Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » FEATURED » Κορωνοϊός: 2.835 νέα κρούσματα, 38 θάνατοι
Κορωνοϊός: 2.835 νέα κρούσματα, 38 θάνατοι

Κορωνοϊός: 2.835 νέα κρούσματα, 38 θάνατοι

Στις αρχές του νέου έτους οι πρώτοι εμβολιασμοί στην Ελλάδα

Σε 2.835 ανέρχονται τα νέα κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα το τελευταίο 24ωρο, σύμφωνα με την ενημέρωση του ΕΟΔΥ.

Κατά το ίδιο διάστημα, καταγράφηκαν 38 νέοι θάνατοι, με τον αριθμό των νεκρών να ανέρχεται σε 1.035.

Παράλληλα, στους 366 έφτασαν οι ασθενείς στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ:

«Σήμερα ανακοινώνουμε 2835 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων 15 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 72510, εκ των οποίων το 54.0% άνδρες.

4622 (6.4%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 18812 (25.9%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

366 συμπολίτες μας νοσηλεύονται . Η διάμεση ηλικία τους είναι 64 ετών. 112 (30.6%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 80.9%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 370 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, έχουμε 38 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 1035 θανάτους συνολικά στη χώρα. 416 (40.2%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 80 έτη και το 96.8% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω».

Στις αρχές του νέου έτους οι πρώτοι εμβολιασμοί στην Ελλάδα

Στις αρχές του νέου έτους θα έχουμε τις πρώτες δόσεις εμβολίου για την Covid-19 στην Ελλάδα, ταυτόχρονα με τις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ, διαβεβαιώνει ο υφ Υγείας Βασίλης Κοντοζομάνης και εξηγεί ότι ήδη εκπονείται επιχειρησιακό σχέδιο εμβολιασμού του πληθυσμού.

Σύμφωνα με τον κ. Κοντοζαμάνη, «η συμμετοχή της Ελλάδας στην κοινή ευρωπαϊκή προμήθεια σε συνδυασμό με την πρόσβαση στο χαρτοφυλάκιο προϊόντων που διαπραγματεύεται και συμφωνεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, διασφαλίζει την επάρκεια στην κάλυψη του πληθυσμού».

Όπως σημειώνει «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ήδη υπογράψει συμφωνίες με τις εταιρείες Pfizer και Biontech, AstraZeneca, Sanofi and Johnson & Johnson για τα πειραματικά τους εμβόλια και βρίσκεται σε συνομιλίες με τις , και Novavax για την εξασφάλιση και των δικών τους πειραματικών εμβολίων».

Η τελευταία συμφωνία αφορά το εμβόλιο που αναπτύσσουν οι φαρμακευτικές εταιρίες Pfizer και Biontech, το οποίο σκόρπισε παγκόσμια αισιοδοξία μετά την ανακοίνωση για αποτελεσματικότητα κατά 90%. Πρόκειται για την πρώτη ανάλυση στο μέσον της Φάσης 3.

Τι προβλέπουν οι συμφωνίες προς

Όπως αναφέρει ο κ. Κοντοζαμάνης ειδικά για το εμβόλιο των Pfizer και Biontech, η Συμφωνία Προς προβλέπει ότι οι 27 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα αγοράσουν 200 εκατομμύρια δόσεις εμβολίου με τη δυνατότητα επιπλέον προμήθειας 100 εκατομμυρίων δόσεων. «Της έγκρισης της συμφωνίας από την Κομισιόν έπεται η αποδοχή ή μη από τα κράτη μέλη εντός 5 ημερών και στη συνέχεια υπογράφεται η συμφωνία», διευκρινίζει ο υφ.

Εξηγεί ότι η διανομή του εμβολίου προς τα κράτη μέλη θα ξεκινήσει μόλις χορηγηθεί άδεια κυκλοφορίας από την Κομισιόν κατόπιν έγκρισης και γνωμοδότησης από την αρμόδια ευρωπαϊκή ρυθμιστική αρχή, τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων.

«Καταρχάς, από τις συμφωνίες προαγοράς προσβλέπουμε στην ελαχιστοποίηση του ρίσκου από τη μη παραγωγή ενός εμβολίου και την παραγωγή ασφαλών και αποτελεσματικών ποσοτήτων εμβολίων, σε συγκεκριμένο χρόνο. Η κάθε συμφωνία περιλαμβάνει διαφορετικό αριθμό δόσεων. Η κατανομή στα γίνεται σύμφωνα με τον πληθυσμό της κάθε χώρας προκειμένου να υπάρξει πρόσβαση όλων των κρατών στα εμβόλια. Για το λόγο αυτό, η ΕΕ έχει αναπτύξει ένα χαρτοφυλάκιο προϊόντων που διασφαλίζει ικανές και επαρκείς ποσότητες για κάθε χώρα», τονίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υφυπουργός Υγείας.

Διαπραγμάτευση για την τιμή των εμβολίων

Ο κ. Κοντοζαμάνης αναφέρει ότι «η διαπραγμάτευση της ΕΕ αφορά και την τιμή προμήθειας των εμβολίων. Η δε τελική τιμή κάθε εμβολίου είναι ενιαία για όλα τα κράτη μέλη. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συνεισφέρει στο κόστος κτήσης των εμβολίων, αφού χρηματοδοτεί, μέσω του ESI, την ανάπτυξη τους. Η χρηματοδότηση αυτή θεωρείται προκαταβολή των εμβολίων, που στην ουσία θα αγοράσουν τα ».

Εμβολιαστικό σχέδιο

Το επιχειρησιακό σχέδιο εμβολιασμού του πληθυσμού ήδη εκπονείται, όπως λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Κοντοζαμάνης, κατόπιν των οδηγιών της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών και άλλων αρμόδιων φορέων. Περιλαμβάνει τόσο τη διάθεση και διανομή των εμβολίων στη χώρα μας όσο τον εμβολιασμό του πληθυσμού, την καταχώρηση των δεδομένων εμβολιασμού σε μητρώο καθώς και τη διαδικασία φαρμακοεπαγρύπνησης.

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση