Βρίσκεστε εδώ:  / FEATURED / ΕΛΛΑΔΑ / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Κώστας Αγοραστός: «Να δοθεί η δυνατότητα στους δανειολήπτες να αγοράσουν τα δάνειά τους
Κώστας Αγοραστός: «Να δοθεί η δυνατότητα στους δανειολήπτες να αγοράσουν τα δάνειά τους

Κώστας Αγοραστός: «Να δοθεί η δυνατότητα στους δανειολήπτες να αγοράσουν τα δάνειά τους

Το θέμα των κόκκινων δανείων και των δανείων σε ελβετικό φράγκο έθεσε προς συζήτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός.

Εκεί επανέλαβε την πρόταση της κοινωνίας των πολιτών, που οδηγεί στην επανεκκίνηση της οικονομίας και της κοινωνίας.

Ο κ. Αγοραστός ανέφερε:Υπάρχουν δύο θέματα τα οποία απασχολούν τον τελευταίο καιρό πολλούς συμπολίτες μας οι οποίοι και ζήτησαν την συνδρομή της Περιφέρειας Θεσσαλίας για στήριξη στην εξεύρεση λύσης στο πρόβλημά τους. Τα κόκκινα δάνεια και τα δάνεια σε ελβετικό φράγκο.

Στις 22-5- ψηφίστηκε στην Ελληνική Βουλή, η απελευθέρωση των μεταβιβάσεων εξυπηρετούμενων και κόκκινων δανείων. Τα δάνεια των Ελλήνων είτε αποπληρώνονται είτε όχι, θα περάσουν σε χέρια εταιριών “Funds”, που λειτουργούν με κριτήρια αμιγώς χρηματοοικονομικά και  κερδοσκοπικά. Η διαδικασία αυτή γίνεται, όπως έγινε και σε άλλες χώρες, με τα funds αυτά να αγοράζουν τα δάνεια σε χαμηλή έως πάρα πολύ χαμηλή τιμή, η οποία κυμαίνεται από 10 έως 21%, της οφειλής.

Εμείς προτείνουμε να νομοθετήσει η , όπως νομοθέτησε τον Οκτώβριο του 2015 η Κυπριακή Κυβέρνηση, το δικαίωμα να μπορεί ο οφειλέτης να αγοράζει στην ίδια τιμή το δάνειό του. Είναι υποχρέωση της Πολιτείας να νομοθετήσει υπερ των δανειοληπτών και των εγγυητών το δικαίωμα να υποβάλλουν πρόταση εξαγοράς των δανείων πριν την πώλησή τους. Σε μια τέτοια περίπτωση η θε πετύχει ότι ακριβώς ότι θα πετύχαινε με την συνδιαλλαγή της με το κερδοσκοπικό fund, δηλαδή την είσπραξη του ίδιου χρηματικού ποσού. Η πίστη της δεν διασαλεύεται, διότι θα πραγματώνει μια θεσμοθετημένη υποχρέωση της. Η όποια διασπορά του ηθικού κινδύνου, για όσα δάνεια συνεπών δανειοληπτών δεν μεταβιβαστούν μπορεί ν’ αποφευχθεί με μια σημαντική επιτοκιακή ελάφρυνση που επίσης μπορεί να θεσμοθετήσει η .

Οι Έλληνες στην πλειοψηφία τους δεν θέλουν να αποφύγουν την αποπληρωμή των δανειακών τους υποχρεώσεων.

Μέγιστη απόδειξη ότι το έτος 2007 τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια ανέρχονταν σε ποσοστό 4,6%. Σήμερα ανέρχονται σε ποσοστό 53% αποκλειστικά λόγω της πρωτοφανούς σε μέγεθος και διάρκεια ύφεσης της ελληνικής οικονομίας. Αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στις δανειακές υποχρεώσεις τους εξαιτίας της βίαιης συρρίκνωσης των εισοδημάτων τους, της ανεργίας, των πολλαπλών δυσβάστακτων φορολογικών επιβαρύνσεων και του μεγάλου όγκου των πτωχευμένων επισήμως και ανεπισήμως επιχειρήσεων.

Βέβαια, κάποιοι μπορούν να ισχυριστούν ότι ανακύπτει ζήτημα ηθικού κινδύνου καθώς μια τέτοια μπορεί να ωθήσει να σταματήσουν να εξυπηρετούν τα δάνειά τους ακόμη κι εκείνους που το πράττουν σήμερα. Για το λόγο αυτό πρέπει να τεθούν ασφαλιστικές δικλείδες ή για παράδειγμα, οι να έχουν τη δυνατότητα να μειώσουν το επιτόκιο ή κάποιο άλλο κίνητρο, έτσι ώστε να ωφεληθούν και όσοι εξυπηρετούν τα δάνειά τους.

Σε ό,τι αφορά τα δάνεια σε ελβετικό φράγκο θα πρέπει να ισχύσει το παλιό καθεστώς, της αποπληρωμής του δανείου με την ισοτιμία κατά το χρόνο εκταμίευσης, όπως αποφασίστηκε ήδη με την πρώτη πανευρωπαϊκή δικαστική στην αγωγή καταναλωτικών οργανώσεων και του Συλλόγου Δανειοληπτών Ελβετικού Φράγκου,  μέχρι τα αρμόδια δικαστήρια αποφασίσουν για την τελική έκβαση αυτής της υπόθεσης με τους δανειολήπτες.

Η άμεση λύση / μπορεί να έρθει με την ανάληψη νομοθετικής πρωτοβουλίας στηριζόμενη στην ήδη εκδοθείσα 334/ επι της Συλλογικής αγωγής του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών».

 

 

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Ακινητοποιημένο το "Ερατώ" στην Αλόννησο λόγω μηχανικής βλάβης #υδροπτέρυγοΕρατώ - https://t.co/nhkmojdzSX -

  • Αιφνίδιος θάνατος 41χρονου στη Νέα Ιωνία #αιφνίδιοςθάνατος - https://t.co/RBFyki7io6 -

  • Μητσοτάκης στo Reuters: Θα επιστρέψω στη μεσαία τάξη όσα της πήρε ο κ. Τσίπρας #EUMED9 - https://t.co/0ALzsPUEMi -

"Αλιεύοντας" την είδηση