Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » FEATURED » Χωρίς αναφορά σε ευρω – ομόλογα το προσχέδιο συμπερασμάτων των «27»
Χωρίς αναφορά σε ευρω – ομόλογα το προσχέδιο συμπερασμάτων των «27»

Χωρίς αναφορά σε ευρω – ομόλογα το προσχέδιο συμπερασμάτων των «27»

Η δέσμευση να κάνουν «ό,τι χρειαστεί» για την προστασία των Ευρωπαίων πολιτών και την υπέρβαση της ς του κορωνοϊού περιλαμβάνεται στο νεότερο σχέδιο των συμπερασμάτων της ψηφιακής συνόδου κορυφής που διεξάγεται αυτή τη στιγμή στις Βρυξέλλες.

Ωστόσο στο δεν υπάρχει καμία αναφορά σε ευρω-ομόλογα, ενώ έχει αφαιρεθεί και η άμεση αναφορά στον ESM που υπήρχε σε προηγούμενη εκδοχή. Ενδέχεται η τελική του μορφή να περιλαμβάνει νέες αλλαγές, ωστόσο.

Στο κείμενο επαναδιατυπώνονται οι τέσσερις άξονες ευρωπαϊκής δράσης κατά της πανδημίας: περιορισμός της εξάπλωσης του ιού (με δεσμεύσεις για εξομάλυνση της κίνησης στο εσωτερικό της Ε.Ε. και για την καταπολέμηση της παραπληροφόρησης)· παροχή ιατρικού εξοπλισμού όπου χρειάζεται (η Κομισιόν καλείται να επιταχύνει τις διαδικασίες της κοινής προμήθειας ειδών προσωπικής προστασίας, αναπνευστήρων και διαγνωστικών σετ και τα κράτη-μέλη να άρουν όλους τους περιορισμούς στις εξαγωγές εντός Ε.Ε.)· ενίσχυση της ς για εμβόλια και αντι-ιικά φάρμακα· και αντιμετώπιση των κοινωνικο-οικονομικών συνεπειών. Προστίθεται ένας πέμπτος άξονας: ο επαναπατρισμός των Ευρωπαίων που έχουν εγκλωβιστεί σε τρίτες χώρες.

Σχετική με το μέτωπο της οικονομικής πολιτικής, αναφέρεται ότι «λαμβάνουμε υπ' όψη την πρόοδο που έχει πετύχει το Eurogroup» σχετικά με την παροχή στήριξης στις χώρες που πλήττονται από την πανδημία. Ζητείται οι τεχνικές λεπτομέρειες της πιστωτικής γραμμής να οριστικοποιηθούν «στις ερχόμενες εβδομάδες». Σε προηγούμενη εκδοχή του σχεδίου, οι ηγέτες «καλωσόριζαν» την πρόοδο του Eurogroup (αντί απλά να την «λαμβάνουν υπ' όψη») και ζητούσαν οι τεχνικές λεπτομέρειες να ολοκληρωθούν την «ερχόμενη εβδομάδα».

Σε άλλο σημείο του κειμένου, τα κράτη-μέλη καλούνται «να λάβουν όλα τα αναγκαία μέτρα για να προστατεύσουν στρατηγικά περιουσιακά στοιχεία και τεχνολογία από ξένες επενδύσεις που θα μπορούσαν να απειλήσουν βάσιμους στόχους της δημόσιας πολιτικής».

Επιπλέον, το σχέδιο περιλαμβάνει την έγκριση της ς για έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων για την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία, ενώ εκφράζονται «ανησυχίες» για την κατάσταση στα ελληνοτουρκικά σύνορα και η «πλήρης αλληλεγγύη» του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου με την Ελλάδα, αλλά και τη και την Κύπρο.

Ιταλικό βέτο στο συμπερασμάτων των «27»

Ισχυρότατες αντιδράσεις από την Ιταλία και δευτερευόντως την Ισπανία πυροδότησε η αρνητική στάση της Γερμανίας να αποδεχθεί την έκδοση ευρωομολόγου για την αντιμετώπιση της των οικονομικών συνεπειών της πανδημικής ς του κορωνοϊού.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζιουζέπε Κόντε απέρριψε το προσχέδιο συμπερασμάτων των «27» και σε ανακοίωση που εξεδόθη από το γραφείο του – και ενώ η τηλεδιάσκεψη βρίσκεται σε εξέλιξη- είπε χαρακτήρισε πολύ δειλές τις προταθείσες λύσεις, δίνοντας τελεσίγραφο δέκα ημερών στην ΕΕ για να επανέλθει με τις κατάλληλες λύσεις.

Ο Κόντε δεν ανέφερε τι πρόκειται να πράξει η Ιταλία εάν η Ενωση δεν καταφέρει να έλθει σε συμφωνία.

Με το τελεσίγραφο των 10 ημερών συμφώνησε και ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ, σύμφωνα πάντα με το γραφείο του Ιταλού πρωθυπουργού.

Μιλώντας στη ιταλική Γερουσία πριν από την έναρξη της τηλεδιάσκεψης, δια της διεξάγεται η Σύνοδος Κορυφής, ο Κόντε  κάλεσε την Ευρωπαϊκή Ενωση να προχωρήσει στην έκδοση ομνολόγων ανάκαμψης με σκοπό να χρηματοδοτήσει μία θαραλλέα οικονομική απάντηση στο ξέσπασμα της πανδημίας.

«Η Ευρώπη θα μπορέσει να αντιμετωπίσει το σοκ μόνο με ασυνήθιστα και κατ' εξαίρεση μέτρα» είπε ο Κόντε, προσθέτοντας ότι «ολόκληρη η ήπειρος θα  μπορούσε να πληγεί από μία σκληρή και άγρια ύφεση».

Κατά τη διάρκεια της Συνόδου, ο Κόντε είπε προς τους Ευρωπαίους ηγέτες ότι κάθε χώρα θα παραμείνει υπεύθυνη για το επίπεδο του δημοσίου χρέους της, ανακοίνωσε το γραφείο του σε μια προσπάθεια να άρει τις αντιστάσεις ορισμένων εξ αυτών για ένα κοινό εργαλείο διαμοιρασμοούθ του χρέους.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές που μίλησαν στο η Ιταλία -η πλέον πληττόμενη χώρα από την πανδημία – αναμένει φέτος συρρίκνωση του της, σε ποσοστό άνω του 3%.

Αλλοι οργανισμοί όμως είναι ακόμη πιο απαισιόδοξοι: Η Goldman Sachs,φερ' ειπείν, εκτιμά ότι η ύφεση στην Ιταλία θα φτάσει στο 11,6%.

Θα το ξεπεράσουμε όλοι μαζί, λένε οι ηγέτες της G20

Οι ηγέτες της G20 διαβεβαίωσαν σήμερα ότι είναι έτοιμοι να ενισχύουν τα παγκόσμια οικονομικά δίκτυα ασφαλείας, απευθύνοντας έκκληση για μεγαλύτερο συντονισμό στον ιδιωτικό τομέα, ενώ δεσμεύτηκαν ότι «θα το ξεπεράσουμε» αυτό όλοι μαζί, αναφερόμενοι στις επιπτώσεις της πανδημίας του νέου κορωνοϊού.

«Ανησυχούμε βαθύτατα για τους σοβαρούς κινδύνους που διατρέχουν όλες οι χώρες, ιδίως οι αναπτυσσόμενες και οι λιγότερο αναπτυγμένες χώρες, κυρίως η Αφρική και τα μικρά νησιωτικά κράτη», επισήμαναν οι ηγέτες των 20 ισχυρότερων οικονομιών του πλανήτη σε μια ανακοίνωση που εξέδωσαν, όπου προσθέτουν ότι οι πρόσφυγες και οι εκτοπισμένοι αντιμετωπίζουν «ιδιαίτερο κίνδυνο».

Οι επικεφαλής των κρατών μελών της G20 υπογράμμισαν ότι δεσμεύονται να σχηματίσουν ενιαίο μέτωπο εναντίον της πανδημίας του νέου κορωνοϊού, θεωρώντας «απόλυτη προτεραιότητά» τους την αντιμετώπιση των υγειονομικών, κοινωνικών και οικονομικών επιπτώσεων.

Κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης σήμερα υπό την προεδρία του βασιλιά Σαλμάν της Σαουδικής Αραβίας, οι ηγέτες της G20 τόνισαν την αφοσίωσή τους στο να αποκαταστήσουν την εμπιστοσύνη, να προφυλάξουν την οικονομική σταθερότητα και να επαναφέρουν την ανάπτυξη.

Σημείωσαν ότι δεσμεύονται για την επίλυση όποιων αναταραχών στις παγκόσμιες εφοδιαστικές αλυσίδες και ζήτησαν από τους υπουργούς Οικονομικών και τις κεντρικές να συντονιστούν μεταξύ τους και με διεθνείς οργανισμούς προκειμένου να εκπονήσουν ένα σχέδιο δράσης ως απάντηση στην πανδημία.

«Περισσότερα από 5 τρισεκατομμύρια δολάρια»

Τα κράτη μέλη της G20 γνωστοποίησαν την πρόθεσή τους να χορηγήσουν ένεση «άνω των 5 τρισεκατομμυρίων δολαρίων» στην παγκόσμια οικονομία για να «αντιμετωπίσουν τις κοινωνικές, οικονομικές και χρηματοπιστωτικές συνέπειες της πανδημίας» του νέου κορωνοϊού.

Η τηλεδιάσκεψη πραγματοποιήθηκε ενώ οι μεγάλες δυνάμεις παγκοσμίως ενεργοποιούνται για να διαχειριστούν τις επιπτώσεις της πανδημίας στις δικές τους οικονομίες, όπως οι ΗΠΑ, η Γερμανία ή η Σαουδική Αραβία.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ κάλεσε, νωρίτερα σήμερα, τις χώρες της G20 να μειώσουν τους δασμούς τους, προκειμένου να στείλουν ένα μήνυμα εμπιστοσύνης στην παγκόσμια οικονομία μπροστά στην πανδημία.

Συγκεκριμένα, όπως μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Xinhua, ο Σι «κάλεσε τα κράτη μέλη της G20 να μειώσουν τους τελωνειακούς δασμούς, να άρουν τα (τελωνειακά) εμπόδια και να βελτιώσουν τις εμπορικές ροές».

Εξάλλου, η Διεθνής Ένωση Αεροπορικών Μεταφορών προέτρεψε σήμερα, σε μια ανοικτή επιστολή, την ομάδα της G20 να ενεργήσει σύντομα για να αποτρέψει ανεπανόρθωτες ζημίες στη βιομηχανία αερομεταφορών, που έχει κλονιστεί από την κρίση του κορωνοϊού.

«Η εξάπλωση της πανδημίας COVID-19 σε ολόκληρη την υφήλιο και ως αποτέλεσμα, το κλείσιμο των συνόρων, που διατάσσουν οι κυβερνήσεις, και οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί οδήγησαν στην καταστροφή της ζήτησης στα αεροπορικά ταξίδια» γράφει στην επιστολή ο διευθύνων σύμβουλος της IATA Αλεξάντρ ντε Ζουνιάκ.

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση