Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » FEATURED » Κορωνοϊός: Έχουμε ανοσία εφόσον νοσήσουμε;
Κορωνοϊός: Έχουμε ανοσία εφόσον νοσήσουμε;

Κορωνοϊός: Έχουμε ανοσία εφόσον νοσήσουμε;

Κίνδυνος δεύτερου «κύματος» κορωνοϊού το καλοκαίρι αν τα μέτρα αρθούν πρόωρα

Πολλά είναι τα επιστημονικά ερωτήματα για τον νέο κορωνοϊό, που προκαλούν πραγματικό πονοκέφαλο στους επιστήμονες. Aποκτάμε, άραγε, ανοσία εφόσον νοσήσουμε και γιατί πεθαίνουν περισσότεροι άνδρες από ό,τι γυναίκες από -19.  Στο πρώτο ερώτημα οι επιστήμονες, επί του τος, αδυνατούν να απαντήσουν σαφώς.

Ο Περιβαλλοντικής Υγείας, Τζέφρι Σαμάν, του πανεπιστημίου Κολούμπια της Νέας Υόρκης, τονίζει ότι κάποιες περιπτώσεις επαναλοίμωξης σε Κίνα και Ιαπωνία, μπορεί απλώς να οφείλονται σε αναξιόπιστες διαγνωστικές , ένα συνηθισμένο πρόβλημα με τις αναπνευστικές λοιμώξεις. Ερευνα της Ιατρικής Ακαδημίας του Πεκίνου, εξάλλου, έδειξε ότι πίθηκοι που προσβλήθηκαν από τον νέο κορωνοϊό, αφού ασθένησαν και ανέρρωσαν, δεν κατέστη δυνατό να επαναμολυνθούν.

Όμως, αυτό δεν μαρτυρά πολλά για το πόσο θα διαρκεί αυτή η ανοσία. Άλλοι κορωνοϊοί που προσβάλλουν τον άνθρωπο, όπως του κοινού κρυολογήματος, προκαλούν βραχύβια ανοσία, που δεν ξεπερνά τους τρεις μήνες, επισημαίνει ο Πίτερ Οπενσο, Προληπτικής Ιατρικής στο Imperial College του Λονδίνου.

Την άποψή του συμμερίζονται πολλοί άλλοι λοιμωξιολόγοι, μεταξύ των οποίων και ο δρ Ιρα Λοντζίνι, καθηγητής βιοστατιστικής στο κολέγιο Δημόσιας Υγείας του πανεπιστημίου της Φλόριντα. «Αλλες λοιμώξεις από κορωνοϊούς δεν χαρίζουν μακροχρόνια ανοσία. Αντιθέτως, μπορείς να νοσείς ξανά και ξανά. Στην πραγματικότητα δεν γνωρίζουμε αν αυτό ισχύει και για τον νέο κορωνοϊό», επισημαίνει ο Αμερικανός καθηγητής.

Πιο αισιόδοξος είναι ο δρ Μάρτιν Χίμπερντ της Σχολής Υγιεινής και Τροπικών Ασθενειών του Λονδίνου, ο οποίος  εκτιμά ότι από τα στοιχεία που έχουμε συγκεντρώσει φαίνεται πιθανό ο νέος κορωνοϊός να προσφέρει ανοσία.

Ένα άλλο ερώτημα που απασχολεί τους ερευνητές είναι γιατί οι άνδρες που έχουν προσβληθεί από κορωνοϊό διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο θανάτου, περίπου κατά 50%, από τις γυναίκες. Οι ερευνητές εκτιμούν ότι η διαφορά οφείλεται κυρίως σε συμπεριφορικούς παράγοντες, που συνδέονται με το φύλο, αλλά και σε βιολογικούς.

Στοιχεία από έξι κράτη υποδεικνύουν ότι οι άνδρες ήταν πιθανότερο να έχουν υποκείμενα νοσήματα (υπέρταση, καρδιαγγειακά νοσήματα και χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια), γεγονός που ενίσχυε τις πιθανότητες επικίνδυνων επιπλοκών. Επίσης, οι άνδρες καπνίζουν σε πολύ μεγαλύτερο ποσοστό συγκριτικά με τις γυναίκες και έτσι κατά πάσα πιθανότητα πάσχουν από χρόνια αναπνευστικά προβλήματα, αλλά και καταναλώνουν περισσότερο αλκοόλ, χωρίς, να αποκλείονται βιολογικοί παράγοντες όπως η εντονότερη ανοσοποιητική αντίδραση στις γυναίκες.

Κίνδυνος δεύτερου «κύματος» κορωνοϊού το καλοκαίρι αν τα μέτρα αρθούν πρόωρα

Αν τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης και αποφυγής των επαφών (social distancing), όπως το κλείσιμο σχολείων, καταστημάτων και γραφείων, αρθούν πολύ γρήγορα, υπάρχει κίνδυνος για ένα δεύτερο κύμα έξαρσης μέσα στο καλοκαίρι της νόσου -19, σύμφωνα με μια νέα επιστημονική μελέτη.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής την καθηγήτρια επιδημιολογίας Κιέσα Πρεμ της Σχολής Υγιεινής και Τροπικής Ιατρικής του Λονδίνου, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο για θέματα δημόσιας υγείας Lancet Public Health.

Αν και η μελέτη εστιάζει στην Κίνα, το συμπέρασμα φαίνεται να ισχύει για κάθε χώρα. «Πιστεύουμε ότι ένα πράγμα πιθανότατα έχει ισχύ παντού: τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης είναι πολύ χρήσιμα και πρέπει να προσαρμόσουμε προσεκτικά την άρση τους, ώστε να αποφύγουμε επόμενα διαδοχικά κύματα λοιμώξεων, όταν οι εργαζόμενοι και οι μαθητές θα επιστρέψουν στο πρόγραμμα τους. Αν αυτά τα κύματα έλθουν πολύ γρήγορα, μπορεί να κατακλύσουν τα συστήματα υγείας», προειδοποίησε η η δρ Γιανγκ , με βάση τα μαθηματικά επιδημιολογικά μοντέλα που μελετήθηκαν.

Ειδικότερα, οι επιστήμονες εκτιμούν ότι αν η πόλη Γουχάν, το επίκεντρο της επιδημίας στην Κίνα, διατηρήσει τα έως τις αρχές Απριλίου (είχαν επιβληθεί στις 23 Ιανουαρίου) – παρόλο που δεν έχουν καταγραφεί εδώ και μέρες εγχώρια κρούσματα- και στη συνέχεια οι δραστηριότητες των πολιτών και της οικονομίας επαναληφθούν σταδιακά, τότε ένα πιθανό δεύτερο κύμα της νόσου θα καθυστερήσει έως το φθινόπωρο (πιθανώς στο τέλος Οκτωβρίου).

Αυτό θα δώσει χρόνο στο σύστημα υγείας να προετοιμαστεί έγκαιρα για τον επόμενο χειμώνα, αλλά επίσης θα μειώσει τον αριθμό των νέων κρουσμάτων (κατά 24%) και των θυμάτων της νόσου έως το τέλος του 2020. Αν όμως τα μέτρα αρθούν πρόωρα μέσα στο Μάρτιο, τότε τον Αύγουστο υπάρχει πιθανότητα για ένα νέο ξέσπασμα των κρουσμάτων.

«Η πόλη της Γουχάν πρέπει να είναι πραγματικά προσεκτική και να αποφύγει μια πρόωρη άρση των μέτρων αποφυγής των κοινωνικών επαφών, επειδή αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μια δεύτερη πρώιμη κορύφωση των κρουσμάτων. Αν οι περιορισμοί χαλαρώσουν βαθμιαία, τότε πιθανότατα θα καθυστερήσει η δεύτερη κορύφωση και θα εξομαλυνθεί η επιδημική καμπύλη», δήλωσε η δρ Πρεμ.

Πηγή: kathimerini.gr
[Fancy_Facebook_Comments language="el_GR"]
"Αλιεύοντας" την είδηση