Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » FEATURED » Κορωνοϊός: Ο «βαρύς» Αύγουστος και τα νέα μέτρα
Κορωνοϊός: Ο «βαρύς» Αύγουστος και τα νέα μέτρα

Κορωνοϊός: Ο «βαρύς» Αύγουστος και τα νέα μέτρα

Εντείνονται οι προσπάθειες για ανάσχεση της έξαρσης των κρουσμάτων κορωνοϊού στη χώρα, με τον Αύγουστο να αποτελεί με διαφορά τον πιο «βαρύ» μήνα από την εμφάνιση της πανδημίας στη χώρα.

Χαρακτηριστικό είναι, άλλωστε, ότι ο τελευταίος μήνας του καλοκαιριού, κατά τις τρεις πρώτες εβδομάδες του, έδωσε σχεδόν τα μισά από τα κρούσματα που συνολικά έχουν καταγραφεί από τον περασμένο Φεβρουάριο.

Οι αρμόδιες αρχές παρακολουθούν στενά τα επιδημιολογικά δεδομένα, ποντάροντας, τις προσεχείς εβδομάδες στο ότι θα αποδώσει η αυστηροποίηση των μέτρων που ελήφθησαν το πρώτο μισό του Αυγούστου.

Αλλωστε, συνολικά 20 περιφέρειες της χώρας έχουν υπό καθεστώς ειδικών περιοριστικών μέτρων μέχρι και το τέλος του τρέχοντος μήνα.

Μιλώντας στο ραδιοσταθμό  ΘΕΜΑ 104,6 ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας και μέλος της επιτροπής των ειδικών του υπουργείου Υγείας ίκος Σύψας υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, πως ο δείκτης R για την μετάδοση του ιού βρίσκεται λίγο πάνω από το 1, κρούοντας νέο «καμπανάκι» για τήρηση των μέτρων.

«Με τις εξελίξεις του Αυγούστου όλοι κατάλα ότι το πρόβλημα είναι εδώ. Δεν χρειάζεται να δούμε εικόνες Ιταλίας για να πειστούμε για το πρόβλημα. Πιστεύω ότι το επόμενο διάστημα να έχουμε μεγαλύτερο επίπεδο συμμόρφωσης», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Τα μέλη της επιτροπής, είπε ακόμη, εκτιμούν ότι «τα μέτρα που ελήφθησαν στις αρχές Αυγούστου θα αρχίσουν να δείχνουν το αποτύπωμά τους τους στο τέλος του μήνα και στο καλό σενάριο θα έχουμε σταθεροποίηση».

Αύριο οι ανακοινώσεις για τα

Στο επίκεντρο τα τελευταία 24ωρα παραμένει το ζήτημα της επανεκκίνησης της σχολικής χρονιάς, με τα μέχρι τώρα δεδομένα, όπως προκύπτουν από τις δηλώσεις των αρμόδιων υπουργών, να δείχνουν πρώτο «κουδούνι» στις 7 Σεπτεμβρίου.

Αύριο, Δευτέρα, πρόκειται η Παιδείας, ίκη Κεραμέως, να ανακοινώσει το πλαίσιο επανέναρξης της λειτουργίας των σχολείων. Βάσει όσων έχουν προαναγγελθεί, οι αίθουσες θα ανοίξουν σε πλήρη σύνθεση, με χρήση ς από το νηπιαγωγείο μέχρι και το λύκειο και με διαφορετικά διαλείμματα. Όπως σημειώθηκε την Παρασκευή, οι μάσκες θα διανέμονται ν.

Στο Δημόσιο

Οσον αφορά το Δημόσιο, μιλώντας την στον ΣΚΑΪ, ο Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος εξήγησε πως ήδη εφαρμόζεται εκ νέου το μοτίβο των τριών βαρδιών στην προσέλευση και αναχώρηση των υπαλλήλων προκειμένου να μην υπάρχουν φαινόμενα συνωστισμού.

Παράλληλα, τόσο υπάλληλοι όσο και πολίτες που θέλουν να εξυπηρετηθούν πρέπει απαραιτήτως να φορούν και να τηρούν τις αποστάσεις.

Όσον αφορά του υπαλλήλους που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες δε, προβλέπεται να δουλεύουν «backoffice», δηλαδή σε τμήματα που δεν σχετίζονται με την εξυπηρέτηση κοινού ενώ, όπως διευκρίνισε ο κ. Θεοδωρικάκος, ειδικότερα όπου υπάρχει η δυνατότητα και είναι απαραίτητο θα εφαρμοστεί η τηλεργασία. Τέλος εργαζόμενοι, οι γιατροί των οποίων, επιβεβαιώνουν πως κάτι τέτοιο κρίνεται επιβεβλημένο, θα μπορούν να μείνουν στο σπίτι τους με ειδική άδεια.

Ως προς το ενδεχόμενο επέκτασης ανάλογων μέτρων και στον ιδιωτικό τομέα, ο υπουργός τόνισε πως «είμαστε έτοιμοι για πρόσθετα μέτρα, θα το παρακολουθήσουμε».

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση