Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » FEATURED » Κορωνοϊός: Σαρώνει η υποπαραλλαγή ΒΑ.5 στην Ελλάδα
Κορωνοϊός: Σαρώνει η υποπαραλλαγή ΒΑ.5 στην Ελλάδα

Κορωνοϊός: Σαρώνει η υποπαραλλαγή ΒΑ.5 στην Ελλάδα

Η υποπρλλαγή ΒΑ.5, μέλος της «οικογένειας» της παραλλαγής Όμικρον, έχει προκαλέσει μεγάλο κύμα μολύνσεων με κορωνοϊό παγκοσμίως.

Σύμφωνα με τα δεδομένα, ωστόσο, η εκτόξευση των κρουσμάτων δε συνοδεύεται από δραματική του αριθμού των θανάτων.

Όπως μπορεί να διαπιστώσει κανείς στο σχετικό διάγραμμα που ανήρτησε στο Twitter o Έρικ Τόπολ, καρδιολόγος και διευθυντής του Scripps Research Translational Institute στη Λα Χόγια της Καλιφόρνια, στην Ελλάδα υπάρχει συνεχής κρουσμάτων από τον Ιούνιο, με τους θανάτους αντίστοιχα να καταγράφουν μεν αύξηση αλλά όχι ανάλογη. Αντιθέτως, τον Ιανουάριο του 2022 στην κορύφωση των κρουσμάτων, οι ακολούθησαν ανάλογη πορεία περίπου στα μέσα Φεβρουαρίου.

Σύμφωνα με την τελευταία εβδομαδιαία έκθεση επιτήρησης του (12/7), στην Ελλάδα, κατά τη διάρκεια του διμήνου πριν από την 1η Ιουλίου 2022, οι δύο πιο συχνές υποπαρ του στελέχους Όμικρον που απομονώθηκαν από εγχώρια από τυχαία δειγματοληψία ήταν η BA.2 με ποσοστό 65,7%, ακολουθούμενο από τη BA.5 με ποσοστό 21,9%.

«Η ΒΑ.5 είναι ιδιαίτερα ικανή στο να παρακάμπτει την προστασία του ανοσοποιητικού που έχει προκύψει τόσο μέσω εμβολίου όσο και μέσω προηγούμενης νόσησης. Για αυτόν τον λόγο η ΒΑ.5 έχει ένα αναπτυξιακό πλεονέκτημα έναντι των άλλων υποπαραλλαγών της Όμικρον που κυκλοφορούν» σημείωσε η Μαρία Κέρχοφ, τεχνική επικεφαλής του ΠΟΥ για την Covid-19, στο πλαίσιο ς Τύπου την περασμένη Τρίτη.

 

"Αλιεύοντας" την είδηση