Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » FEATURED » Κοτζιάς: Η πΓΔΜ να συμφωνήσει στο «erga omnes»
Κοτζιάς: Η πΓΔΜ να συμφωνήσει στο «erga omnes»

Κοτζιάς: Η πΓΔΜ να συμφωνήσει στο «erga omnes»

Το ζήτημ της ονομσίας της πΔΜ βρέθηκε μεταξύ άλλων στο τραπέζι του υπουργικού Συμβουλίου του ΑΤΟ.

Ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών, ίκος μετά τη συνεδρίαση προέβη σε δηλώσεις κατά τη διάρκεια των οποίων έκανε γνωστές τις προϋποθέσεις ένταξης των Σκοπίων στη συμμαχία.

Συγκεκριμένα ο κ. ανέφερε τα εξής:

«Σήμερα είχαμε συνεδρίαση του υπουργικού Συμβουλίου του ΝΑΤΟ, όπου συζητήσαμε για τη σία, τα προβλήματα ασφάλειας νότια της Ευρώπης, το ζήτημα του Αφγανιστάν και βέβαια για τα δυτικά Βαλκάνια. Είχα, επίσης, μία σειρά συναντήσεων, με την Υπουργό Εξωτερικών της Νορβηγίας και τον Υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας.

Καταστήσαμε σαφές ότι προκειμένου να πάρει πρόσκληση η πΔΜ για το ΝΑΤΟ, θα πρέπει να υλοποιηθούν η απόφαση του Βουκουρεστίου του 2008, καθώς και τα αποτελέσματα της διαπραγμάτευσης. Πρέπει να γίνει κατανοητό από την άλλη πλευρά, ότι πρέπει να συμφωνήσει στο erga omnes και να προχωρήσουμε σε μία συνολική θετική συμφωνία.

Όσον αφορά στη σία, έγινε μία συζήτηση, όπου από πλευράς μου υπογράμμισα ότι αυτές οι κριτικές παρατηρήσεις που γίνονται μέσα στο Συμβούλιο, είναι καλό να λέγονται και απ' ευθείας με τη Ρωσία και να μην υπάρχει διγλωσσία. Όσον αφορά, δε, την κρίση του Νότου, έκανα μια σειρά από προτάσεις, όπως είναι η συνεργασία με την Αφρικανική Ένωση και άλλους περιφερειακούς οργανισμούς.»

Νωρίτερα, ερωτηθείς σχετικά κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ αναφέρθηκε επίσης στην ανάγκη τήρησης της συμφωνίας του Βουκουρεστίου και εξέφρασε την ελπίδα οι υπό εξέλιξη διαπραγματεύσεις να είναι επιτυχείς.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, που επικαλείται το ΑΠΕ – ΜΠΕ, κατά τη συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου εξετάστηκαν εν συντομία τα προβλήματα στις σχέσεις των δύο χωρών και οι μέθοδοι για να συνεχιστεί ο διάλογος.

Στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε ο υπουργός Εξωτερικών με τον Ντιτμίρ Μπουσάτι, ήταν οι διμερείς σχέσεις Ελλάδας και Αλβανίας.

Τέλος, σύμφωνα με τον Έλληνα υπουργό στη σημερινή συνεδρίαση του ΝΑΤΟ συζητήθηκαν το ζήτημα της Ρωσίας, θέματα που αφορούν το Αφγανιστάν και τα προβλήματα ασφάλειας νότια της Ευρώπης

Πηγή: kathimerini.gr
"Αλιεύοντας" την είδηση