Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » FEATURED » Κοπή και αντικατάσταση “καμμένων” δέντρων στη Νέα Ιωνία
Κοπή και αντικατάσταση “καμμένων” δέντρων στη Νέα Ιωνία

Κοπή και αντικατάσταση “καμμένων” δέντρων στη Νέα Ιωνία

Πάνω από 150 δέντρα (βραχυχίτωνες) έκοψε η διεύθυνση πρασίνου του Δήμου Βόλου  κατά μήκος της σιδηροδρομικής γραμμής στις οδούς Παπαδιαμάντη στο Βόλο και Βυζαντίνου στη Ν. Ιωνία, από το ύψος λίγο μετά τη διάβαση της Αλαμάνας μέχρι και την οδό Μυτιλήνης, τα οποία είχαν καεί απο την χειμερινή παγωνιά και πρόκειται να εκριζωθούν  και στη θέση τους θα φυτευθούν νέα. Ωστόσο η χωρίς προηγούμενη ενημέρωση κοπή των δέντρων ξεσήκωσε αντιδράσεις κατοίκων στη Νέα Ιωνία   και τη καταγγελία  του ανεξάρτητου δημοτικού  συμβούλου  Κ. αργάλα , που κάνει λόγο για «».

Η  υπηρεσία Πρασίνου έκοψε τα συγκεκριμένα δένδρα επειδή κάηκαν, λόγω της παγωνιάς, φέτος τον χειμώνα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο ίδιο σημείο είχαν καεί ξανά τα δένδρα το 2002 και αντικαταστάθηκαν, αλλά τοποθετήθηκαν ξανά βραχυχίτωνες που είναι ανθοφόρα καλλωπιστικά δένδρα.

 

Τα ίδια δένδρα είχαν τοποθετηθεί και στη λωρίδα της οδού 2ας Νοεμβρίου, αλλά επίσης κάηκαν από την παγωνιά και από τα 100 που είχαν φυτευτεί, σήμερα επιβιώνουν μόλις οκτώ.

Υπηρεσιακοί παράγοντες τονίζουν ότι οι βραχυχίτωνες που κάηκαν από την παγωνιά κόπηκαν σε κάποιο ύψος από το έδαφος, ώστε να ξεριζωθούν τις επόμενες μέρες.

Η υπηρεσία Πρασίνου προγραμματίζει την αντικατάσταση των δένδρων που κάηκαν με άλλα, χωρίς όμως να έχει ληφθεί η οριστική απόφαση για το είδος δένδρων που θα φυτευτούν.

Καταγγελία αργάλα

Σε ανάρτησή του σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης ο ανεξάρτητος σύμβουλος και μέλος της Δημοτικής Κίνησης «Μαζί για τον Βόλο» Κώστας Γαργάλας τονίζει ότι «ένα τεράστιο οικολογικό έγκλημα διαπράχθηκε από την Δημοτική Αρχή στην οδό Βυζαντίου της Νέας Ιωνίας σαν αποτέλεσμα του απέραντου μίσους της προς την Νέα Ιωνία και τους κατοίκους της».

Όπως αναφέρει 150 και πλέον, μικρά και μεγάλα, δένδρα είτε ξεριζώθηκαν, είτε κόπηκαν στο μισό μέτρο από τη στάθμη του εδάφους από την κλειστή σήμερα διασταύρωση του Οινοπνεύματος έως το τέλος της Βυζαντίου.

Ο Κ. Γαργάλας αφήνει αιχμές κατά των περιοίκων γράφοντας ότι «απίστευτη η σιωπή των περιοίκων που δεν ενημέρωσαν κανέναν και αδιαφόρησαν για το έγκλημα. Και η κοπή – αφανισμός των δένδρων έγινε χωρίς απ' ότι γνωρίζω καμιά σχετική απόφαση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής».

Ο ίδιος τονίζει ότι επικοινώνησε με τον αρμόδιο του ΟΣΕ  για να πληροφορηθεί αν εμπόδιζε η δενδροστοιχία στην κυκλοφορία των τρένων και τον διαβεβαίωσε πως κανένα πρόβλημα δεν υπήρχε και ποτέ δεν ενημερώθηκε για κάτι ανάλογο από τη Δημοτική Αρχή.

H δημοτική αρχή

Απαντώντας η δημοτική αρχή στις καταγγελίες Κ. Γαργάλα αναφέρει: “Ξεπέρασε κάθε όριο ανευθυνότητας και λαϊκισμού ο γνωστός πια σε όλους ξερόλας, Κώστας Γαργάλας, δημοτικός σύμβουλος του ΣΥΡΙΖΑ, που με ανοησία που εκπλήσσει, ακόμα και γι αυτόν, διαπίστωσε τη διάπραξη «οικολογικού εγκλήματος» και μάλιστα με κίνητρο το «μίσος της Δημοτικής Αρχής προς τη Νέα Ιωνία» (!!!) σχετικά με την κοπή κατεστραμμένων από τον παγετό δέντρων σε διάφορα σημεία της πόλης.

Απαντούμε, λοιπόν, όχι προς τον Γαργάλα, αλλά προς ενημέρωση των πολιτών, που ενδεχομένως να θορυβήθηκαν από τις αστειότητες που ανακοίνωσε, επειδή δεν τον γνωρίζουν, ότι τα δέντρα που απομακρύνθηκαν είχαν υποστεί μεγάλες ζημιές από τον παγετό, είχαν για το λόγο αυτό καταστεί επικίνδυνα και η απομάκρυνση τους έγινε με αίτημα  των περιοίκων και βέβαια με τη σύμφωνη γνώμη των ειδικών επιστημόνων της υπηρεσίας μας.

Όπως όλοι γνωρίζουν ο φετινός χειμώνας ήταν ιδιαιτέρως δριμύς με συνθήκες παρατεταμένου ψύχους που διήρκησαν πολλές μέρες. Συγκεκριμένα καταγράφηκαν συνθήκες ολικού παγετού (θερμοες κάτω του μηδενός) για 134 συνεχόμενες ώρες, με αίσθηση ψύχους λόγω ανέμων που έφτανε τους -13oC.

Τα φυτά έχουν διαφορετικές αντοχές στις χαμηλές θερμοες. Αν ξεπεραστούν προς τα κάτω τα όρια αυτά, τα φυτά πεθαίνουν. Ιδιαιτέρως φυτά αειθαλή (φυτά που κρατάνε το φύλλωμα τους και το χειμώνα) με καταγωγή από θερμά κλίματα, είναι τα πρώτα φυτά που πεθαίνουν (ξεραίνονται).

Οι Βραχυχίτωνες με καταγωγή από την Αυστραλία έχουν μικρή αντοχή στο ψύχος και φέτος καταστράφηκαν ολοσχερώς. Στον αντίστοιχο παγετό του 2002 είχαν καταστραφεί χιλιάδες τέτοια δέντρα στην ευρύτερη περιοχή του Βόλου. Το δέντρο όταν ξεραίνεται από τον παγετό έχει εύθρυπτα κλαδιά τα οποία σπάζουν εύκολα και πέφτουν με άμεσο κίνδυνο για .

Η ανάγκη απομάκρυνσης των ξερών δέντρων ήταν  άμεση ιδιαιτέρως σε δρόμους όπως η Βυζαντίου με κίνηση αστικών λεωφορείων και ροή αυτοκινήτων από τη μία μεριά και διέλευσης αμαξοστοιχιών του ΟΣΕ  από την άλλη μεριά, καθώς ο κίνδυνος πρόκλησης ατυχημάτων είναι μεγάλος. Αντίστοιχα άμεσα απομακρύνθηκαν ξερά δέντρα βραχυχίτωνα γύρω από το κέντρο Βασδέκειο, όπως θα απομακρυνθούν αντίστοιχα ξερά δέντρα από τις οδούς Μαιάνδρου, Βενιζέλου και όπου αλλού υπάρχουν ξερά δέντρα βραχυχίτωνα. Μάλιστα οι ίδιοι οι περίοικοι καλούσαν επίμονα για την απομάκρυνση των ξερών δέντρων.

Οι Ευκάλυπτοι με καταγωγή από την Αυστραλία, φυτά ιδιαιτέρως ευπαθή στο ψύχος, έχουν υποστεί μεγάλες ζημιές από τον παγετό.

Ευτυχώς ένας μεγάλος αριθμός τους είχε κλαδευτεί πέρυσι, όμως παραμένουν δέντρα ευκαλύπτου μεγάλων διαστάσεων των οποίων έχει ξεραθεί μεγάλο μέρος του υπέργειου τμήματός τους και θα απομακρυνθεί.

Οι Κανάριοι Φοίνικες είναι ένα άλλο είδος το οποίο υπέστει ζημιές από τον παγετό. Ότι δεν κατάστρεψε το κόκκινο σκαθάρι το αποτελείωσε ο παγετός. Ήδη ξεροί  Φοίνικες στη νησίδα Αθηνών απομακρύνθηκαν και αντικαταστάθηκαν με νέες φυτεύσεις 101 δέντρων Φωτίνιας και 400 θάμνων πικροδάφνης νάνας.

Τέλος οι λεμονιές, δέντρα εξίσου ευαίσθητα στο ψύχος, ξεράθηκαν, ενώ μεγάλος αριθμός θάμνων και εποχιακών φυτών καταστράφηκαν.

Η έγκαιρη απομάκρυνση ξερών δέντρων, ιδιαίτερα όταν καθίστανται επικίνδυνα,  είναι πράξη ευθύνης απέναντι στην ασφάλεια των πολιτών.”

Π.Π.Μ.:Οι  δενδροφάγοι έδρασαν πάλι

Οι δενδροφάγοι του Δήμου Βόλου έδρασαν και πάλι. Ξεκλήρισαν πάνω από 100 δέντρα στην οδό Βυζαντίου στη Νέα Ιωνία. Το πρόσχημα ήταν ότι είχαν ξεραθεί από την παγωνιά. Όλα; Και γιατί η παγωνιά διάλεξε μόνο τα δέντρα που είναι από τη μια μεριά των γραμμών του τρένου και όχι από την άλλη;

Μέχρι το 2019 που λήγει η θητεία της παρούσης Δημοτικής Αρχής, ο Βόλος θα είναι κάτι σαν τη… .

Όλοι οι γνωρίζουν την «περιποίηση» που έχουν τα δέντρα της πόλης. Αν είχαν λαλιά να μιλήσουν…

Φυσικά το κέντρο της πόλης έχει τα λουλουδάκια. Μόνο που αυτά είναι μόνο για ομορφιά και δεν δίνουν το οξυγόνο που δίνουν τα δέντρα. Και μάλιστα σε μια πόλη με έντονα φαινόμενα ατμοσφαιρικής ς.

Πάντως δεν θα ήταν κακό να μάθουμε πού πήγε η ξυλεία των 100 και πάνω αυτών δέντρων; Έγινε κάποιος διαγωνισμός; Πουλήθηκαν. Και αν ναι, τί ποσό εισπράχτηκε; Δόθηκε σε άπορους; Ας μας λυθεί αυτή η απορία.

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση