Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » FEATURED » Κορωνοϊός: Ματαιώνονται οι εκδηλώσεις για το καρναβάλι σε όλη την Ελλάδα
Κορωνοϊός: Ματαιώνονται οι εκδηλώσεις για το καρναβάλι σε όλη την Ελλάδα

Κορωνοϊός: Ματαιώνονται οι εκδηλώσεις για το καρναβάλι σε όλη την Ελλάδα

Ακυρώνονται οι εκδηλώσεις για το καρναβάλι σε όλη την Ελλάδα, μεταξύ των οποίων και το διάσημο πατρινό καρναβάλι, λόγω του κορωνοϊού, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, σήμερα, Πέμπτη.

«Αποφασίζουμε τη ματαίωση των εκδηλώσεων για το καρναβάλι σε όλη την Ελλάδα όπως κάνουν και άλλες ευρωπαϊκές χώρες», δήλωσε ο κ. Κικίλιας.

Κατά την ενημέρωση στο υπουργείο Υγείας, ο κ. Κικίλιας ανακοίνωσε την ακύρωση του καρναβαλιού στην Ελλάδα επικαλούμενος συστάσεις και το πλαίσιο γενικότερης προστασίας του πληθυσμού.

Οπως πρόσθεσε, αναφερόμενος στα επιβεβαιωμένα κρούσματα, είναι πολύ σημαντικό να ελεγχθεί ο περίγυρος των κρουσμάτων αλλά και όλοι όσοι εκτιμούν ότι ήρθαν σε επαφή μαζί τους να βρίσκονται σε εγρήγορση ώστε εάν εμφανίσουν το παραμικρό ύποπτο κρούσμα να απευθυνθούν στον ΕΟΔΥΥ ή στον θεράποντα ιατρό τους.

Έκτακτη του συμβουλίου δήμου Πατρέων

Συνεδριάζει εκτάκτως στις 17:30 απόγευμα το δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Πατρέων, μετά τις ανακοινώσεις του υπουργού Υγείας, Βασίλη Κικίλια, για τη ματαίωση των εκδηλώσεων για το καρναβάλι σε όλη την Ελλάδα.

Μοναδικό θέμα στην ημερήσια διάταξη είναι η ακύρωση των εκδηλώσεων του πατρινού καρναβαλιού και εισηγητής θα είναι ο δήμαρχος Πατρέων, Κώστας Πελετίδης. Επίσης, σήμερα το απόγευμα αναμένεται να συνεδριάσει και το διοικητικό συμβούλιο του συλλόγου καταστημάτων ς και αναψυχής νομού Αχαΐας.

Τρία τα κρούσματα του κορωνοϊού στην Ελλάδα – Πρώτο στην Αθήνα

Επιβεβαιώθηκαν δύο ακόμη θετικά κρούσματα του κορωνοϊού στην Ελλάδα, φτάνοντας συνολικά τα τρία.

Οπως ανακοινώθηκε το μεσημέρι της Πέμπτης, πρόκειται:

– Για το παιδί της 38χρονης που νοσηλεύεται στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ στη Θεσσαλονίκης και αποτέλεσε το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα στη χώρα μας.

– Μια γυναίκα στην Αθήνα, η οποία πρόσφατα είχε ταξιδέψει στη βόρεια Ιταλία.

Σχετικά με το πρώτο περιστατικό, όπως ανακοινώθηκε, κλειστό για 14 ημέρες θα παραμείνει το 105ο Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης όπου φοιτά το παιδί της 38χρονης. Υπενθυμίζεται ότι οι ειδικοί του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας βρίσκονταν από χθες το απόγευμα στα «ίχνη» των ατόμων με τα οποία ήλθε σε επαφή τα τελευταία 24ωρα η πρώτη ασθενής.

Το κρούσμα της Αθήνας 

Οπως είπε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, λοιμωξιολόγος Σωτήρης , ιχνηλατείται και το κρούσμα που νοσηλεύεται στην Αθήνα έτσι ώστε να εντοπιστούν όλοι οι άνθρωποι που ήρθαν σε επαφή μαζί της κατά και μετά την επιστροφή της από την Ιταλία.

Η γυναίκα μεταφέρεται στο νοσοκομείο «Αττικόν», ένα από τα νοσοκομεία αναφοράς της Αθήνας.

Απευθύνθηκε αρχικά σε ιδιωτικό θεραπευτήριο όπου οι γιατροί έκριναν ότι έπρεπε να δώσει δείγμα προκειμένου να εξεταστεί. Οταν τα αποτελέσματα βγήκαν θετικά οι θεράποντες ιατροί της ενημερώθηκαν για το πρωτόκολλο που έπρεπε να ακολουθήσουν και η γυναίκα που είναι καλά στην υγεία της, θα νοσηλεύεται στο εξής στο Αττικόν νοσοκομείο, σε ειδικά διαμορφωμένο θάλαμο.

Ήδη, αναζητούνται όλοι όσοι ήρθαν σε επαφή μαζί της και αυτό αφορά όσους συνταξίδεψαν με αυτήν αλλά και όσους συνάντησε από τη στιγμή που βρέθηκε στην Αθήνα.

Παράλληλα, όπως γνωστοποίησε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, ακυρώνονται όλες οι εκδηλώσεις του καρναβαλιού στη χώρα.

Σ. : Γιατί κλείσαμε το σχολείο για δύο εβδομάδες

Επι 14 ημέρες θα παραμείνει κλειστό το 105ο δημοτικό σχολείο Θεσσαλονίκης, καθώς σε αυτό πηγαίνει το παιδί της 38χρονης, το οποίο βρέθηκε θετικό στον κορωνοϊό, όπως και η του που συνεχίζει να νοσηλεύεται σε ειδικό θάλαμο του ΑΧΕΠΑ.

Όπως ανέφερε στην σημερινή έκτακτη ενημέρωση των ιατρικών συντακτών ο λοιμωξιολόγος Σ. Τσιόδρας, το παιδί δεν είχε πάει σχολείο τη Δευτέρα και χθες πήρε μέρος σε μια εκδρομή. «Θεωρώ ότι δεν υπήρξε καμία υψηλού κινδύνου επαφή παρ' όλα αυτά στα πλαίσια των προληπτικών μέτρων και επειδή τα παιδάκια είναι παιδάκια και συγχρωτίζονται θα πάρουμε τα προληπτικά μέτρα που χρειάζονται. Για να είμαστε 100% σίγουροι» ανέφερε χαρακτηριστικά και τόνισε ότι ο κορωνοϊός για τα παιδάκια είναι μια ήπια νόσος, σχεδόν ασυμπτωματική, ένα ελαφρύ συνάχι.

«Αυτό το κάνουμε σε περιορισμένη γεωγραφική τοποθεσία που αφορά το σχολείο των παιδιών, το κάνουμε καθ' υπερβολήν, θα μπορούσε να είναι μόνο η η τάξη των παιδιών, αλλά εμείς αποφασίζουμε να είμαστε πιο αυστηροί, πιο προσεκτικοί, θέλουμε όσο το δυνατόν να καθυστερήσουμε τη διασπορά αυτού του ιού και γι' αυτό παίρνουμε αυτά τα μέτρα» είπε ο κ. Τσιόδρας και συμπλήρωσε «είναι ένα μέτρο που τηρείται στην πανδημία, την οποία αρνείται να παραδεχθεί ακόμα ο WHO».

Ερωτηθείς για το σημαίνει να είναι κάποιος υψηλού ή χαμηλού κινδύνου όσον αφορά την μετάδοση του κορωνοϊού ο κ. Τσίοδρας έφερε ένα παράδειγμα: «Π.χ. Είμαι σε ένα πούλμαν και ο οδηγός του είναι μαζί μου για μια ώρα σε απόσταση μεγαλύτερη των δύο μέτρων. Εκείνη τη στιγμή θεωρείται υψηλού κινδύνου επαφή. Η γυναίκα αυτού του ανθρώπου, τα παιδιά του και η οικογένειά του δεν έχουν κανέναν κίνδυνο. Αυτοί συνεχίζουν τη ζωή τους κανονικά και μόνο αν έχουν συμπτώματα απομονώνονται. Είναι στα πλαίσια της δράσης της ενεργητικής επιτήρησης των συμπτωμάτων της νόσου, ώστε να παίρνουμε τα κατάλληλα μέτρα. Άρα διαχωρίζεται με βάση τον αλγόριθμο που έχει το υπουργείο και ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας σε υψηλού κινδύνου επαφές και χαμηλού κινδύνου επαφές».

Δεκαεπτά νεκροί την τελευταία εβδομάδα από τη γρίπη

Δεκαεπτά άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από επιπλοκές του ιού της γρίπης την τελευταία εβδομάδα, ανεβάζοντας σε 77 το συνολικό αριθμό των νεκρών από εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη. Σύμφωνα με την εβδομαδιαία έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης της γρίπης, του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), οι 59 θάνατοι αφορούσαν ασθενείς που νοσηλεύτηκαν σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), και 18 ασθενείς χωρίς νοσηλεία σε ΜΕΘ. Πρόκειται για 44 άνδρες και 33 γυναίκες, με εύρος ηλικιών από 4 έως 91 έτη. Από τα 73 (94,8%) κρούσματα απομονώθηκε ιός γρίπης τύπου Α και από τα 4 (5,2%) ιός γρίπης τύπου Β. Τα 42 στελέχη γρίπης τύπου Α που απομονώθηκαν από τα προαναφερθέντα κρούσματα υποτυποποιήθηκαν, εξ αυτών 15 (35,7%) ανήκαν στον υπότυπο Α (Η1Ν1) και 27 (64,3%) στον υπότυπο Α (Η3Ν2). Τα 72 (93,5%) από τα 77 προαναφερθέντα κρούσματα ανήκαν σε κλινική ομάδα υψηλού κινδύνου για την οποία συνιστάται εμβολιασμός για την εποχική γρίπη, εξ αυτών εμβολιασμένοι ήταν οι 27 (37,5%).

Στην Ελλάδα έχουν καταγραφεί 227 σοβαρά κρούσματα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης, εκ των οποίων τα 206 νοσηλεύτηκαν σε ΜΕΘ.

Την τελευταία εβδομάδα ελέγχθηκαν για ιούς γρίπης 186 κλινικά δείγματα όλα από νοσοκομεία. Τα 66 (35,5%) εξ αυτών ήταν θετικά για ιούς γρίπης και συγκεκριμένα τα 44 (66,7%) ήταν τύπου Α και τα 22 (33,3%) ήταν τύπου Β. Τα 41 στελέχη τύπου Α υποτυποποιήθηκαν, εξ αυτών τα 30 (73,2%) ανήκαν στον υπότυπο Α (Η3Ν2) και τα 11 (26,8%) στον υπότυπο Α (Η1Ν1). Συνολικά έχουν ελεγχθεί 2.287 κλινικά δείγματα.

«Παραμένουμε σε περίοδο αυξημένης δραστηριότητας της γρίπης στην Ελλάδα. Συν- επικρατούν οι υπότυποι A (H1N1) και A (H3N2), επισημαίνουν οι επιστήμονες του ΕΟΔΥ και τονίζουν η σημασία του αντιγριπικού εμβολιασμού ως του καλύτερου τρόπου προφύλαξης από τη γρίπη.

Σε επιφυλακή για αποτροπή εξάπλωσης του ιού

Σε αγώνα ταχύτητας για την αποτροπή διασποράς του νέου κορωνοϊού αποδύονται από χθες οι ελληνικές υγειονομικές αρχές, μετά και την επιβεβαίωση του πρώτου περιστατικού της νόσου στη Θεσσαλονίκη, ενώ παράλληλα προετοιμάζονται για την αντιμετώπιση συρροής κρουσμάτων. Ο ειδικοί του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας από χθες το απόγευμα είναι στα «ίχνη» των ατόμων με τα οποία ήλθε σε επαφή τα τελευταία 24ωρα η πρώτη ασθενής από τον νέο κορωνοϊό και παράλληλα συνιστούν σε κάθε ταξιδιώτη που έρχεται στη χώρα από τις πληγείσες από τον ιό περιοχές της βόρειας Ιταλίας και εμφανίζει συμπτώματα να παραμένει στο του και να ζητεί οδηγίες από τον γιατρό του ή τον ΕΟΔΥ. Την ίδια στιγμή, και ενώ πληθαίνουν ταχύτατα οι αναφορές για «ύποπτα κρούσματα» ανά την Ελλάδα, το υπουργείο ανακάλεσε όλες τις άδειες του προσωπικού των μονάδων υγείας, του ΕΚΑΒ και των εποπτευόμενων οργανισμών του, ενώ χθες προχώρησε και σε εκκένωση θαλάμων της Παθολογικής Κλινικής του ΑΧΕΠΑ για το ενδεχόμενο να χρειαστεί να νοσηλευτούν περισσότερα περιστατικά COVID-19.

Η πρώτη ασθενής του νέου κορωνοϊού στην Ελλάδα είναι μια 38χρονη Ελληνίδα, η οποία είχε επισκεφθεί το Μιλάνο για την εβδομάδα μόδας, από το οποίο επέστρεψε αεροπορικώς το βράδυ της Κυριακής. Η γυναίκα εμφάνισε συμπτώματα που μοιάζουν με αυτά του νέου κορωνοϊού, μετά την άφιξή της στην Ελλάδα, επικοινώνησε με τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας και έλαβε οδηγίες για να απευθυνθεί στο ΑΧΕΠΑ –ένα εκ των 13 νοσοκομείων αναφοράς της χώρας–, όπου και την υποδέχθηκε η ειδική ομάδα διαχείρισης περιστατικών, η οποία έχει συσταθεί στο νοσοκομείο. Η 38χρονη νοσηλεύεται σε θάλαμο αρνητικής πίεσης στο νοσοκομείο, εμφανίζει ήπια νόσο και δεν αντιμετωπίζει άλλα προβλήματα υγείας. Κλιμάκιο του ΕΟΔΥ μετέβη χθες στη Θεσσαλονίκη προκειμένου να προχωρήσει στην «ιχνηλασία» –βάσει αλγορίθμου– των επαφών της 38χρονης από τη στιγμή που επέστρεψε έως και το βράδυ της Τρίτης. Χθες το απόγευμα κλήθηκαν να εξεταστούν για το ενδεχόμενο να έχουν μολυνθεί από τον κορωνοϊό τρία άτομα του στενού της περιβάλλοντος, με τα αποτελέσματα των εξετάσεων να αναμένονται σήμερα. Πάντως, για προληπτικούς λόγους σήμερα θα παραμείνει κλειστό το 105ο Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης όπου φοιτά το παιδί της 38χρονης. Επιπλέον, οι επιστήμονες του ΕΟΔΥ και του υπουργείου Υγείας έχουν και λίστα με τους συνεπιβάτες της –όσους κάθονταν σε απόσταση δύο θέσεων σε κάθε κατεύθυνση– στην πτήση επιστροφής από το Μιλάνο, με τους οποίους επικοινωνούν για να δώσουν οδηγίες. Οσοι ήλθαν σε στενή επαφή με την 38χρονη, αφότου αυτή επέστρεψε από το Μιλάνο, θα τεθούν σε οικειοθελή απομόνωση, ενώ θα επιτηρείται η υγεία τους.

Τις ανακοινώσεις για την πρώτη ασθενή του νέου κορωνοϊού στη χώρα μας έκανε χθες ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τη νόσο, καθηγητής Παθολογίας Λοιμώξεων του ΕΚΠΑ Σωτήρης Τσιόδρας, ο οποίος συνέστησε ψυχραιμία, ενώ ζήτησε από όσους επιστρέφουν από περιοχές της βόρειας Ιταλίας με συνεχιζόμενη τη μετάδοση της νόσου «να επιτηρούν την υγεία τους και σε περίπτωση συμπτωμάτων να μένουν στο και να ειδοποιούν τον γιατρό τους ή τον Εθνικό Οργανισμός Δημόσιας Υγείας ώστε να γίνονται οι απαραίτητες ενέργειες».

Στο ίδιο πλαίσιο, ο υπουργός Υγείας Β. Κικίλιας, μετά την ολοκλήρωση σύσκεψης για τον νέο κορωνοϊό που πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα στη Θεσσαλονίκη στα γραφεία της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, ζήτησε ψυχραιμία και κάλεσε τους πολίτες να ακούν τις συστάσεις των ειδικών επιστημόνων.

Τα επόμενα βήματα

Σε σύσκεψη της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας που πραγματοποιήθηκε χθες το μεσημέρι, εξετάστηκαν τα επόμενα βήματα για την αντιμετώπιση της κρίσης. Μεταξύ άλλων αποφασίστηκε η – ανάκληση των κανονικών αδειών του προσωπικού των υπηρεσιών του υπουργείου Υγείας, των ΥΠΕ, των νοσοκομείων, του ΕΚΑΒ, του ΕΟΔΥ, του ΕΚΕΑ, του ΙΦΕΤ και των δομών πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας. Σημειώνεται ότι στα «» που διαθέτει πλέον το υπουργείο για την αντιμετώπιση της διασποράς του ιού είναι και η πράξη νομοθετικού περιεχομένου –δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως– που δίνει τη δυνατότητα, ανάλογα με την εξέλιξη της επιδημίας, για περιορισμούς κατ' οίκον ύποπτων κρουσμάτων και των επαφών τους, προσωρινή αναστολή λειτουργίας δημόσιων χώρων και «επίταξη» κλινών ιδιωτικών νοσοκομείων και ξενοδοχείων.

Να προχωρήσει άμεσα σε προσλήψεις υγειονομικών υπαλλήλων για την ενίσχυση των νοσοκομείων ζητούν οι εκπρόσωποι των εργαζομένων στα νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), που παράλληλα καταγγέλλουν ελλείψεις σε απλές μάσκες σε πολλά νοσοκομεία. Εξαφανισμένο προϊόν είναι για τα φαρμακεία της Θεσσαλονίκης από τις αρχές της εβδομάδας οι μάσκες, οι οποίες εξαντλήθηκαν μετά τις εξελίξεις στη γειτονική Ιταλία.

Πηγή: kathimerini.gr
PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση