριστικά «είναι ο γείτονας της Τουρκίας με την οποία η Τουρκία θέλει να συνεργαστεί» επισημαίνοντας ότι οι δύο χώρες πρέπει να εμβαθύνουν το ήδη υπάρχον πλαίσιο συνεργασίας και να το καταστήσουν πιο αποτελεσματικό.

ια το θέμα της επανεισδοχής των προσφύγων/ μεταναστών, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου ο κ. Τσαβούσογλου αναφέρθηκε στις συμφωνίες που ήδη έχει υπογράψει η Τουρκία με την Ελλάδα, τη Βουλγαρία και άλλες χώρες καθώς και με άλλες που δρομολογούνται. Ανέφερε αλλαγή του σχετικού νομοθετικού πλαισίου από την πλευρά της Τουρκίας και επισήμανε ότι από τις 800 αιτήσεις επανεισδοχής της Ελλάδας εγκρίθηκε ήδη το 99%.

Κατά τις διευρυμένες συνομιλίες εξετάστηκαν οι συμφωνίες σε επίπεδο διμερών σχέσεων, όσες άρχισαν να «τρέχουν» και όσες θέλουν ακόμη δουλειά προκειμένου να προχωρήσουν με στόχο την ανάπτυξη για εκατέρωθεν επενδύσεις σε διάφορους τομείς της ς και το .

Πηγή: kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση