Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » FEATURED » Κορωνοϊός: 21 νέα κρούσματα, ένας θάνατος το τελευταίο 24ωρο
Κορωνοϊός: 21 νέα κρούσματα, ένας θάνατος το τελευταίο 24ωρο

Κορωνοϊός: 21 νέα κρούσματα, ένας θάνατος το τελευταίο 24ωρο

Είκοσι ένα νέα τα του κορωνοϊού στη χώρα ανακοινώθηκαν την Παρασκευή, μέσω της γραπτής ενημέρωσης του υπουργείου Υγείας. Τα 19 εξ αυτών αφορούν γνωστή συρροή κρουσμάτων (κατά πληροφορίες, 18 σχετίζονται με τον οικισμό της Νέας Σμύρνης στη Λάρισα και ένα με τη δομή φιλοξενίας στο Κρανίδι) .

Συνολικά τα τα ανέρχονται πλέον σε 2.873.

Παράλληλα, κατεγράφη ένας ακόμη θάνατος ασθενούς το τελευταίο 24ωρο, με τους νεκρούς να ανέρχονται σε 169.

Επιπλέον, 19 ασθενείς παραμένουν διασωληνωμένοι, ενώ 98 έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Λίγα κρούσματα σε ειδικές δομές

Θετικές επιδόσεις έχει η χώρα μας όχι μόνο στον έλεγχο της επιδημίας αλλά και στην ευπαθών ομάδων πληθυσμού που φιλοξενούνται σε ειδικές δομές, όπως είναι οι οίκοι ευγηρίας, ξενώνες, χώροι φιλοξενίας αστέγων κ.ά. από τον κορωνοϊό SARS-CoV-2. Σε αντίθεση με άλλες χώρες της Ευρώπης όπου οι φιλοξενούμενοι αυτών των δομών αποτέλεσαν τα περισσότερα θύματα της COVID-19, στην Ελλάδα, δεν καταγράφηκαν σημαντικές συρροές κρουσμάτων –πλην της περίπτωσης κέντρου φροντίδας ηλικιωμένων στη Νέα Μάκρη, όπου και εκεί ελέγχθηκε αμέσως η νόσος και δεν υπήρξε διασπορά–, που επιβεβαιώνεται πλήρως και από τους προληπτικούς εργαστηριακούς ελέγχους που γίνονται αυτή την περίοδο.

Οι περίπου 70 Κινητές Ομάδες Υγείας που έχει –προς το παρόν– ενεργοποιήσει ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας ανά την επικράτεια, είχαν επισκεφθεί έως τις αρχές της εβδομάδας περίπου 240 δομές –δημόσιες κ.ά. που φιλοξενούν ευπαθείς ομάδες πληθυσμού, και είχε λάβει περισσότερα από 7.500 δείγματα για εργαστηριακό έλεγχο ανίχνευσης του ιού, με τα πρώτα αποτελέσματα στα μισά εξ αυτών να αναφέρουν μόνο δύο . Οπως ανέφερε στην «Κ» ο αντιπρόεδρος του ΕΟΔΥ, Γεώργιος Παναγιωτακόπουλος, παθολόγος, επίκουρος καθηγητής κλινικής Φαρμακολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, «σε αυτή τη φάση δεν αναμένεται να δούμε πολλά κρούσματα, καθώς η κυκλοφορία του ιού είναι πολύ χαμηλή. Από την άλλη, δεν πρέπει να εφησυχάζουμε. Επιπλέον, με τη διενέργεια των τεστ εμπεδώνεται και το αίσθημα ασφάλειας αυτού του ευάλωτου πληθυσμού». Σχολιάζοντας τη μη καταγραφή επιδημιών σε δομές στην Ελλάδα, ο κ. Παναγιωτακόπουλος σημειώνει ότι πρόκειται για κυρίως ιδιωτικές δομές των οποίων οι ιδιοκτήτες φρόντισαν από μόνοι τους παράλληλα με τις συστάσεις του ΕΟΔΥ να τις κρατήσουν ασφαλείς από τον ιό.

Η από δομές φιλοξενίας ηλικιωμένων και πασχόντων από άλλες χώρες της Ευρώπης είναι εφιαλτική. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παραθέτει σε έκθεσή του το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC), στο Βέλγιο το 51% των 9.052 θανάτων που είχαν καταγραφεί έως τις 17 Μαΐου λόγω της COVID-19 είχαν αναφερθεί από τέτοιου είδους δομές. Συστηματικός έλεγχος για τον κορωνοϊό σε όλες τις δομές της χώρας, αποκάλυψε ότι το 4% των φιλοξενουμένων σε αυτές (5.640 από τους συνολικά 141.089) και το 2% του προσωπικού τους ήταν θετικοί στον ιό.

Στην Ευρώπη

Στη , το διάστημα από 1ης Μαρτίου έως 11 Μαΐου, 7.469 δομές (66% αυτών ήταν οίκοι ευγηρίας) είχαν αναφέρει περιστατικά της νόσου. Από τις 73.435 επιβεβαιωμένα ή ύποπτα περιστατικά κορωνοϊού, 13.539 είχαν μοιραία κατάληξη (17%). Επιπλέον, καταγράφηκαν 39.294 περιστατικά COVID-19 μεταξύ του προσωπικού των δομών. Στη Νορβηγία, 136 (61%) από τους συνολικά 224 (έως τις 11 Μαΐου) θανάτους λόγω της νόσου ήταν σε κέντρα φροντίδας και άλλες τέτοιου είδους δομές. Στην Ισπανία, έως τις 11 Μαΐου, 17.739 θάνατοι είχαν καταγραφεί από 5.400 δομές που είχαν πληγεί από τη νόσο, αριθμός που αντιστοιχεί στο 66% των συνολικών θανάτων στη χώρα. Σε , Σουηδία, 212 από τις 400 δομές ανέφεραν 1.711 περιστατικά της νόσου και 630 από τους 1.406 θανάτους στην πόλη.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, σε δύο διαφορετικές καταγραφές έως τις 8 Μαΐου, αναφέρονται από 7.000 έως 8.500 θάνατοι λόγω της νόσου σε δομές φροντίδας ηλικιωμένων και χρονίως πασχόντων.

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση