Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » FEATURED » Κοτζιάς: Η πΓΔΜ να συμφωνήσει στο «erga omnes»
Κοτζιάς: Η πΓΔΜ να συμφωνήσει στο «erga omnes»

Κοτζιάς: Η πΓΔΜ να συμφωνήσει στο «erga omnes»

Το ζήτημα της ονομασίας της πΔΜ βρέθηκε μεταξύ άλλων στο τραπέζι του υπουργικού Συμβουλίου του ΝΑΤΟ.

Ο Ελληνας Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς μετά τη συνεδρίαση προέβη σε δηλώσεις κατά τη διάρκεια των οποίων έκανε γνωστές τις προϋποθέσεις ένταξης των Σκοπίων στη συμμαχία.

Συγκεκριμένα ο κ. Κοτζιάς ανέφερε τα εξής:

«Σήμερα είχαμε συνεδρίαση του υπουργικού Συμβουλίου του ΝΑΤΟ, όπου συζητήσαμε για τη Ρωσία, τα προβλήματα ασφάλειας νότια της Ευρώπης, το ζήτημα του Αφγανιστάν και βέβαια για τα δυτικά . Είχα, επίσης, μία σειρά συναντήσεων, με την Υπουργό Εξωτερικών της ς και τον Υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας.

Καταστήσαμε σαφές ότι προκειμένου να πάρει πρόσκληση η πΔΜ για το ΝΑΤΟ, θα πρέπει να υλοποιηθούν η απόφαση του Βουκουρεστίου του 2008, καθώς και τα αποτελέσματα της διαπραγμάτευσης. Πρέπει να γίνει κατανοητό από την άλλη πλευρά, ότι πρέπει να συμφωνήσει στο και να προχωρήσουμε σε μία συνολική θετική συμφωνία.

Όσον αφορά στη Ρωσία, έγινε μία συζήτηση, όπου από πλευράς μου υπογράμμισα ότι αυτές οι κριτικές παρατηρήσεις που γίνονται μέσα στο Συμβούλιο, είναι καλό να λέγονται και απ' ευθείας με τη Ρωσία και να μην υπάρχει διγλωσσία. Όσον αφορά, δε, την κρίση του Νότου, έκανα μια σειρά από προτάσεις, όπως είναι η συνεργασία με την Αφρικανική Ένωση και άλλους περιφερειακούς οργανισμούς.»

Νωρίτερα, ερωτηθείς σχετικά κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, αναφέρθηκε επίσης στην ανάγκη τήρησης της συμφωνίας του Βουκουρεστίου και εξέφρασε την ελπίδα οι υπό εξέλιξη διαπραγματεύσεις να είναι επιτυχείς.

Σύμφωνα με διπλωματικές , που επικαλείται το ΑΠΕ – ΜΠΕ, κατά τη συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου εξετάστηκαν εν συντομία τα προβλήματα στις σχέσεις των δύο χωρών και οι μέθοδοι για να συνεχιστεί ο διάλογος.

Στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε ο Εξωτερικών με τον Ντιτμίρ Μπουσάτι, ήταν οι διμερείς σχέσεις Ελλάδας και ς.

Τέλος, σύμφωνα με τον Έλληνα υπουργό στη σημερινή συνεδρίαση του ΝΑΤΟ συζητήθηκαν το ζήτημα της Ρωσίας, θέματα που αφορούν το Αφγανιστάν και τα προβλήματα ασφάλειας νότια της Ευρώπης

Πηγή: kathimerini.gr
PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση